Korhelyleves babbal

korhelyleves babbal

A korhelyleves babbal szintén újévi ételnek számít.

Egyrészt minden olyan alapanyagot tartalmaz, ami az újévben szerencsét hozhat, másrészt ott a savanyú káposzta benne, ami egy átlumpolt éjszaka után fölöttébb gyomor nyugtatóként hat…

Bár el kell ismernem – egyik sem (savanyú káposzta, füstölt hús, kolbász, szárazbab) könnyű étel, de ezen a napon a legtöbb embernek nem ez a legnagyobb gondja.

Gyomorégés ellen viszont tökéletes…. – és ez a lényeg….

A recept 4 személyre 2 étkezés adagját tartalmazza – átlagos étvágyat feltételezve.

A korhelyleves babbal hozzávalói –

  • 1/2 kg tarkabab
  • 60-70 dkg savanyúkáposzta
  • 1 kg füstölt csülö
  • 20 dkg jó minőségű száraz, füstölt kolbász
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 6 dl tejföl
  • 2 evőkanálnyi zsír, vagy olaj
  • 4 evőkanálnyi liszt
  • só ízlés, és füstölt áruk sóssága szerint
  • pirospaprika egy kiskanálnyi

Az étel elkészítése –

  1. A füstölt csülköt előző éjszakára beáztatjuk, majd másnap reggel 3 liter vízben felrakjuk főni.
  2. Nagyjából egy óra letelte után hozzáadjuk az előző este beáztatott szárazbabot is.
  3. Mikor a bab már majdnem teljesen megpuhult, akkor jön bele a savanyúkáposzta is.
  4. Elkészítjük a rántást – hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és a fűszerpaprikát is.
  5. Felengedjük hideg vízzel, hogy ne csomósodjék, aztán folytonos keverés mellett besűrítjük vele a levest.
  6. Most jön a vékonyra karikázott füstölt szárazkolbász, és az egészet még pár percig forraljuk, hogy a liszt nyers íze eltűnjék.
  7. Ha bírja a gyomrunk, akkor ehetjük csípős paprikával is – bár nem biztos, hogy nem csak a szemünk kívánja… Tejföllel nyakon öntve fogyasztjuk.
  8. Tálalás előtt da csülköt kiszedjük, kicsontozzuk, feldaraboljuk – és a feldarabolt adagokat visszarakjuk, vagy már eleve tányérra osztjuk.