2024-05-21

Kókuszkocka isteni mézes piskótából

Kókuszkocka sütemény

Egyszerűsége ellenére sokan szeretik a kókusz kockát, egyáltalán nem egy bonyolult dolog, a plusz ízt a méz adja. Régen amúgy általában így készítették.

Hozzávalók: 

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 kicsit púposabb evőkanálnyi liszt
  • pici sütőpor, ha gondoljuk
  • 20 dkg méz
  • mint minden édes tésztához is, csipetke só
  • Máz: 
  • 12 evőkanálnyi tej
  • 5 evőkanálnyi kakaó
  • 4 evőkanálnyi kristálycukor
  • rum, vagy rumaroma
  • 30-35 dkg vaj
  • kókusz a „fürdetéshez”, nagyjából 2 csomag

A kókuszkocka elkészítése:


Szokásos módon elkészítjük a piskótát – ha elektromos habverőnk van, akkor akár egyszerre, hagyományosnál külön dolgozzuk ki a fehérje habot, és a sárgáját. Viszont tegyünk a fehérje habba egy csipetke sót is. 


Mikor már jó habos, vagy összekevertük a fehérjehabot a szinte fehér sárgája habbal, akkor óvatosan belecsurgatjuk a mézet is, közben lazán kevergetve.

Ekkor jön a liszt beleszitálása. Azért szitáljuk, mert egyrészt így lassabban kerül a habba a liszt, van idő a beleforgatásra, másrészt pedig több levegő kerül bele, lazább lesz a sütemény. Ha nem bízunk magunkba, akkor a lisztbe keverjük bele a sütőport.


Piskóta sütő tepsiben,  nagyjából 20 x 30 – rakjuk, amit előtte sütőpapírral bélelünk ki.


Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, hagyjából fél óra alatt elkészül. Ne nyitogassuk az ajtaját, mert összeesik, viszont ha negyedóra eltelt a sütésből, akkor vegyük le egy kicsivel a sütő hőfokát. Nagyjából 170 fok elég. 


Mikor elkészült, akkor kihűtjük a tésztát, legjobb rácsra rakni. Közben elkészítjük a mázat.


A kakaóport a cukorral, és a tejjel kikeverjük, és elkezdjük melegíteni. Ha már felolvadt, akkor lehúzzuk a tűzről, és amint nem túl forró belekeverjük a vajat is.  Ilyenkor rakhatjuk bele a rumot, vagy rumaromát, aztán jó alaposan kikeverjük. 


Felvágjuk a kihűlt piskótát kockákra, és a kakaós masszába mártjuk. Utána pedig jöhet a kókusz reszelék fürdő, és már el is készültünk.


Fotó: Családi receptkönyv