Kolbászleves olcsón

kolbászleves

A kolbászleves azért rendkívül előnyös, hogy nagyon hamar elkészül. Olcsó ételnek számít, de csak azért, mert a hűtőben lévő dolgokból összehozható.

Meg lehet főzni zöldséggel, de akár egy-két leveskockával is. Ez esetben burgonyát rakunk bele, az általában minden háztartásban ott van.

A kolbász lehet száraz, vagy főzőkolbász – a lényeg, hogy füstölt legyen, mert az ad a levesnek jó ízt. Készíthetjük rántással, de tejfölös habarással is.

És persze zöldséggel, ekkor nem feltétlenül kell sűríteni.

Paprika nem szükséges a levesbe, hisz a legtöbb kolbász tartalmaz bőségesen, és olvad ki belőle – zsiradékkal körítve.

Fűszerekkel nem kell csínján bánni, finom benne a rozmaring, hagyma, petrezselyem, de akár zellerlevél is.

És végtére is úgy készíthetjük, mint a mesebéli kőlevest. Pár dologgal is megoldható – kolbász, krumpli, kis fűszer – de minél több összetevő van benne, nyilván annál jobb. 🙂

Ha nem igazán tudunk hirtelenjében levest kiötölni – ez jó megoldásnak tűnik, ráadásul elég laktató is.

A kolbászleves hozzávalói –

  • néhány szem burgonya
  • füstölt száraz, vagy főzőkolbász egy darabbal
  • esetleg 1-2 szál répa
  • 1 szál petrezselyem
  • ha van mehet bele néhány szál zöldpetrezselyem, zellerzöld
  • ha van – mehet bele kicsi hagyma is
  • só,
  • bors
  • esetleg rántás 1-2 kanálnyi
  • és ha szeretjük, és van otthon – akkor egy-egy kanál tejfölre szedhetjük

A leves elkészítésének módja –

  1. A megfelelő mennyiségű burgonyát meghámozzuk. Ezen viszont ne takarékoskodjunk, jó burgonyát vásároljunk, bogár rágta krumpliból – lehetetlen jóízű ételt főzni!,
  2. A kolbászt fél centis darabokra vágjuk, sózzuk, meghintjük rozmaringgal, vízben puhára főzzük.
  3. Ha rakunk a levesbe zöldséget, akkor azt is megtisztítjuk, vékonyra felkarikázzuk, hozzáadjuk a krumplihoz.
  4. A zöldeket most felvághatjuk, de legjobb a végén hozzáadni, úgy őrzi meg legjobban aromáját. Beledobunk egy marék tarhonyát,
  5. de ha nincs nem gond, úgy is tartalmas lesz a leves. Míg megpuhul a krumpli, zöldség – , összevágjuk a főzőkolbászt, elkészítjük a rántást,
  6. ami lehet hagymás, vagy hagyma nélküli. Felengedjük, az egészet összeöntjük, egyet forr még és kész.
  7. Úgy finom, ha nem túl hosszú a leve, mint egy hígra sikerült főzeléké. Ha van otthon, akkor 1-1 evőkanál tejfölre tálaljuk. Különleges lesz az íze, ha pici ecetet rakunk hozzá tálaláskor.