
A kolbászleves azért rendkívül előnyös, hogy nagyon hamar elkészül. Olcsó ételnek számít, de csak azért, mert a hűtőben lévő dolgokból összehozható.
Meg lehet főzni zöldséggel, de akár egy-két leveskockával is. Ez esetben burgonyát rakunk bele, az általában minden háztartásban ott van.
A kolbász lehet száraz, vagy főzőkolbász – a lényeg, hogy füstölt legyen, mert az ad a levesnek jó ízt. Készíthetjük rántással, de tejfölös habarással is.
És persze zöldséggel, ekkor nem feltétlenül kell sűríteni.
Paprika nem szükséges a levesbe, hisz a legtöbb kolbász tartalmaz bőségesen, és olvad ki belőle – zsiradékkal körítve.
Fűszerekkel nem kell csínján bánni, finom benne a rozmaring, hagyma, petrezselyem, de akár zellerlevél is.
És végtére is úgy készíthetjük, mint a mesebéli kőlevest. Pár dologgal is megoldható – kolbász, krumpli, kis fűszer – de minél több összetevő van benne, nyilván annál jobb. 🙂
Ha nem igazán tudunk hirtelenjében levest kiötölni – ez jó megoldásnak tűnik, ráadásul elég laktató is.
A kolbászleves hozzávalói –
- néhány szem burgonya
- füstölt száraz, vagy főzőkolbász egy darabbal
- esetleg 1-2 szál répa
- 1 szál petrezselyem
- ha van mehet bele néhány szál zöldpetrezselyem, zellerzöld
- ha van – mehet bele kicsi hagyma is
- só,
- bors
- esetleg rántás 1-2 kanálnyi
- és ha szeretjük, és van otthon – akkor egy-egy kanál tejfölre szedhetjük
A leves elkészítésének módja –
- A megfelelő mennyiségű burgonyát meghámozzuk. Ezen viszont ne takarékoskodjunk, jó burgonyát vásároljunk, bogár rágta krumpliból – lehetetlen jóízű ételt főzni!,
- A kolbászt fél centis darabokra vágjuk, sózzuk, meghintjük rozmaringgal, vízben puhára főzzük.
- Ha rakunk a levesbe zöldséget, akkor azt is megtisztítjuk, vékonyra felkarikázzuk, hozzáadjuk a krumplihoz.
- A zöldeket most felvághatjuk, de legjobb a végén hozzáadni, úgy őrzi meg legjobban aromáját. Beledobunk egy marék tarhonyát,
- de ha nincs nem gond, úgy is tartalmas lesz a leves. Míg megpuhul a krumpli, zöldség – , összevágjuk a főzőkolbászt, elkészítjük a rántást,
- ami lehet hagymás, vagy hagyma nélküli. Felengedjük, az egészet összeöntjük, egyet forr még és kész.
- Úgy finom, ha nem túl hosszú a leve, mint egy hígra sikerült főzeléké. Ha van otthon, akkor 1-1 evőkanál tejfölre tálaljuk. Különleges lesz az íze, ha pici ecetet rakunk hozzá tálaláskor.