Kovászolt káposzta – nyári savanyú káposzta

Kovászolt káposzta, nyári-téli savanyú káposzta

…ami bizony télen is elkészíthető kis odafigyeléssel. A kovászolt káposzta-nyári savanyú káposzta azoknak jó megoldás, akiknél a nagy mennyiségű káposzta téli elrakása problémás, és megfelelő helyiségük sincs erre a célra. No meg persze nyáron bárkinek, mivel ekkor nem megfelelő minőségű savanyú káposzta.

Aki recepteket olvas, esélyesen látott már, valószínűleg saját maga is „művelte” az uborka kovászolást. Ha igen – nyert ügye van, ugyanis a nyári káposzta készítése pontosan ugyanaz a folyamat.

S ha van olyan ablakunk, ahol a kinti fény szépen beáramlik, az üveget le tudjuk elé biztonságosan helyezni, s a helyiségben szobameleg van – akkor bizony télen is készíthetünk friss, savanyú káposztát.

Ez aztán ugyanazokhoz a káposztás ételekhez használható, mint hordóban savanyított társa, fogyasztható salátának is, hisz vitamintartalmából nem veszít semmit. Üde friss íz a téli szomorkás mindennapokon.

Mindenesetre elsőnek töltött káposztának készítsük. Sokunknak be fog villanni egy gyermekkori íz. A téli, hurka-kolbász mellé pedig kiváló kiegészítő.

A kovászolt káposzta – nyári savanyú káposzta előkészítése –

A káposztafejről leszedjük a külső leveleket. Ha van káposztagylunk, akkor közepes csíkokat vágunk belőle. Ha nincs, akkor simán megoldható egy nagy, éles késsel, és vágódeszka segítségével. Szépen felszeleteljük, a torzsáját azonban kidobjuk. (Ha van csirke, imádni fogják)

Lemérjük a káposztát – egy kiló sóra 2-3 dkg sóval számolunk, átsózzuk.

A savanyítás módja a következő –

 1. A sózott káposztát lazán rakva, tehát nem döngöljük – üveg- vagy cserépedénybe tesszük és langyos vizet öntünk rá, annyit, hogy teljesen ellepje. Letakarjuk a két egész káposztalevéllel.
 2. Ezekre két karéjnyi, ujjnyi vastag szikkadt kenyeret helyezünk, és erre egy pici élesztőt is morzsolunk. Egy kilogramm káposztához fél dkg élesztő kell.
 3. A karéj kenyerek közé, mellé és fölé száraz kaprot teszünk, egy nagy üveghez egy csomó kaprot rakunk. Persze ez nem kötelező, ha valaki nagyon nem szereti a kaprot, akkor elhagyhatja – pusztán ízesítés.
 4. Ezután egy tányérral lefele fejjel lefedjük. Ha netán időközben a víz apadna, akkor langyos vízzel pótoljuk.
 5. Az edényt 6—8 napig tartjuk ablakban vagy szabadban, napsütötte helyen. Nem kell hozzá tűző nap. A vízveszteséget időnként pótoljuk.
 6. Ha letelt az idő, káposztánk állaga, leve megváltozott, kellemes, – a savanyú káposztára jellemző illata van – a kenyeret az élesztővel, és a kaporral együtt kivesszük az üvegből. Ezennel elkészült a kovászolt, savanyú káposzta.
 7. Készíthetünk belőle töltött káposztát, székelykáposztát piríthatjuk, levesbe rakhatjuk, ehetjük salátának – mint a normál, hordós káposztát. Ha sötét, hűvös helyen tartjuk, akkor 1-2 hónapig simán eláll, ezért a legjobb, ha nagy befőttes üvegben készítjük, legalább 5 literesben.
 8. Amennyiben tölteni való káposztát akarunk készíteni, akkor a legjobb módszer, ha rétegesen rakjuk az üvegeket.
 9. Egy réteg apró káposzta, 3-4 levél leveles káposzta, és így tovább. Elkészítése amúgy ugyanaz, mint az aprókáposztáé.
 10. A rétegeket ugyanúgy két káposztalevéllel zárjuk le. Tetejére pedig megy a két karéj kenyér az élesztővel egyetemben.
 11. Ha nem bízunk a téli napsütésben, az utolsó napfényes időket ősz végén kihasználva még káposztánk az ablakban tökéletesre sikeredhet.