2024-02-23

Finom halászlé – Kömlődről

Kömlődi halászlé

Karácsonykor még az is főz halászlét, aki amúgy egész évben nem. A finom halászlé – Kömlődről receptjét bárki könnyen elkészítheti. Semmi csavar nincs benne, átlagos halleves. Nincs betét benne – egyszerűen friss kenyérrel esszük.

A finom halászlé – Kömlődről hozzávalói –

  • 1 db ponty (kb.1 kg),
  • 20 dkg vöröshagyma,
  • 2 evőkanál kalocsai édes-nemes paprika,
  • 1 teáskanál őrölt csípős paprika,
  • egy evőkanál só,
  • 1 db friss paradicsom,
  • vagy 5 dkg paradicsompüré.

Elkészítése a következő módon történik –

  1. A pontyot megtisztítjuk, kibelezzük, fejét és farkát levágjuk. Törzsét felszeleteljük, besózzuk és félretesszük.
  2. A ponty fejét, farkát a felszeletelt vöröshagymával, az édes és a csípős paprikával, a sóval, paradicsommal annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. 1/2 óra elteltével a levet leszűrjük, a hal-,,aprólékot” áttörjük és a lébe visszatöltjük, majd beletesszük a besózott halszeleteket.
  3. Felöntjük annyi vízzel, hogy az összmennyiség 2 liter legyen, tetejét ismét megszórjuk pirospaprikával, és lassú tűzön 8—10 percig forraljuk, azonnal tálaljuk.

Ugye, hogy az ország – szinte – minden pontján másképp készítik a halászlét?