2024-07-12

Kolbásszal töltött karaj

kolbásszal töltött karaj

A kolbásszal töltött karaj eléggé ismert recept, de nem ez. Mert kicsit jobbá lett téve tapasztalat alapján, Finomabb, ütősebb.

Egykor egy rokonomnál ettem először ebből a sültből – megvallom, nekem nem tetszett.

Aztán később, a sokadik karajvétel környékén, elkezdtünk gondolkozni, mit készítsünk belőle.

S mivel a hűtőben volt vékony, kicsit csípős csabai kolbász -úgy döntöttünk: a változatosság kedvéért egyszer összehozzuk ezt.

Persze jó lenne, ha tényleg finom lenne, ha nagyon kijönnének az ízek. – Végül apró módosításokat hajtottunk rajta végre.

De nézzük először a kolbásszal töltött karaj hozzávalóit –

 • 1 kiló csontozott sertéskaraj
 • 1 szál csabai füstölt kolbász
 • 2 evőkanál zsír
 • 1 a tepsi kikenésére
 • bors – mi raktunk legalább 2 mokkáskanálnyit – egyéni
 • só kilónként 3 dkg a vízbe, és egy-két csipet másnap a bedörzsöléshez
 • 5-6 gerezd fokhagyma pépesre szétnyomva, vagy fokhagymakrém

A sült elkészítésének módja –

 1. Előző este a húst berakjuk annyi vízbe, amennyi épp hogy ellepi, a vízbe szórunk 3 dkg sót, elkeverjük, hogy feloldódjék.
 2. Nem lesz sok, nem kell félni. Utána mehet a hűtőbe.
 3. Másnap elővesszük, lecsöpögtetjük, kicsit leszárítjuk papírtörlővel – és először felszúrjuk.
 4. Nem kell nagy lyuk a kolbásznak, egy normál, 30 centis kés elég nagy lyukat hagy.
 5. Viszont a másik oldalról, ahol kijött a hegy, ott egy kicsit szélesítsünk, hisz a kések vékonyodnak rendesen – a kolbászunk viszont nem.
 6. A kolbászt meleg víz alá rakjuk, így könnyen lehúzzuk a „bőrét”, majd a késsel felszúrt lyukba dugjuk. Két végét ellenőrizzük.
 7. A hús tetejét, ahol a hártya van, ott nagyjából centinként bevagdossuk 1-1,5 cm mélyre.
 8. Egyrészt ettől nem fog összehúzódni, másrészt a sütés után egyszerűbb lesz a szeletelése.
 9. A húst picit átsózzuk, de csak minimálisan, borssal megszórjuk körbe, ezeket beledolgozzuk, majd mehet rá a teljesen pépesített fokhagyma, vagy fokhagyma krém.
 10. Jól beledörzsöljük körbe, és az oldalára is jusson. Elővesszük a magunk mellé készített két kanálnyi zsírt, és azzal körbe kenjük az egész húst.
 11. A kezünkre került zsírt visszakenjük a hús külsejére, és fólia, fedő nélkül, tepsibe vagy sütőtálba rakjuk a husit, s betoljuk a sütőbe magas hőfokra.
 12. A sütőt persze előre rendesen felmelegítettük. Most arra játszunk, hogy szépen körbe fehéredjen, ez nagyjából negyedóra-20 per alatt megtörténik.
 13. Ekkor mellé öntünk a tálba, vagy tepsibe kb. 1-1,5 dl vizet, s lefedjük, vagy fóliával szorosan letakarjuk. Megy be szépen vissza a sütőbe, immár csak kb. 200 fokon.
 14. Így elüldögélhet benn legalább másfél órát, amikor ránézünk.
 15. Közben a kolbászból a zsír egy része kisül, vele együtt az íz és illatanyagok az egész húsban szétáramlanak. És még hozzájön a fokhagyma és bors aromája.
 16. Amikor úgy látjuk, hogy már majdnem teljesen elkészült – pirításon kívül – akkor a sütőtál fedelét vegyük le, vagy a fóliát húzzuk le róla, s küldjük vissza a sütőbe. Hagyjuk szépen megpirulni a külsejét.
 17. Ám mivel az ízanyagok főleg az alatta lévő zsírban vannak – húzzuk ki annyira a tepsit, vagy sütőtálat, hogy gond nélkül hozzáférhessünk a húshoz, és óvatosan, alányúlva, rásegítve fordítsuk meg a husit, hogy a teteje kerüljön most bele a zsírba.
 18. Így hagyjuk még nagyjából 10 percet, majd kivesszük a sütőből.
 19. Ha megsült – legalább negyedórát kell várni a szeletelésig – akkor tudunk szépen bánni vele. Szeletelés előtt fordítsuk vissza a húst a talpára, hogy a kissé bevágott réteg kerüljön felülre.
 20. A hőfokok sima gáz- vagy villanysütőre értendők – hőkeverésesnél alacsonyabb hőfok szükséges 20-al átlagosan.