2024-05-27

Kovászos uborka készítése

Csodálatos, frissítő hatású - és igazán könnyen elkészíthető kis odafigyeléssel a kovászos uborka

Legjobb üdítő a nyári melegben

Nagy melegben a kovászos uborka igazi frissítő. Akár magában, akár húsételhez, de egy jó kis zsíroskenyérhez is igazi csemege.

Most pont itt az ideje készítésének, ellenben hűvösebb időben is „előállíthatjuk”, a lényeg, hogy érje a szoba, vagy konyha melege, s ablakon keresztül kis napfényt is kapjon.

A legjobb hozzá a közepes méretű uborka. Ezek szép zöldek legyenek, ne legyen fonnyadt, hibás, hamvassága bizonyítja tökéletes voltát.

Készíthetjük csak simán kaprosan, de sokan szeretik fokhagymásan. Nem kell hozzá sok, semmiből sem jó a túlzás. Egy nagy üvegre pont elég 2-3 gerezddel. Ha jól dolgoztunk kellemesen érződni fog az íze.

Nézzük a kovászos uborka hozzávalóinak arányát!

Egyetlen fontos arány van elrakásánál – mennyi vízhez mennyi sót adunk.


Egy liter vízhez egy jó evőkanálnyi dukál. Lényegében ugyanannyi, mint mikor hússal dolgozunk. Ezáltal pont annyira lesz sós, hogy ne érezzük heringnek, hanem kifejezetten üdítőnek.

Eddig érthető. De hogy fogjunk hozzá?

Az egyforma méretű uborkákat alaposan megmossuk, két végét levágjuk, hosszában kicsit megvágjuk az uborkákat – ám vigyázzunk, hogy ne essenek szét. Előveszünk egy alaposan kimosott, szárított nagyszájú üveget, és az uborkákat oldalra fektetve belerakjuk. Ne feledjük el, hogy még előtte az üveg aljába rakjunk bele egy csokor kaprot.

Az uborkákat szépen, módszeresen állítva belerakjuk, a tetejére ismét teszünk kaprot, az oldalába – ha szeretjük – belenyomkodjuk a megtisztított fokhagymákat.

A tetejére kötelezően jön egy szelet kenyér – van aki pirítóssal dolgozik, igazából teljesen mindegy.

Ekkor felengedjük a már előre felforralt, és kihűtött 3 százalékos sós vízzel az üveget. Tetejét kistányérral lefedjük, és szűrt napos helyre állítjuk.

Így hagyjuk addig, míg színe megváltozik. Már nem kifejezett zöld lesz, hanem sárgás. Ez a leheletnyi változás jelzi, hogy elkészült a finomság.

Ha gyorsan elfogyasztjuk, akkor hagyhatjuk az üvegben, de akkor sem árt ha a rajta lévő levet átszűrjük egy sűrú szitán, esetleg valami sűrű anyagon keresztül.

Ha viszont kicsit hosszabb ideig akarjuk fogyasztani, akkor szedjük ki mindenképp a léből, rakjuk jól zárható – esetleg műanyag – edénykékbe, s tegyük be a hűtőszekrénybe.

Másképp könnyen megpuhulhat, és veszít élvezeti értékéből. A kovászos uborkát érdemes elkészíteni, hisz napokig csemegézhet belőle az egész család. Lényegesen olcsóbban, mintha készen vásárolod, és még az eredmény is finomabb!

Fotó: Pixabay