Kókuszos-fahéjas csiga

fahéjas kókuszos csiga

A fahéjas csigát mindenki ismeri, esélyesen a kakaósat is. A kókuszos-fahéjas csiga magyar szájnak két különleges ízzel büszkélkedhet. Együtt, egyszerre. Hangsúlyosabbá téve egymás ízét.

A tészta – bár élesztőt is tartalmaz – valójában inkább omlósnak mondható nagy zsiradék tartalma miatt.

És a tölteléket sem csak simán beleszórjuk, hanem előtte lesz még vele egy kis dolgunk, amitől még érdekesebb lesz a végeredmény, tésztánk pedig még kapósabb lesz.

A kókuszos-fahéjas csiga hozzávalói –

  • 1/2 kg liszt,  
  • 25 dkg margarin,  
  • 4 tojás sárgája,  
  • csipetnyi só,  
  • 2 dkg élesztő,  
  • 1 evőkanál cukor,  
  • 2 dl tej.  
  • A habhoz:  
  • 4 tojás fehérje,  
  • 30 dkg porcukor,  
  • 1 vaníliás cukor,  
  • 20 dkg kókuszreszelék,  
  • 1 evőkanál őrölt fahéj,  
  • 1 evőkanál barna cukor. Kristálycukorral is jó… 
  • A tészta kenéséhez
  • 0,5 dl tej,  
  • 2 dkg vaj. 

A csiga elkészítési módja –

  1. Az élesztőt összemorzsoljuk pici liszttel, langyos tejet töltünk hozzá, majd felfuttatjuk.
  2. A többi lisztben szétmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sót is.
  3. A tojások fehérjét elválasztjuk a sárgájától.
  4. Most a felfuttatott élesztőt a liszttel, és többi hozzávalójával összegyúrjuk, kidolgozzuk, s lerakjuk pihenni, letakarva.
  5. A tojásfehérjét pici sóval felverjük, majd beleadjuk a cukrot is és tovább verjük. Ha már jó a hab, akkor jöhet hozzá kókusz, a barna, vagy kristálycukor, a vaníliáscukor, és a fehéj is.
  6. Közben megkelt a tészta, kibortjuk lisztezett deszkára, és 4 csomót készítünk belőle. Pár percig pihentetjük, majd egymás után kinyújtjuk őket. Először lekenjük a vaj, és tej keverékével vékonyan, majd jöhet rá a kókuszos-fehéjas krém is.
  7. Szorosabban tekerjük, mint a beiglit, hisz sütéskor könnyen tudnak belőle távozni a gőzök.
  8. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük. a tésztát felvágjuk 3-4 centis darabokra, majd talpukrá állítva lerakjuk a sütőben, nem szorosan egymás mellé, hisz kelnie is kell.
  9. Az előmelegített sütőt 180 fokra állítjuk, és nagyjából 20 perc alatt megsütjük benne a tekercseket. Világosnak kell lennie, mert ha túl sokáig sütjük, akkor vékonysága miatt könnyen kiszárad.