
A kozáksapka-hólabda egy rendkívül mutatós – alapvetően egyszerű – sütemény, mely ráadásul kókuszos, csokis tetővel… Kell ennél több?
Ha finom, szinte mindenki számára csábító sütit szeretnél készíteni az ünnepekre, – vagy csak úgy – akkor ez a finomság talán legjobb megoldás.
A kozáksapka-hólabda hozzávalói a következők –
- 6 db tojás
- 16 dkg liszt
- sütőporból egy kávéskanálnyi
- 2 evőkanál holland kakaópor
- kis csipet só
- 6 kanál cukor
- 6-7n evőkanálnyi tej – kanálhoz mérten
A krém hozzávalói –
- 2dl tej, vagy tejszín
- 2-3 evőkanálnyi liszt – kanálmérettől függően
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 kanálnyi rumaroma, vagy rum
Külső bevonathoz
- 10 dkg kókuszreszelék
A tető csokimázához:
- 10 dkg étcsokoládé, vagy tortabevonó
- 1 kisebb evőkanálnyi olaj
A sütemény összeállítása az alábbi módon történik –
- A tojásokat egyenként feltörjük, majd szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A lisztbe szűrőn keresztül beleszitáljuk a sütőport, majd elkeverjük.
- Ugyanígy járunk el a kakaóval is. Erre azért van szükség, mert mindkettő hajlamos a csomósodásra. Jöhet a csipetnyi só.
- A tojások sárgájához szórjuk a cukrot, és alaposan kikeverjük. Annyira, hogy teljesen kivilágosodjon, aztán hozzáadjuk a tejet, és beleszórjuk lehetőleg szitán keresztül a lisztes-sütőporos-kakaós sós elegyet.
- Ha nincs szita nem baj, szűrőn keresztül is jó, de megfelel erre a műveletre akár a műanyag tésztaszűrő is.
- A tojások fehérjét jó kemény habbá verjük, s ezt is belekavarjuk. Óvatosan, hogy a habot lehetőleg ne törjük össze.
- Tepsit kibéleljük sütőpapírral, és az egész masszát beleöntjük. Úgy sütjük, mint a piskótát – 180 fokon.
- Közel félóra alatt elkészül. Kezünkkel is ellenőrizhetjük – a tepsi közepén, ha nem billen meg a tészta a kezünk alatt, hanem stabil marad – azt jelenti készen vagyunk. Lerakjuk hűlni – sütőpapírt fellazítjuk róla.
- Míg sül a tészta elkészítjük a krémet. A hozzávaló lisztet a tejjel, vagy tejszínnel csomómentesre kavarjuk, és felfőzzük.
- Olyan állagot kell kapnunk, mintha pudingot főztünk volna. Lerakjuk utána hűlni. Aztán a margarint felkavarjuk a porcukorral, ez is jó habos legyen. Mehet bele a rumaroma is, és nagyon jól kidolgozzuk immár a közben kihűlt krémmel.
A tésztából élesebb aljú közepes pohárral, de még inkább nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a kozáksapka alakját. - Ezután a vastag korongokat oldalt félbevágjuk, majd a készített habos krémmel összeragasztjuk őket. Az oldalára is kenünk tetőtől talpig a krémből – nem kell vastagan, csak hogy a kókusz rá ragadhasson. Ez a következő művelet, a kókuszba forgatás.
- Majd megolvasztjuk gőz felett tálban a csokoládét (40 foknál nem kell hogy melegebb legyen). Belekeverünk egy evőkanálnyi olajat – ettől lágyabb és fényesebb lesz.
- Előveszünk egy kiskanalat, mindegyikre rakunk egy kis adagot és szétkenjük.
- Ezzel lényegében elkészültünk, kialakult a kozáksapka. – Mehet a tészta a hűtőbe!