2024-03-28

Köményes, vagy sajtos stangli – egyszerűen

Sajtos stangli

A köményes, vagy sajtos stangli – egyszerűen Szabolcs-szatmári recept, de gyanítom – az ország más részein is ismerik.

Eredetileg még azt az egy szem tojást sem tartalmazza, ami itt le van jegyezve, ám ha belerakjuk, akkor nem lesz annyira morzsalékosan omlós, hanem finom tésztássá sül.

Megjegyzem a nélkül is jó, érdemes kipróbálni akár úgy is. Ez már csak az évek során kialakult kis változtatás.

A kenéshez viszont feltétlen kell tojás, hisz mind a sajt, mind a köménymag így tapadhat meg rajta. No és persze a színe is sokkal csábítóbb.


Mivel nincs benne sem sütőpor, sem élesztő – ezért a tepsibe nyugodtan rakhatjuk szép sűrűn, katonás rendben.

A köményes, vagy sajtos stangli – egyszerűen hozzávalói a következők –

  • 1 tojás sárga
  • 1 csomag margarin
  • 2 evőkanál tejföl
  • annyi liszt, amennyit felvesz (Közepesen kemény tésztát gyúrunk)
  • köménymag, vagy sajt a szóráshoz
  • 1 tojás a kenéshez sózottan

A tésztát az alábbi módon állítjuk össze –

  • A lágy zsírt, margarint vagy vajat 1/2 kg liszttel összedolgozzuk, lisztes kezünkkel szétmorzsolgatjuk, hozzáadjuk a sót, a két kanálnyi tejfölt, a tojás sárgáját és összegyúrjuk.
  • Annyi lisztet adunk még hozzá, hogy nem túl lágy, de nyújtható tésztánk legyen. Amennyiben nem áll össze – egy kis tejföllel pótoljuk.
  • Nem pihentetjük, hisz nem adtunk hozzá sem élesztőt, sem sütőport.
  • Kinyújtjuk nagyjából fél centi vastagra, aztán megkenjük a kicsit sózott tojással. Rászórjuk az egész, vagy őrölt köménymagot, vagy helyette a reszelt sajtot – aztán felvágjuk legalább ujjnyi hosszú, és 1,5-2 centis csíkokra.
  • Mehet a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd az előmelegített sütőbe.
  • 180 fokon nagyjából negyedóra alatt elkészül.
  • Variálhatjuk úgy is, hogy a tojást a tetején megszórjuk paprikával, utána eloszlatjuk a tojással összekeverődve.
  • Nem fog megégni, és egy kis plusz ízt kap.
  • És bizony sajttal megszórva is fenséges lesz.
  • Van, mikor az őrölt köménymagot magába a tésztába dolgozzuk – nagyjából fél teáskanállal, s a lekent tetejére pedig sajtot rakunk. Ez a módi sem megvetendő.
    Kellemes rágcsálni való, nagyon jól el van vele az ember.
  • És bár az élesztő, vagy a sütőpor hiánya miatt azt gondolná az ember, hogy száraz, ez nem így van.
    Ha fűszeresen készítjük – sör- borkorcsolyának is tökéletes.