
Jó párszor előfordul, hogy egy receptben az alapanyag mennyisége annyira kicsi, hogy akár egy régebb fajta konyhai mérleg nem tud megbirkózni a feladattal. De olyan is előfordulhat, hogy problémás állandóan előkapdosni, de mégis valamennyire a házitündér pontos akarna lenni.
Mert igen – a legtöbb, már gyakorló emberke általában szemre adagolja a dolgokat.
Viszont vannak olyan ételek, ahol azért jobb nem kísérletezni, mert nem biztos, hogy jól sül el. Ezért jó, ha a konyhai mérés mérleg nélkül ajánlásaival tisztában vagyunk – bár ez nem gramm pontos a súlyozás, de azért mégis jobb, mintha csak odaborítjuk.
Először is jelzem – ma kutattam a témában, és meglepetésemre sok pontatlanságot találtam. A legelső és legfontosabb – amiből a legnagyobb gond lehet a só mennyiségének a meghatározása volt.
Általában a legtöbb régi újságban, de még itt fenn a neten is téves adatok vannak megadva. Nagyjából olyan értéket adnak meg egy kanálnyira, mint mondjuk a cukorra.
Ha egy cseppet belegondolunk – eleve lehetetlen. Nézzünk meg egy kilós cukor csomagolását, és egy kiló sót. Melyik foglal el nagyobb helyet?
Hát persze, hogy a cukor.
Ez viszont azt jelenti, hogy a só sokkal nehezebb, tehát egy kanálnyi belőle jóval több, mint 2-2,5 dkg – amiről a fáma szól. Ha például kisebb evőkanállal mérünk sót – már akkor is túl leszünk a 2-2,5 fél dekán, ha púposan mérjük.
De ha egy olyan igazi leveses kanállal merítünk a sóba, akkor bizony 4 deka lesz.
Ez viszont egy óriási problémát vet fel – hisz túlsózhatjuk az ételt.
Egy kiló húshoz 2 deka só elég – ez biztos, hisz ez a hetesek által ajánlott mennyiség. Márpedig ők értenek a dologhoz.
S ha valamit majd a duplájával sózunk, akkor azzal gond lesz.
S mivel minden kanál más – ezért a kanalas mérésnél a sónál azt ajánlom, hogy először nagyjából csapott mennyiséget használjunk, aztán mikor már majdnem megfőtt az étel – ellenőrizzük le, hogy elég sós-e. Pótolni könnyű, kivenni viszont már nem lehetne….
Nos, menjünk neki a konyhai mérés mérleg nélkül – ajánlásainak!
- púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
- csapott evőkanál liszt =1,5 dkg
- liter liszt = 65 dkg
- evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
- púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
- csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
- púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
- csapott evőkanál só = 2-3 dkg
- púpozott evőkanál só = 3,5-4 dkg
- csapott teáskanál só = 1 dkg
- púpozott teáskanálnyi só= 1,5-1,8 dkg
- csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
- púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
- evőkanál olaj = 1,5 dkg
- e.kanál vaj = 2,5 dkg
- evőkanál zsír = 2,5 dkg
- diónyi vaj = 2 dkg
- diónyi zsír = 2 dkg
- teáscsésze = 2 dl
- kávéscsésze = 1 dl
- vizespohár = 1,5-2 dl -3 dl
- 1 dl liszt = 6 dkg
- egy dl búzadara = 7 dkg
- 10 szép burgonya = 1 kg
- 5-6 nagyobb alma = 1 kg
- közepes fej káposzta 1-1,5 dkg
- átlagos fej kelkáposzta 70-75 g
- közepes fej hagyma 6-7 dkg
- nagy hagyma 10 dkg
- nagyobb petrezselyem. 10 dkg
- 1 /2 zeller 15 dkg – de a mai zellerek óriások
- 1 /2 karalábé 20 dkg – erre sem lehet pontosan adni – ellenben nem ronthatjuk el túladagolás esetén sem az ételt….
- nagyobb karfiol 1 kg
- kisebb karfiol 50-70 dkg
- bögre bab (1 bögre 2,5—3 dl) 30 dkg
- csupornyi – mint a bögre 🙂 – rizs 25 dkg
- bögre kukoricaliszt 17 dkg
- marék savanyú káposzta 35 dkg – jól belemarkolva
- 1 marék sóska – kb. 15 dkg – és spenótból is hasonló
A lényeg az, hogy nagyjából tudjuk a mennyiséget.
Viszont ha pontosak akarunk tudni, akkor ne sajnáljuk a fáradságot, és egyszer a saját kanalainkkal mérjük le a legfontosabbakat. Így tökéletesen biztonságban lehetünk.
Hisz a mi háztartásunkban is minimum 4 féle evőkanál van…