Finom halászlé – Kömlődről
Karácsonykor még az is főz halászlét, aki amúgy egész évben nem. A finom halászlé – Kömlődről receptjét bárki könnyen elkészítheti. Semmi csavar nincs benne, átlagos halleves. Nincs betét benne – egyszerűen friss kenyérrel esszük.
A finom halászlé – Kömlődről hozzávalói –
1 db ponty (kb.1 kg),
20 dkg vöröshagyma,
2 evőkanál kalocsai édes-nemes paprika,
1 teáskanál őrölt csípős paprika,
egy evőkanál só,
1 db friss paradicsom,
vagy 5 dkg paradicsompüré.
Elkészítése a következő módon történik –
A pontyot megtisztítjuk, kibelezzük, fejét és farkát levágjuk. Törzsét felszeleteljük, besózzuk és félretesszük.
A ponty fejét, farkát a felszeletelt vöröshagymával, az édes és a csípős paprikával, a sóval, paradicsommal annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. 1/2 óra elteltével a levet leszűrjük, a hal-,,aprólékot” áttörjük és a lébe visszatöltjük, majd beletesszük a besózott halszeleteket.
Felöntjük annyi vízzel, hogy az összmennyiség 2 liter legyen, tetejét ismét megszórjuk pirospaprikával, és lassú tűzön 8—10 percig forraljuk, azonnal tálaljuk.
Ugye, hogy az ország – szinte – minden pontján másképp készítik a halászlét?
Ha tetszett a finom halászlé Kömlődről recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!