2024-05-21

Konyhai fortélyok-praktikák

Konyhai fortélyok-praktikák

A konyhai fortélyok-praktikák nagyon hasznosak a konyhában, hisz sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat – mások tapasztalatai alapján.

Nézzük a konyhai fortélyok-praktikák sorát!

Ritkán kapható a hentesnél velős csont, de azért érdemes tudni, hogy miként bánjunk vele. Sokan nem szeretik a levesbe tenni, mert félnek, hogy a főzés során a velő kicsúszik, és a szép, tiszta, aranyló húslevest zavarossá teszi.

Ezt elkerüljük, ha a velős csont nyitott oldalát tojásfehérjével gondosan bekenjük, ez biztosan megakadályozza, hogy a velő a csontból kicsússzon.

A csontot egy fél órával a leves teljes elkészülte előtt a forrásban lévő levesbe rakjuk. Hasonló módszer, ha nem tojásfehérjével, hanem sóval kenjük be a végeket. Biztos, hogy nem folyik ki főzés közben a velő.

A piskótatészta szép magas lesz, ha 12-15 perces sütés után hosszában egy centi mélyen megvágjuk, és utána teljesen megsütjük. Ajánlatos a kést előzőleg folyékony vajba mártani vagy a meleg kést bevajazni.

Ha a pudingba felvert tojáshabot keverünk, lazábbá, kellemesebbé és kiadósabbá válik. A kemény habot a még forró pudinghoz keverjük, forráspontig melegítjük, és csak utána hűtjük ki, így a puding sosem esik össze.

Szép fényes lesz a kalácsunk, ha sütés előtt tejjel vagy villával folyékonnyá habart tojásfehérjével megkenjük.

Önmagában is zamatos csemege, de sütemények, krémek ízesítésére is jól használható a grillázs. Házilag is könnyű elkészíteni: 25 deka cukrot világosbarnára pirítunk, 25 deka pirított, durvára vágott mogyorót vagy mandulát (esetleg diót).

Közékeverünk, és azon forrón kiolajozott tálra simítjuk. Amikor kihűlt, megfelelő darabokra tördeljük. Ha tortakrémbe keverjük, tanácsos apróra törni vagy megdarálni.

Ha bármilyen főzött krémet, pudingot vaníliás cukorral ízesítünk, azt csak a főzés után keverjük bele, így jobban megőrzi kellemes ízét, illatát.

És még nincs vége a fortélyoknak!

A kelt tészta, kuglóf sütés közben gyakran összeesik. Ha még nyersen a közepébe egy szál makarónit dugunk, az úgy működik, mint egy kémény. Ezen a felesleges gőz sütés közben a tésztából elpárolog, és a kelt tészta szép magas marad.

Gyorsabban, könnyebben készíthetünk karamellt, ha a cukorhoz néhány csepp ecetet is keverünk, és úgy pirítjuk aranysárgára.

Illatosabb, zamatosabb lesz a tea, ha a teavízbe egész kevés sót rakunk, ami a tea-aroma alapanyagait tökéletesen kioldja

A felszeletelt habos vagy krémes torta friss marad, ha szeletenként gondosan fóliába csomagoljuk, és úgy tesszük a mélyhűtőbe.

Nem ragad a tepsihez vagy a kuglófformához a tészta, ha a még üres formát félig folyékony margarinnal vagy vajjal vékonyan bekenjük. Utána tíz percre a hűtőbe tesszük, majd még egyszer megkenjük, csak utána töltjük bele a tésztamaszszát.

Zsizsik ellen is van orvosság!

A télire eltett száraz bab, borsó nem lesz zsizsikes, ha babérlevelet keverünk közé. Egy kilóra négy-öt babérlevelet számítsunk.

Ha pörköltet, paprikást készítünk, a pirospaprikát a meleg hagymás zsiradékba keverjük, mert a paprika festékanyaga a zsiradékban jobban feloldódik, így pirosabb lesz a színe.

Ezért a húst sosem szabad korábban beletenni, és utána rászórni a paprikát. Jó, ha elővigyázatosak vagyunk, és a paprikaszórás közben a lábast a tűzről levesszük, mert így biztosan nem kap oda a különben könnyen megégő paprika.

Ha kevés az időnk, az élesztőt nem kell előzőleg felfuttatni. A langyos tejjel vagy vízzel elkevert tészta akkor is szépen megkel, ha az élesztőt szárazon morzsoljuk a liszt közé, és egy kevéssel több élesztőt adunk hozzá.

Gyorsabban kel meg a tészta, ha a szokásos két-három deka helyett öt-hat deka élesztőt dagasztunk bele, ami a tészta ízén nem érezhető.

Vigyázzunk azonban arra, hogy sütőporból csak a recept előírásának megfelelő mennyiséget keverjük a liszthez, mert különben kellemetlen mellékízt kap a sütemény.

Ha a recept előírása szerint a sütemény tésztájába porcukrot teszünk, mindig szitáljuk meg, mert ettől a tészta könnyebbé válik, a lisztben jobban eloszlik. A csomókban maradt cukor a sütés során elolvad, és helyén lyukacsok keletkeznek.

A rizst nemcsak a tisztaság miatt kell több vízben (szűrőkanálban, folyó vízzel) alaposan megmosni, hanem azért is, mert a rizsből kioldódó keményítőréteg főzés közben nyálkássá teszi, így a szemek összetapadnak, zamatukat is elvesztik. (Magyar Konyha 1987.11.01.)

Fotó: Pixabay