Kolozsvári sonkás kifli

Kolozsvári sonkás kifli

A kolozsvári sonkás kifli rendkívül finom sós sütemény, amire nagy szüksége is van, hisz se olcsónak nem mondható, se gyorsan készülőnek. Ez a tészta még akkoriban készült főleg, amikor az asszonyok jóval több időt töltöttek a konyhában.

Manapság kifejezetten vendégváró süteménynek számít – ilyesmit általában nem sütöget az ember csak úgy – hétvégi falatozgatásra.


Nagymamám nagyváradi volt, ellenben a rokonság egy része Kolozsvárott lakott, így nem csoda, ha egyik kedvenc tésztája volt, s nagy gonddal őrizte receptjét barna füzetében.

A kolozsvári sonkás kifli hozzávalói –

  • 15 deka pácolt göngyölt sonka,
  • 14 deka kemény vaj,
  • 22 deka liszt,
  • 2 ek. tejföl,
  • 1 tojás,
  • 1 késhegynyi bors,
  • só,
  • 1 tojás sárgája a bekenéshez,

A tészta elkészítése a következő módon történik

  1. A lisztet a nyújtódeszkára öntjük, beletesszük a vajat, a tojást, tejfölt, 1 kk. sót. Késsel összevágjuk, majd összegyúrjuk és vékonyra kinyújtjuk. Gyorsan dolgozunk, nem kell óvatoskodni vele.
  2. Összehajtogatjuk, a hűtőszekrényben egy órát pihentetjük.
  3. Közben ledaráljuk kétszer a sonkát és borsozzuk. Ha soványnak bizonyul, tegyünk bele 1 ek. tejfölt.
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből és négybe vágjuk.
  5. Minden darabból 20-22 centis palacsintákat nyújtunk és átlósan 8-ba vágjuk. A háromszögek alsó részébe 1 kk. sonkamasszát rakunk. Ezután a háromszöget a szélesebb részén kezdve felsodorjuk.
  6. A sonkakrémet ugyanúgy porciózhatjuk, mint a tésztát, így arányosan oszlik. Tudjuk hány darab kell, nagyjából elosztjuk az edényben lévő sonkát – egy kiflibe mennyi mehet.
  7. A kifliket kizsírozott tepsibe tesszük – vagy sütőpapírral béleltbe – tojássárgájával lekenjük. Közepes lángon nagyjából 20 perc alatt el is készül.
    Kiváló sör-, vagy borkorcsolya – de teához is nagyon jó.