2024-05-27

Kitoló fánk – farsangi sütemény

farsangi-kitolo-fank

A kitoló fánk igazi farsangi sütemény. A legtöbb fánkunk ekkor készül. A szalagost mindenki ismeri, a kitoló ettől egyszerűbb. Inkább formázása okozhat gondot, de az sem vészes, lehet ötletelni, ha nincs hozzá megfelelő szerkentyű.

Egykor hurkatöltőhöz hasonló szerkentyűből nyomták ki a tésztáját, no de hurkatöltők manapság házaknál nincsenek, kevés házitündér rendelkezik fánktolóval – mivel igencsak ritkán használná.

A tészta nyomózsákból tökéletesen kinyomható – legjobb hozzá a csillag alakú cső, de egy erősebb zacskó sarkát kivágva is tökéletes megoldásunk lehet, pusztán

nem lesz csíkos a fánkunk – ez még megbocsátható.

No és ott a lehetőség, hogy ugyanabból a tésztából ördögpirulát készítünk, ami pusztán annyiban tér el, hogy kis gömbölyű gombócokat formálva sütjük ki az

olajban, s utána kakaós porcukorba mártjuk. Ettől lesz aztán olyan igazi, ördögien sötét.

Ellenben visszatérve a kitoló fánkra, aztán kézben is alakíthatunk vastag gilisztákat – ha más megoldás nincs. Az íze ugyanolyan jó lesz.

A kitoló fánk – ördögpirula hozzávalói –

  • 4 dl tej
  • 16 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 1/2 liternyi liszt (nagyjából 25 dkg)
  • 5 db egész tojás
  • 5 db tojásnak a sárgája
  • zsiradék a sütéshez – annyi mindenképp kell, hogy a kis fánkok vígan elférjenek benne
  • olvasztott barackíz a kenéshez
  • vagy ha ugyanabból a tésztából ördögpirulát készítünk, akkor kakaós porcukor.

(Nem mintha fordítva nem ízesíthetnénk, ez csak simán szokás)

Az égetett tészta elkészítésének módja –

  1. Egy kisebb edényben, közepes serpenyőben felforraljuk a tejet hozzáadva a tésztához való 1 dkg cukrot, együtt a vajjal. Ebbe a forró folyadékba keverjük bele
  2. lassacskán a fél kiló lisztet. De úgy, hogy a massza tökéletesen sima legyen. Ha már jó, akkor előveszünk egy hideg tálat, és megvárjuk míg kihűl.
  3. Amint már lehűlt, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a tojások sárgáját, és mindegyikkel rendesen kikavarjuk.
  4. Ha megvagyunk vele, akkor jöhet a sütés. Habzsákba rakjuk a masszát, végére csillagcsövet rakunk, és a felforrósodott olajba, vagy zsírba nyomunk nekünk tetsző
  5. hosszú masszát. Végét elvágjuk, vagy elcsípjük. Szép, világosra sütjük. Nem kell sötétnek lennie. Amint megsült, és még meleg felmelegített baracklekvárral –
  6. könnyebb úgy dolgozni vele – megkenjük végig a fánkot.
  7. Amennyiben ördögpirulát készítünk, azt formázhatjuk kézzel is, de legegyszerűbb, ha kanállal szaggatjuk. Kisütés után pedig kakaós porcukorba forgatjuk.
  8. Viszonylag gyorsan elkészíthető, egyszerű édesség, ennek ellenére különlegesen finom.