
Vannak olyan alkalmak, amikor vendéglátásra legjobb megoldás a szendvics. A Szilveszter is ilyen, s ilyenkor elkél a krémek szendvicsre recept…
Szendvicseket készíthetünk szeletbe és negyedbe vágott zsemléből, átlósan szeletelt toast-kenyérből, szeletelt kifliből is.
És persze van a zsúrkenyér, meg a bagett, amit az Isten is erre a célra teremtett.
Feltét bármi lehet, amit szeretünk. Általános szabály azonban, hogy legyen rajta valami zöldféle.
Akár frissen, akár savanyítva, de legalább krém formájában – mint mondjuk a majonézes torma.
Az a lényeg, hogy a feltét zsírosságát kicsit tompítsuk, viszont a szendvicsek tökéletes alapot ágyaznak néhány pohárka itókára. Ami ugye Szilveszterkor azért a nagy többség szerint kijár.
A szendvics krémre pedig azért van szükség, hogy a feltétek megmaradjanak gond nélkül a kenyérfélén, és maga a falatka könnyebben csússzon.
A receptek a nagyszerű Túrós Emil tollából valók.
A szendvics krémek fajtái, hozzávalói, és elkészítésének módja –
Sajtkrém – 10 személyre
- 20 dkg krémsajt,
- 10 dkg vaj,
- 2 dl tejföl,
- 40 gramm reszelt sajt (Parmezán, Ementáli vagy Trappista) – azért jobb hozzá a markáns ízű sajt,
- 1 dkg só,
- egy dkg fehér bors,
- 1 csomag zöldpetrezselyem,
- 2 citrom leve.
Elkészítése –
Keverjük a krémsajtot vajjal, tejföllel simára, adjuk hozzá a reszelt sajtot, ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel, citromlével. Zsúrkenyérre kenve igen ízletes.
Szardellás juhtúró
- 10 dkg juhtúró,
- 7 dkg vaj,
- 1 dl tejföl,
- 1 tubus szardella paszta.
- Elkészítése –
- Keverjük habosra a hozzávalókat— zsúrkenyérrel ez is nagyon finom.
Koktélszendvics
- Daraboljunk, szeleteljünk föl vajaskiflit vagy stanglit, minden szeletként kenjünk meg például sajtos szendvics krémmel,
- mindegyikre tegyünk egy-egy darabka sajtot , pici darabka sonkát, vagy füstölt tarját, egy darab meggybefőttet, karika uborkát, vagy egy pici koktélparadicsomot.
- A „ szendvics-katonákat” szúrjuk át fogpiszkálóval. Persze a hozzávalókat váltogathatjuk, rajtunk áll miből készítjük.
- Bármi is lesz az alapanyag – szendvicsként elkészítve nagyon jól mutat, és jobban is eteti magát.
„Gyomorzáró” krém
- Törjünk össze 20-25 dkg reszelt Rokfort sajtot, 1 doboz — nem paradicsomos — szardíniát, s ez utóbbi olajával alaposan keverjük össze a két masszát.
- Jó vastagon kenyérre kenve fogyaszthatjuk.
- Mint neve is jelzi: alaposan felkészíti gyomrunkat az alkohol fogadására, s az italnak már nem marad ereje arra, hogy a fejünkbe szálljon.
- A rokfortos krémre aztán már rajtunk áll mit rakunk – nagyon finom rajta a gépsonka, vagy más – viszonylag semleges ízű felvágott, pici nyers uborkaszeletekkel.