Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Kinder Bueno szelet

A Kinder Bueno szelet egy egyszerű, mégis összetett sütemény, hisz picit sütnünk is kell, krémet főzni is, de keksz is könnyíti a munkánk.

Kifejezetten laktató sütemény, amiből nem tud az ember 10 szeletet enni. És fogyasztás előtt egy nappal el kell készíteni, hisz a háztartási keksznek idő kell, míg megpuhul, s átveszi a krém finom ízét. És bizony nem egy olcsó sütemény – ami már előre jelzi, hogy főleg alkalomra készítik.

A Kinder Bueno szelet hozzávalói a következők –


6 db tojásnak a fehérje
2 csapott evőkanál liszt
5 szép nagy evőkanál őrölt mogyoró, vagy ugyanannyi darált dió
6-7 evőkanál kristálycukor
1/2 zacskó sütőpor
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
egy evőkanál margarin, vagy vaj
3 dl tej, 2,8%-os
40-50 dkg mogyorókrém

Kekszes alap –

1 kg háztartási keksz, de nézzük meg milyen, lehetőleg hagyományosat vegyünk
1/2 liter tej
1 vaníliás cukor

Krém:

6 tojás sárgája
1/2l tej
1 tábla jó minőségű étcsokoládé, ne legyen tortabevonó
3 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
1 vaníliás pudingpor
30 dkg vaj, vagy ugyanannyi margarin
25 dkg porcukor

Tetejére, ha akarjuk rakhatunk tortadarát, vagy csokoládét felolvasztva, összekeverve egy kanál olajjal – majd rácsorgatva.

Most pedig nézzük, hogy készítjük el a sütit?

A liszthez hozzákeverjük a sütőport, zsemlemorzsát, a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk lassan a cukrot, aztán óvatoskodva az olajat, majd belekavarjuk a lisztes-sütőporos-zsemlemorzsás keveréket.
Vajjal-liszttel kikent tepsibe borítjuk, elkenjük, majd rászórjuk a darált diót.
Dolgozhatunk persze őrölt mogyoróval is.
Előmelegített sütőben 175 fokon nagyjából 15 perc alatt megsütjük.
Figyeljünk rá, mert minden sütő más.

Míg hűl elkészítjük a krémet.

Kikeverjük jó rendesen a cukrot a tojások sárgájával, majd beleöntünk egy pici tejet, beleszórjuk a pudingport kikeverjük, a lisztet, és a vaníliát, és simára dolgozzuk vele.


Ekkor a tejet feltesszük forrni, aztán amint forrósodni kell, pár kanállal hozzáöntünk a tojásos keverékhez, közben kavargatva, hogy lazább legyen, és melegebb, vagyis hőkiegyenlítést végzünk. Ezután már annyi a dolgunk, hogy állandó keverés mellett belecsurgatjuk a forró tejbe az egészet, és addig főzzük állandó kavarás mellett, míg jó sűrű nem lesz. Ha megfőtt, várunk, amíg kihűl.
Jó lefedve tartani féloldalasan rakva rá a fedőt – így nem fog bebőrösödni.

Míg hűl, addig a mogyorókrémet felolvasztjuk és rásimítjuk a meghűlt tészta tetejére, erre aztán mehet a vaníliás tejbe áztatott keksz.
Nem szabad túláztatni, mert akkor képtelenség dolgozni vele. A töltelékben van nedvesség, majd az befejezi még a puhítást, a tej pedig legyen langyos, könnyebb lesz munkánk.

Formásan, szépen rakosgatjuk, ahogy a csillag megy az égen… 🙂 rárakjuk sorba a beáztatott kekszet. Ekkor jöhet a puding kikeverése, hozzáadjuk a vajat, és alaposan megdolgozzuk.

Az elkészült krémet kettéosztjuk.
Felolvasztjuk mikróban, vagy pedig gőz segítségét igénybe véve, és hozzáadjuk a krém egyik feléhez.
A maradék fele sárga krémet rákenjük a keksz sorunkra, aztán erre is tejbe áztatott keksz megy.
Majd következik a csokis krém rásimítása.
Néhány órát, de inkább egy éjszakát hideg helyre rakjuk, akkor szeleteljük.
Ha fejünkbe vesszük, hogy az így nem elég, akkor a tetejét megszórhatjuk tortadarával, vagy csokiréteggel zárhatjuk.
De a nélkül is épp elég laktatós…

Ha tetszett a Kinder Bueno szelet, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Forrás: Magyar Kukta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük