2024-05-27

Konyhai praktikák 100 évvel ezelőttről

Régi konyhai praktikák

A karácsonyi ünnepek előtti hetekben, de főleg napokban a háziasszonyokra hosszú „műszakok” várnak a konyhában.

Ezernyi gondjukon-dolgukon talán könnyíthet néhány régi gazdaasszonyi műhelytitok fölelevenítése. Konyhai praktikák jó régről…. Olyan ötletek, melyek nagy része máig hasznosítható.

S persze van olyan is közte, mely karácsonytól függetlenül is figyelemre méltó.

Nézzük mik is azok a régi konyhai praktikák!


Az ünnepi finomságok egyike bizonyára sok családban a torta lesz. De ha nem – néha azért csak sütünk csokoládé tortát… Vagy zserbót – az szinte biztosan lesz az asztalon….

A csokoládé-öntet – a konyhatündérek legnagyobb bosszúságára – a szeleteléskor rendszerint alaposan széttöredezik. Pedig ez a „baleset” megelőzhető, ha kikeverésekor a masszába egy kanál joghurtot teszünk.

Ha tojáshabra is szükségünk lesz, a tojásfehérjébe keverjünk kevéske citromlevet. Ettől nem töpped össze, hanem magas és kemény marad a hab. További felhasználásig tökéletes megoldás.


A legjobb háznál is megesik, hogy odakozmál, esetleg leég az étel. Ha már nincs sem idő, sem alapanyag új fogást készíteni – menteni kell a menthetőt.

Új lábosba tegyük át az étel legkevésbé károsodott részét, s abban jókora vöröshagyma társaságában folytatni a főzést.

A hagyma ugyanis azzal a jó tulajdonsággal is bír, hogy erős aromájával elnyomja, szinte észrevehetetlenné teszi a kozmás étel kellemetlen mellékízét. Persze ha nagyon leégett, akkor kuka…


Ha mazsolát, gyümölcsöt teszünk a kikevert tésztamasszába, sütés közben lesüllyed, azaz a sütemény aljára kerül. Ha azonban az ízes, finom szemeket előzőleg pici lisztben megforgatjuk, a még viszonylag híg masszában kis helyükön maradnak.

Bosszúságot okozhatnak a jóval a felhasználás előtt vásárolt citromok, narancsok – feltéve ha nem „százévre” tartósítottak, mint manapság – , még a vastag héjúak is beszáradnak, veszítenek nedvesség tartalmukból.

Ha viszont a fonnyadóban lévő déligyümölcsöt negyed órára forró vízbe rakjuk, valósággal megfiatalodnak és ismét lédúsak lesznek.

Az egymást követő ünnepnapokra minden háziasszony bőven tárol kenyeret, péksüteményt. Legalábbis azok, akiknek bajos az ünnep alatti beszerzés. Hisz városon azért ez úgy ahogy megoldott…

Ilyenkor aztán a zsemle, a kifli, a fölvágott vekni elég gyorsan száradni kezd. Ha a száradó kenyeret előbb rövid időre nedves kendőbe, papírtörlőbe csavarjuk, majd 20 percre a meleg sütőbe rakjuk, olyan lesz, mintha frissen hoztuk volna a boltból, pékségből. Ugyanezt az eljárást a péksüteményekkel is sikerrel alkalmazhatjuk.

Fotó: Pixabay