Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Kovászolt káposzta – nyári savanyú káposzta

…ami bizony télen is elkészíthető kis odafigyeléssel. A kovászolt káposzta-nyári savanyú káposzta azoknak jó megoldás, akiknél a nagy mennyiségű káposzta téli elrakása problémás, és megfelelő helyiségük sincs erre a célra. No meg persze nyáron bárkinek, mivel ekkor nem megfelelő minőségű savanyú káposzta.

Aki recepteket olvas, esélyesen látott már, valószínűleg saját maga is „művelte” az uborka kovászolást. Ha igen – nyert ügye van, ugyanis a nyári káposzta készítése pontosan ugyanaz a folyamat. S ha van olyan ablakunk, ahol a kinti fény szépen beáramlik, az üveget le tudjuk elé biztonságosan helyezni, s a helyiségben szobameleg van – akkor bizony télen is készíthetünk friss, savanyú káposztát.

Ez aztán ugyanazokhoz a káposztás ételekhez használható, mint hordóban savanyított társa, fogyasztható salátának is, hisz vitamintartalmából nem veszít semmit. Üde friss íz a téli szomorkás mindennapokon.

Mindenesetre elsőnek töltött káposztának készítsük. Sokunknak be fog villanni egy gyermekkori íz. A téli, hurka-kolbász mellé pedig kiváló kiegészítő.

A kovászolt káposzta – nyári savanyú káposzta előkészítése –

A káposztafejről leszedjük a külső leveleket. Ha van káposztagylunk, akkor közepes csíkokat vágunk belőle. Ha nincs, akkor simán megoldható egy nagy, éles késsel, és vágódeszka segítségével. Szépen felszeleteljük, a torzsáját azonban kidobjuk. (Ha van csirke, imádni fogják)

Lemérjük a káposztát – egy kiló sóra 2-3 dkg sóval számolunk, átsózzuk.

A savanyítás módja a következő –

A sózott káposztát lazán rakva, tehát nem döngöljük – üveg- vagy cserépedénybe tesszük és langyos vizet öntünk rá, annyit, hogy teljesen ellepje. Letakarjuk a két egész káposztalevéllel. Ezekre két karéjnyi, ujjnyi vastag szikkadt kenyeret helyezünk, és erre egy pici élesztőt is morzsolunk. Egy kilogramm káposztához fél dkg élesztő kell.

A karéj kenyerek közé, mellé és fölé száraz kaprot teszünk, egy nagy üveghez egy csomó kaprot rakunk. Persze ez nem kötelező, ha valaki nagyon nem szereti a kaprot, akkor elhagyhatja – pusztán ízesítés.

Ezután egy tányérral lefele fejjel lefedjük. Ha netán időközben a víz apadna, akkor langyos vízzel pótoljuk.
Az edényt 6—8 napig tartjuk ablakban vagy szabadban, napsütötte helyen. Nem kell hozzá tűző nap. A vízveszteséget időnként pótoljuk.

Ha letelt az idő, káposztánk állaga, leve megváltozott, kellemes, – a savanyú káposztára jellemző illata van – a kenyeret az élesztővel, és a kaporral együtt kivesszük az üvegből. Ezennel elkészült a kovászolt, savanyú káposzta.

Készíthetünk belőle töltött káposztát, székelykáposztát piríthatjuk, levesbe rakhatjuk, ehetjük salátának – mint a normál, hordós káposztát. Ha sötét, hűvös helyen tartjuk, akkor 1-2 hónapig simán eláll, ezért a legjobb, ha nagy befőttes üvegben készítjük, legalább 5 literesben.

Amennyiben tölteni való káposztát akarunk készíteni, akkor a legjobb módszer, ha rétegesen rakjuk az üvegeket. Egy réteg apró káposzta, 3-4 levél leveles káposzta, és így tovább. Elkészítése amúgy ugyanaz, mint az aprókáposztáé. A rétegeket ugyanúgy két káposztalevéllel zárjuk le. Tetejére pedig megy a két karéj kenyér az élesztővel egyetemben.

Ha nem bízunk a téli napsütésben, az utolsó napfényes időket ősz végén kihasználva még káposztánk az ablakban tökéletesre sikeredhet.

Ha tetszett a kovászolt káposzta – nyári savanyú káposzta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük