Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Kőtt béles

A kőtt béles egy töltött kelt tésztaféle. Bár bélesnek hívjuk, nem az a klasszikus túrós dekli fajta, ez egy darabban sül, de fura mód – előre szeleteljük. A béles név talán arra utalhat, hogy sütés előtt 4 oldalán felhajtjuk.

A kőtt béles hozzávalói a következők –

65 dkg liszt,

5 dkg vaj vagy zsír,

1 tojás,

4 dkg élesztő,

5 dl tej,

1 evőkanál ecet,

2 dkg kristálycukor,

csipetnyi só és a

kenéshez olvasztott zsír

vagy 2 dl langyos étolaj.

A töltelékhez:

1 kg magozott meggy

1/2 kg cukor,

és fahéj

A tészta elkészítési módja a következő –

A lisztet előmelegítjük, tálba szitáljuk, az élesztőt a tejben felfuttatjuk.

A lisztbe tesszük a tojást, cukrot, sót, zsiradékot, ecetet, ráöntjük az élesztős tejet, kézzel felverjük. Lisztezett deszkára vagy abroszra, két cipóra osztva pihenni tesszük 15 percre, letakarva.

Utána a cipókat egyenként kézzel kihúzzuk, mint a rétest, a tészta tetejét olvasztott zsírral kenegetve. (Dupla nagyságú legyen, mint a tepsi.)

Rászórjuk a tölteléket, cukrot, fahéjat, még meglocsoljuk 2-3 evőkanál zsiradékkal. Közben fagyos zsírral vastagon kikenünk egy közepes nagyságú, magas falú tepsit.

A töltelékkel megszórt tészta széleit négy oldalról felhajtjuk, hogy tepsi nagyságú legyen, és belerakjuk a tepsibe. A tetejét megint meglocsoljuk zsiradékkal, tölteléket is rakunk rá, majd a következő tésztával ugyanígy járunk el.

A második tészta tetejét már csak cukorral és fahéjjal hintjük meg, majd körülbelül 8×8 cm-es kockákra vágjuk fel a bélest, és így tegyük langyos helyre kelni (legjobb egy meleg vízzel teli edényre állítani) legalább félórára.

Előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük. Ha kész, azonnal tálra borítjuk, mert a szeletelés mentén az aljára kifolyó cukor karamellizálódik és tésztánk könnyen a tepsibe ragad.

Tölteléke változatos lehet, de jellegzetessége, hogy mindig fahéjjal fűszerezzük. Lehet birsalmával kevert savanyú alma, túró, esetleg kakaó is a meggy helyett. Forrás: Bagi Lászlóné, Jászárokszállás Fotó: Kisbakonyi Zoltánné

Ha tetszett a kőtt béles recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük