Kráfli-hájas tészta

hájas tészta

Egyes területeken a kráfli-hájas tészta jelentéssel bír. Érdekes módon eredeti jelentése fánk, egykor a farsangi ünnepkörhöz tartozott.

Hogy miért – nem tudni. Egy biztos – a szó német eredetű, de mi módon lett a fánkból hájas, leveles tészta – az titok.

A kráfli-hájas tészta hozzávalói –

  • 70 dkg liszt,
  • 40 dkg tisztított, darált háj,
  • 2 kanál tejföl,
  • 1 egész tojás,
  • egy dl fehérbor (helyette esetleg 1 kanál ecet),
  • 1 csapott kávéskanál só,
  • ugyanannyi cukor,
  • szódavíz vagy víz.

Elkészítési módja a következő –

  1. Először a hájat lemossuk, lehártyázzuk, majd kétszer ledaráljuk. Ezután 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk és hidegre tesszük. Jól le kell hűlnie, a legtökéletesebb hely számára a hűtő.
  2. A megmaradt liszttel és a többi alapanyaggal rétestésztát készítünk, amit aztán a gyúródeszkán jól kidolgozunk. Ezután ezt is letesszük 15 percig pihenni.
  3. Ha már jó, akkor a tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és a hűtőben tárolt lisztes hájat elkenjük a tésztát. Az összest most, egyszerre.
  4. Ezután összehajtogatjuk. Fontos, hogy mindig egyformán.
  5. Lényegtelen milyen sorrend mellett döntünk, de a négyszeri hajtogatás során a sorrend mindig ugyan legyen. Ha meghajtogattuk, tegyük jó negyedórára a hűtőbe.
  6. Utána még a műveletet háromszor ismételjük. A végén hűtéssel természetesen.
  7. Ezután kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, és felkockázzuk az egészet vékony késsel, amit mindig annyira áthevítünk egy-egy vágás előtt, hogy sercegjen a tészta.
  8. Tölthetjük sűrű lekvárral, mákos-, vagy diótöltelékkel. De lekvárral az igazi.
  9. Előmelegített, forró sütőt igényel – ha megsült, és kicsit hűlt, akkor vagy megszórjuk porcukorral, vagy pedig beleforgatjuk.