
A korhelyleves babbal szintén újévi ételnek számít.
Egyrészt minden olyan alapanyagot tartalmaz, ami az újévben szerencsét hozhat, másrészt ott a savanyú káposzta benne, ami egy átlumpolt éjszaka után fölöttébb gyomor nyugtatóként hat…
Bár el kell ismernem – egyik sem (savanyú káposzta, füstölt hús, kolbász, szárazbab) könnyű étel, de ezen a napon a legtöbb embernek nem ez a legnagyobb gondja.
Gyomorégés ellen viszont tökéletes…. – és ez a lényeg….
A recept 4 személyre 2 étkezés adagját tartalmazza – átlagos étvágyat feltételezve.
A korhelyleves babbal hozzávalói –
- 1/2 kg tarkabab
- 60-70 dkg savanyúkáposzta
- 1 kg füstölt csülö
- 20 dkg jó minőségű száraz, füstölt kolbász
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 6 dl tejföl
- 2 evőkanálnyi zsír, vagy olaj
- 4 evőkanálnyi liszt
- só ízlés, és füstölt áruk sóssága szerint
- pirospaprika egy kiskanálnyi
Az étel elkészítése –
- A füstölt csülköt előző éjszakára beáztatjuk, majd másnap reggel 3 liter vízben felrakjuk főni.
- Nagyjából egy óra letelte után hozzáadjuk az előző este beáztatott szárazbabot is.
- Mikor a bab már majdnem teljesen megpuhult, akkor jön bele a savanyúkáposzta is.
- Elkészítjük a rántást – hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és a fűszerpaprikát is.
- Felengedjük hideg vízzel, hogy ne csomósodjék, aztán folytonos keverés mellett besűrítjük vele a levest.
- Most jön a vékonyra karikázott füstölt szárazkolbász, és az egészet még pár percig forraljuk, hogy a liszt nyers íze eltűnjék.
- Ha bírja a gyomrunk, akkor ehetjük csípős paprikával is – bár nem biztos, hogy nem csak a szemünk kívánja… Tejföllel nyakon öntve fogyasztjuk.
- Tálalás előtt da csülköt kiszedjük, kicsontozzuk, feldaraboljuk – és a feldarabolt adagokat visszarakjuk, vagy már eleve tányérra osztjuk.