Konyhai fortélyok

konyhai fortélyok

A konyhai fortélyok nagy segítségünkre vannak a háztartás vezetésében, hisz más tapasztalatai alapján saját magunkat sok bosszúságtól szabadítjuk meg.

Nézzük a konyhai fortélyok gyűjteményt!

Nem tapad össze a tészta, ha kifőzéskor a vízbe egy kiskanál olajat teszünk.


Csipetnyi sót minden tésztába tegyünk, különben teljesen íztelen lesz.


A margarinnal készült sütemény vajízűvé válik, ha a tepsit sütés előtt vajjal kenjük ki.


Amennyiben vaj helyett zsírt használunk a tésztához, akkor 4—5 dekával kevesebbet vegyünk, mint a receptben feltüntetett vaj menynyisége.


A kevert tésztához a tojássárgáját mindig nagyon alaposan keverjük ki.


A vajastésztákat forróbb sütőbe toljuk, mint a kevert tésztákat.


Híg és folyós tészta sütésekor a tepsit vajjal kikevert porcukorral kenjük ki. A sűrűbb tésztáknál használjunk vajat és lisztet.


A teasütemény hetekig friss marad, ha nem nyitott tálban, hanem nylonzacskóban tartjuk, vagy jól záródó alumínium vagy műanyag dobozban rakjuk el.


A mazsolát hengergessük meg lisztben, úgy tegyük a tésztába, így nem fog az aljára süllyedni.


Finomabb lesz a süteménybe tett dió, ha előtte néhány percig meleg sütőben tartjuk.


A sütemények teteje szép fényt kap, ha tojás helyett cukrozott tejjel kenjük meg.


Ha túl lágyra sikerült a dió- vagy máktöltelék, nagyon finomra tört vagy reszelt keksszel, piskótával sűríthetjük.


A torta szebben szeletelhető forró vízbe mártott késsel.

A kakaó- vagy pudingpor nem lesz csomós, ha egy kis cukrot keverünk közé mielőtt hozzáöntenénk a tejet. Mindig habverőt használjunk!


A hüvelyeseket langyos vízben mossuk meg és langyos vízben tegyük fel főzni. Csak akkor sózzuk, amikor már majdnem megpuhult, mert a só megkeményíti a héját.


A téli savanyúságok leve sok vitamint tartalmaz, ezért ne öntsük ki: ecet helyett ételeinket savanyítsuk vele.


Ha a kemény tojásokat sós vízben főzzük, könnyebben lejön a héjuk. Főzés után mindenképpen hideg vízzel kell leöblíteni.


A velős csont mindkét végét főzés előtt sózzuk meg, így a velő benne marad.


Az erősen sózott sonka elveszíti sós ízét, ha egy éjszakán át forralt, hideg tejben áztatjuk.


Ha „műanyag ruhájú” virslit veszünk, főzés előtt húzzuk azt le, és ízletesebb lesz, ha nem vízben, hanem gőzben főzzük. Érvényes ez a juhbeles virslire is azzal a kikötéssel, hogy róluk a juhbelet természetesen nem kell lehúzni.


A tengeri vagy állóvízi halak elvesztik jellegzetes szagukat, ha sütés előtt 1—2 órával citromlével megöntözve állnak.


Sokkal könnyebben tisztíthatjuk le a pikkelyeket, ha a halat egy percre forró vízbe mártjuk.


Kellemes aromát kap a tea, ha narancshéjhoz dörzsölt cukorral édesítjük.


A meleg levegő a magasba áramlik, ezért a lekvárt, befőttet sose tegyük a felső polcokra, mert ott könnyebben gombásodik, penészedik.


A húsdarálót könnyen kitisztíthatjuk, ha a hús után egy száraz zsemlét vagy vajas papírt darálunk le rajta.


Az új főzőedényekben használat előtt forraljunk fel vizet, és hagyjuk bennük kihűlni, így ellenállóképességük megnő.

Fotó: Pixabay