2024-05-23

Kozáksapka-hólabda recept

Kozáksapka-holabda

A kozáksapka-hólabda egy rendkívül mutatós – alapvetően egyszerű – sütemény, mely ráadásul kókuszos, csokis tetővel… Kell ennél több?

Ha finom, szinte mindenki számára csábító sütit szeretnél készíteni az ünnepekre, – vagy csak úgy – akkor ez a finomság talán legjobb megoldás.

A kozáksapka-hólabda hozzávalói a következők –

  • 6 db tojás
  • 16 dkg liszt
  • sütőporból egy kávéskanálnyi
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • kis csipet só
  • 6 kanál cukor
  • 6-7n evőkanálnyi tej – kanálhoz mérten


A krém hozzávalói –

  • 2dl tej, vagy tejszín
  • 2-3 evőkanálnyi liszt – kanálmérettől függően
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 kanálnyi rumaroma, vagy rum


Külső bevonathoz

  • 10 dkg kókuszreszelék


A tető csokimázához:

  • 10 dkg étcsokoládé, vagy tortabevonó
  • 1 kisebb evőkanálnyi olaj

A sütemény összeállítása az alábbi módon történik –

  1. A tojásokat egyenként feltörjük, majd szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A lisztbe szűrőn keresztül beleszitáljuk a sütőport, majd elkeverjük.
  2. Ugyanígy járunk el a kakaóval is. Erre azért van szükség, mert mindkettő hajlamos a csomósodásra. Jöhet a csipetnyi só.
  3. A tojások sárgájához szórjuk a cukrot, és alaposan kikeverjük. Annyira, hogy teljesen kivilágosodjon, aztán hozzáadjuk a tejet, és beleszórjuk lehetőleg szitán keresztül a lisztes-sütőporos-kakaós sós elegyet.
  4. Ha nincs szita nem baj, szűrőn keresztül is jó, de megfelel erre a műveletre akár a műanyag tésztaszűrő is.
  5. A tojások fehérjét jó kemény habbá verjük, s ezt is belekavarjuk. Óvatosan, hogy a habot lehetőleg ne törjük össze.
  6. Tepsit kibéleljük sütőpapírral, és az egész masszát beleöntjük. Úgy sütjük, mint a piskótát – 180 fokon.
  7. Közel félóra alatt elkészül. Kezünkkel is ellenőrizhetjük – a tepsi közepén, ha nem billen meg a tészta a kezünk alatt, hanem stabil marad – azt jelenti készen vagyunk. Lerakjuk hűlni – sütőpapírt fellazítjuk róla.
  8. Míg sül a tészta elkészítjük a krémet. A hozzávaló lisztet a tejjel, vagy tejszínnel csomómentesre kavarjuk, és felfőzzük.
  9. Olyan állagot kell kapnunk, mintha pudingot főztünk volna. Lerakjuk utána hűlni. Aztán a margarint felkavarjuk a porcukorral, ez is jó habos legyen. Mehet bele a rumaroma is, és nagyon jól kidolgozzuk immár a közben kihűlt krémmel.

    A tésztából élesebb aljú közepes pohárral, de még inkább nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a kozáksapka alakját.
  10. Ezután a vastag korongokat oldalt félbevágjuk, majd a készített habos krémmel összeragasztjuk őket. Az oldalára is kenünk tetőtől talpig a krémből – nem kell vastagan, csak hogy a kókusz rá ragadhasson. Ez a következő művelet, a kókuszba forgatás.
  11. Majd megolvasztjuk gőz felett tálban a csokoládét (40 foknál nem kell hogy melegebb legyen). Belekeverünk egy evőkanálnyi olajat – ettől lágyabb és fényesebb lesz.
  12. Előveszünk egy kiskanalat, mindegyikre rakunk egy kis adagot és szétkenjük.
  13. Ezzel lényegében elkészültünk, kialakult a kozáksapka. – Mehet a tészta a hűtőbe!