4 finom krémleves recept

Krémleves egyszerű leves, finomak - nagyobb népszerűséget érdemelnének.

Krémleves valahogy ritkán készül – nincs nagy becsülete, pedig igazándiból nincs sok munka vele. Finom, lágy ízeivel pedig változatosabbá tehetjük étkezésünket. Összegyűjtöttünk elsőre 4 receptet, mely közül kettő ismertebb, kettő pedig különlegesebb.

Igazi különlegesség a parmezán krémleves

10 dkg vajból és 6 csapott evőkanál lisztből rántást készítünk, de nagyon szép világos.


Ha elkészült, akkor felöntjük 2 liter langyos tejjel, és félórán keresztül kevergetve forraljuk takarékon.

Ezután levesszük a tűzről, kicsit hűtünk rajta, majd még a meleg levesbe keverünk 4 tojás sárgát elhabarva 1 evőkanálnyi tejföllel és 15 deka reszelt parmezánnal. Hőkiegyenlítéssel csináljuk, hogy se a tojás, se a tejföl ne csapódjon ki.

Ez annyit tesz, hogy a sajtos-tojásos tejfölbe belemerünk egy evőkanálnyi tejet óvatosan, közben kevergetjük, s az immár meleg lét töltjük vissza az egész leveshez. Picit visszarakjuk a tűzhelyre, de csak nagyon takarékon – nem szabad forralni. Tálalás előtt hozzákeverünk 2-3 dkg teavajat.

A kelkáposztából készült leves markánsabb finomság

A kelkáposztát vékony csíkra vágjuk, hozzáadunk 1-2 burgonyát kockára vágva, ha szeretjük mehet bele egy kis őrölt kömény, természetesen só is. Felengedjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje és puhára főzzük.


Az egészet átmixeljük, majd hozzáadunk fél liter aludttejet, vagy joghurtot. Adagonként egy kanálka tejföllel tálaljuk.

Krémleves spárgából is készíthető

A megtisztított spárga fejeit levágjuk, ezeket félrerakjuk – majd megfőzzük.. A többi részét borjú, vagy sertés csonttal együtt annyi vízben tesszük fel, amennyi levesre van szükségünk.


Ha a spárga szárai jó puhák, leszűrjük a levest, a csontokat kivesszük, a spárga szárait szitán áttörjük, vagy átmixeljük.


A csont levét világos vajas rántással berántjuk, az áttört spárgát tejszínnel, tojássárgájával jól elkeverjük, sózzuk és a berántott leveshez lassan hozzá adjuk.


A spárga fejeket előre sósvízben puhára főzzük, leszűrve beletesszük a berántott tejszínes levesbe, egyet forralunk rajta és tálaljuk. Tejszín helyett tejet vagy kevés tejfölt is használhatunk – nem ront semmit a dolgon.

Krémleves zellerből – közismert finomság

Szép nagy zellergumót meghámozunk és megmosunk, aztán szeletekre vágva sós vízben, (de jobb, ha hús- vagy csontlevesben) puhára főzzük.
A teljesen puhára főtt zellert szitán áttörjük, vagy mixeljük.


Világos rántást készítünk, amelyet az áttört zellerlevessel föleresztünk.
Negyedóráig még csöndesen forrni hagyjuk, aztán még egyszer mixeljük.


Tálalás előtt tejszínt öntünk hozzá és jól felmelegítve, de nem felforralva, vajban pirított apró zsemlekockákkal tálaljuk.
A krémlevest kevés törött fehérborssal és reszelt szerecsendióval is ízesíthetjük – úgy még finomabb.

A krémleves kellemes színvoltja a napi étrendnek. Szinte bármiből készíthető, csak a hozzá harmonikusan illeszkedő sűrítő anyagot kell megtalálni.

Fotó: Pixabay