Konyhai mérés mérleg nélkül

konyhai mérés mérleg nélkül

Jó párszor előfordul, hogy egy receptben az alapanyag mennyisége annyira kicsi, hogy akár egy régebb fajta konyhai mérleg nem tud megbirkózni a feladattal. De olyan is előfordulhat, hogy problémás állandóan előkapdosni, de mégis valamennyire a házitündér pontos akarna lenni.

Mert igen – a legtöbb, már gyakorló emberke általában szemre adagolja a dolgokat.

Viszont vannak olyan ételek, ahol azért jobb nem kísérletezni, mert nem biztos, hogy jól sül el. Ezért jó, ha a konyhai mérés mérleg nélkül ajánlásaival tisztában vagyunk – bár ez nem gramm pontos a súlyozás, de azért mégis jobb, mintha csak odaborítjuk.

Először is jelzem – ma kutattam a témában, és meglepetésemre sok pontatlanságot találtam. A legelső és legfontosabb – amiből a legnagyobb gond lehet a só mennyiségének a meghatározása volt.

Általában a legtöbb régi újságban, de még itt fenn a neten is téves adatok vannak megadva. Nagyjából olyan értéket adnak meg egy kanálnyira, mint mondjuk a cukorra.


Ha egy cseppet belegondolunk – eleve lehetetlen. Nézzünk meg egy kilós cukor csomagolását, és egy kiló sót. Melyik foglal el nagyobb helyet?
Hát persze, hogy a cukor.


Ez viszont azt jelenti, hogy a só sokkal nehezebb, tehát egy kanálnyi belőle jóval több, mint 2-2,5 dkg – amiről a fáma szól. Ha például kisebb evőkanállal mérünk sót – már akkor is túl leszünk a 2-2,5 fél dekán, ha púposan mérjük.

De ha egy olyan igazi leveses kanállal merítünk a sóba, akkor bizony 4 deka lesz.
Ez viszont egy óriási problémát vet fel – hisz túlsózhatjuk az ételt.


Egy kiló húshoz 2 deka só elég – ez biztos, hisz ez a hetesek által ajánlott mennyiség. Márpedig ők értenek a dologhoz.
S ha valamit majd a duplájával sózunk, akkor azzal gond lesz.


S mivel minden kanál más – ezért a kanalas mérésnél a sónál azt ajánlom, hogy először nagyjából csapott mennyiséget használjunk, aztán mikor már majdnem megfőtt az étel – ellenőrizzük le, hogy elég sós-e. Pótolni könnyű, kivenni viszont már nem lehetne….

Nos, menjünk neki a konyhai mérés mérleg nélkül – ajánlásainak!

  • púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
  • csapott evőkanál liszt =1,5 dkg
  • liter liszt = 65 dkg
  • evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
  • púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
  • csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
  • púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
  • csapott evőkanál só = 2-3 dkg
  • púpozott evőkanál só = 3,5-4 dkg
  • csapott teáskanál só = 1 dkg
  • púpozott teáskanálnyi só= 1,5-1,8 dkg
  • csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
  • púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
  • evőkanál olaj = 1,5 dkg
  • e.kanál vaj = 2,5 dkg
  • evőkanál zsír = 2,5 dkg
  • diónyi vaj = 2 dkg
  • diónyi zsír = 2 dkg
  • teáscsésze = 2 dl
  • kávéscsésze = 1 dl
  • vizespohár = 1,5-2 dl -3 dl
  • 1 dl liszt = 6 dkg
  • egy dl búzadara = 7 dkg
  • 10 szép burgonya = 1 kg
  • 5-6 nagyobb alma = 1 kg
  • közepes fej káposzta 1-1,5 dkg
  • átlagos fej kelkáposzta 70-75 g
  • közepes fej hagyma 6-7 dkg
  • nagy hagyma 10 dkg
  • nagyobb petrezselyem. 10 dkg
  • 1 /2 zeller 15 dkg – de a mai zellerek óriások
  • 1 /2 karalábé 20 dkg – erre sem lehet pontosan adni – ellenben nem ronthatjuk el túladagolás esetén sem az ételt….
  • nagyobb karfiol 1 kg
  • kisebb karfiol 50-70 dkg
  • bögre bab (1 bögre 2,5—3 dl) 30 dkg
  • csupornyi – mint a bögre 🙂 – rizs 25 dkg
  • bögre kukoricaliszt 17 dkg
  • marék savanyú káposzta 35 dkg – jól belemarkolva
  • 1 marék sóska – kb. 15 dkg – és spenótból is hasonló

A lényeg az, hogy nagyjából tudjuk a mennyiséget.
Viszont ha pontosak akarunk tudni, akkor ne sajnáljuk a fáradságot, és egyszer a saját kanalainkkal mérjük le a legfontosabbakat. Így tökéletesen biztonságban lehetünk.


Hisz a mi háztartásunkban is minimum 4 féle evőkanál van…