
A fahéjas csigát mindenki ismeri, esélyesen a kakaósat is. A kókuszos-fahéjas csiga magyar szájnak két különleges ízzel büszkélkedhet. Együtt, egyszerre. Hangsúlyosabbá téve egymás ízét.
A tészta – bár élesztőt is tartalmaz – valójában inkább omlósnak mondható nagy zsiradék tartalma miatt.
És a tölteléket sem csak simán beleszórjuk, hanem előtte lesz még vele egy kis dolgunk, amitől még érdekesebb lesz a végeredmény, tésztánk pedig még kapósabb lesz.
A kókuszos-fahéjas csiga hozzávalói –
- 1/2 kg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 4 tojás sárgája,
- csipetnyi só,
- 2 dkg élesztő,
- 1 evőkanál cukor,
- 2 dl tej.
- A habhoz:
- 4 tojás fehérje,
- 30 dkg porcukor,
- 1 vaníliás cukor,
- 20 dkg kókuszreszelék,
- 1 evőkanál őrölt fahéj,
- 1 evőkanál barna cukor. Kristálycukorral is jó…
- A tészta kenéséhez
- 0,5 dl tej,
- 2 dkg vaj.
A csiga elkészítési módja –
- Az élesztőt összemorzsoljuk pici liszttel, langyos tejet töltünk hozzá, majd felfuttatjuk.
- A többi lisztben szétmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sót is.
- A tojások fehérjét elválasztjuk a sárgájától.
- Most a felfuttatott élesztőt a liszttel, és többi hozzávalójával összegyúrjuk, kidolgozzuk, s lerakjuk pihenni, letakarva.
- A tojásfehérjét pici sóval felverjük, majd beleadjuk a cukrot is és tovább verjük. Ha már jó a hab, akkor jöhet hozzá kókusz, a barna, vagy kristálycukor, a vaníliáscukor, és a fehéj is.
- Közben megkelt a tészta, kibortjuk lisztezett deszkára, és 4 csomót készítünk belőle. Pár percig pihentetjük, majd egymás után kinyújtjuk őket. Először lekenjük a vaj, és tej keverékével vékonyan, majd jöhet rá a kókuszos-fehéjas krém is.
- Szorosabban tekerjük, mint a beiglit, hisz sütéskor könnyen tudnak belőle távozni a gőzök.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük. a tésztát felvágjuk 3-4 centis darabokra, majd talpukrá állítva lerakjuk a sütőben, nem szorosan egymás mellé, hisz kelnie is kell.
- Az előmelegített sütőt 180 fokra állítjuk, és nagyjából 20 perc alatt megsütjük benne a tekercseket. Világosnak kell lennie, mert ha túl sokáig sütjük, akkor vékonysága miatt könnyen kiszárad.