Kókuszos keksz

kókuszos keksz

A kókuszos keksz egyik legkedveltebb aprósütemény. Valójában semmi ördöngősség, a süti finomságát az egyszerű kókusz adja.

Jól eltartható süteményről van szó, de száraz hely kell hozzá. Legjobb, ha lezárható fém, vagy műanyag dobozban tároljuk.

Simán is fogyaszthatjuk, de díszíthetjük is. Akár étcsokoládéval, de a fehér csoki is illik hozzá. Csurgathatunk rá csíkokat, de akár félig csokoládémázba is márthatjuk.

Én legjobban simán szeretem, de ízlések és pofonok különbözőek.

Érdemes jókora adagot készíteni belőle, mert nem rossz ám előszedni belőle időnként egy-egy adagot, és elfalatozni egy pohár tejjel…

A kókuszos keksz hozzávalói a következők –

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor, vagy 1 rúd vanília kikaparva
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor (púpozott)
  • 20 dkg margarin, vagy vaj
  • 2 tojásnak a sárgája – jó nagy
  • csipetnyi só
  • díszítéshez, mártáshoz étcsokoládé pici olajjal – gőz felett felolvasztva, vagy csokoládé máz

Az aprósütemény készítésének módja –

  1. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a sót, és a margarint, összemorzsoljuk gyorsan, hogy egyenlően eloszoljék. Nem kell hosszú ideig kidolgozni.
  2. Ezután hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a porcukrot, vaníliát, vagy vaníliás cukrot, a citromnak a héját.
  3. Ezekkel összekeverjük, majd jöhet hozzá a tojások sárgája, és annyi tej, hogy elég kemény, de gyúrható tésztát kapjunk.
  4. A tészta összegyúrásánál gyorsan dolgozzunk, akkor lesz jó az eredmény.
  5. Ha összeállt, akkor rakjuk be zacskóba, vagy zárható műanyag tálkába, és rakjuk be a hűtőbe legalább egy fél órára, de nyugodtan állhat hosszabb ideig is.
  6. Amikor már elég hideg elővesszük, és lisztezett deszkán maximum fél centi vastagra nyújtjuk.
  7. Tetszőleges formával kiszúrjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, szintén kis hűtőbeli tartózkodás, és újra szúrjuk.
  8. A sütőt előmelegítjük közepes hőfokra, 160-180 fok – a tepsit sütőpapírral kibéleljük, és sorban, nem teljesen egymás mellé a nyers kekszet lerakjuk.
  9. Sütési ideje nagyjából 10 perc lesz, csak világosra sütjük, nem szabad megbarnulniuk, mert így lesz finom.
  10. Ha megsült, akkor kivesszük a sütőből sütőpapírral együtt, és hagyjuk kihűlni. Tetejét díszíthetjük kedvünk szerint.
  11. A megmaradt tojásfehérjéből 15 dkg cukorral, és néhány kanál kókuszreszelékkel kókuszcsókot készíthetünk.
  12. Nagyon kemény habbá verjük a cukorral a tojásfehérjét, belekeverjük a kókuszt, és 120-140 fokon szárítjuk, szép fehérre, hogy ne barnuljon – mert akkor az íze könnyen megváltozik.