2024-05-21

Krampampuli és karácsonyi puncs

Krampampuli

A krampampuli és karácsonyi puncs receptek sokunknak különlegességnek számítanak. Már csak neve is különleges hangulatot áraszt.

Mindegyiket főleg karácsonyra készítették, a karácsonyi puncs manapság is elég ismert itóka – ellenben a krampampuli mesébe illő hangulatot áraszt.

A receptek a múlt század harmincas éveinek hangulatát idézik.

Nézzük, hogy készült a krampampuli és a karácsonyi puncs itókák –

Krampampuli

Olasz eredetű ital, esélyesen neve a crampus, ördög szóból származik. Elnevezése jelzi, hogy elég kemény, csábító, ördögi italról van szó.

Készítésekor a hozzávalókat – aszalt gyümölcsöket, például fügét vagdalva, mazsolát kicsit megtörve, cukrozott narancshéjat, feldarabolt szentjánoskenyeret,

aszalt szilvát, melyet akár dióval is megtöltöttek, malagaszőlőt egy nagy, öblös tálba rakták, melynek tetejére egy rostélyt raktak.

Most jött a süvegcukor, mely süveg alakú tömbcukor. Egy kiló ilyen édességet raktak narancshéjjal átdörzsölve a rostélyra. Ezt aztán leöntötték fél liter cukornádrummal.

A szeszt aztán meggyújtották, s a nagy karácsonyi hangulatban beszélgetések közepette várták, hogy a lángoló, égő szesz lassan-lassan elégjen,

közben a cukrot karamellizálja, az pedig rácsepegjen a tálban lévő finom gyümölcsökre.

Mikor aztán ez megtörtént, akkor ráöntöttek a gyümölcsökre citromhéjjal, szegfűszeggel, darabos fahéjjal fűszerezett fehér, forralt bort, majd 1 liter leszűrt fekete teát. Majd hozzáadták még két narancs, és két citrom jól kifacsart levét.

Az egészet összekeverték, és vártak néhány percet, hogy az alkotóelemek összeismerkedjenek.

Utána pedig puncspoharakba szűrték az itókát – és lehetőleg óvatosan fogyasztották…

Bécsi puncs

Egy liter jó teát leszűrünk, adunk bele egy darab vaníliarudat, 2 citrom levét és lehámozott héját és befedjük. 6 tojássárgát 14 deka porcukorral habosra keverünk,

lassan hozzákeverjük az ismételten átszűrt langyos teát, adunk bele ízlésünk szerint rumot és a tűzhely lapján vagy gőz fölött a habverővel, anélkül,

hogy felforralnánk – addig keverjük, amíg meg nem sűrűsödik. Poharakba azonnal ki is adagoljuk.

Ajánlatos a poharakba egy-egy kis kanalat beletenni, hogy a meleg puncs meg ne repessze a pohár falát.


PÁRIZSI PUNCS hozzávalói –

  • 2 narancs,
  • 5 deci friss tejszín,
  • 38 deka cukor,
  • 1 citrom,
  • 8 tojássárgája,
  • konyak
  • és vanilialikőr.

A cukor egy részét a narancs- és citromhéján ledörzsöljük és mozsárban megtörjük (kockacukrot használtak egykor). Utána a tojás sárgájával habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tejszint, ízlésünk szerint konyakot és vanília likőrt.

A tűzhely lapján vagy gőz fölött a habüstben habverővel melegre verjük, de nem túl forróra. Konyak helyett vehetünk puncsesszenciát, vagy jó rumot is. Hidegen adagoljuk.

BERLINI PUNCS

20 deka cukrot, 5 tojás sárgájával habosra keverünk. 4 darab kockacukrot egy narancs héján ledörzsölünk, majd mozsárban megtörünk és 2 deci arakkal,(cukrozatlan, átlátszó, ánizsos szeszesital) vagy hasonló erős likőrrel elkeverve, hozzáadjuk a tojáskeverékhez.

Adunk hozzá még 1 liter friss tejszint és gőzön addig verjük, amíg ha kézzel hozzáérünk, az ujjunk kibírja a krém forróságát. Ekkor aztán poharakba töltjük és minden pohárba egy-egy szem kimagozott meggybefőttet adunk.

Fotó: Pixabay