
A kókuszgolyó egy apró, falatnyi finomság, aminek nem csak összetétele végtelenül egyszerű, nem készítési módja is. Szó szerint egy gyerek is összehozza minden nehézség nélkül.
Készíthetjük cukorral, vagy cukor nélkül is – és az írás végén közlök egy hozzáadott cukor nélküli, nagy rost tartalmú megoldást, a szilvalekvár és kókusz különleges találkáját.
Idős embereknek, vagy keveset mozgó emberkéknek különlegesen célszerű csemege. Ráadásul finom is.
A kókuszgolyó készítéséhez szükséges alapanyagok a következők –
- 25 dkg háztartási keksz
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 1 evőkanálnyi kakaópor
- 2 evőkanálnyi tej
- 1 evőkanálnyi rum, vagy rumaroma
Összeállítása így történik –
- Legjobb, ha húsdarálón daráljuk le a kekszet, mert akkor nem lesz nagyon apró. Valahogy sokkal finomabb, ha darabos.
- A porcukrot jól kikeverjük a vajjal, kakaóval, majd hozzáadjuk a darált kekszhez. Ekkor jöhet hozzá a rum, vagy rumaroma.
- Készíthetjük kókuszosabban, hogy magában a golyóban is legyen ebből a finomságból. Ekkor a kekszhez 5 deka kókuszt is adunk.
- Esélyesen 1-2 kanálnyi tejjel többre lesz szükség, esetleg tejet nélkülözve egy kanálnyi vajra.
- Ha jól összedolgoztuk az egészet – de gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon fel teljesen – akkor vizes kézzel gombócokat ügyeskedünk a
masszából. - Majd mindegyik gombócot meghempergetjük kókuszreszeléken átgörgetve.
- Egy-két órára jó, ha hűtőbe tesszük.
Kókuszgolyót készíthetünk szatmári szilvalekvárból is.
Vagy a szilvalekvárhoz is adunk darált kekszet, plusz persze 5 dekányi kókuszreszeléket, vagy pedig simán a szilvalekvárt dolgozzuk össze nagyjából 15 dkg kókusszal.
A lekvár szintén 15 dkg. Ezután a masszából golyókat formálunk, majd a golyókat kókuszba mártjuk.
Nagyon finom ízhatása van, de érezhetjük külön is benne a finom szilvalekvár, és a reszelék ízét. Ehhez nem szükséges rum, de ha teszünk bele, egy plusz kis csavar. Tökéletesen egészséges finomság – egy mákszemnyi hozzáadott cukrot nem tartalmaz.