
A Kinder Bueno szelet egy egyszerű, mégis összetett sütemény, hisz picit sütnünk is kell, krémet főzni is, de keksz is könnyíti a munkánk.
Kifejezetten laktató sütemény, amiből nem tud az ember 10 szeletet enni.
És fogyasztás előtt egy nappal el kell készíteni, hisz a háztartási keksznek idő kell, míg megpuhul, s átveszi a krém finom ízét. És bizony nem egy olcsó sütemény – ami már előre jelzi, hogy főleg alkalomra készítik.
A Kinder Bueno szelet hozzávalói a következők –
- 6 db tojásnak a fehérje
- 2 csapott evőkanál liszt
- 5 szép nagy evőkanál őrölt mogyoró, vagy ugyanannyi darált dió
- 6-7 evőkanál kristálycukor
- 1/2 zacskó sütőpor
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
- egy evőkanál margarin, vagy vaj
- 3 dl tej, 2,8%-os
- 40-50 dkg mogyorókrém
Kekszes alap –
- 1 kg háztartási keksz, de nézzük meg milyen, lehetőleg hagyományosat vegyünk
- 1/2 liter tej
- 1 vaníliás cukor
Krém:
- 6 tojás sárgája
- 1/2l tej
- 1 tábla jó minőségű étcsokoládé, ne legyen tortabevonó
- 3 evőkanál liszt
- 1 vaníliás cukor
- 1 vaníliás pudingpor
- 30 dkg vaj, vagy ugyanannyi margarin
- 25 dkg porcukor
Tetejére, ha akarjuk rakhatunk tortadarát, vagy csokoládét felolvasztva, összekeverve egy kanál olajjal – majd rácsorgatva.
Most pedig nézzük, hogy készítjük el a sütit?
- A liszthez hozzákeverjük a sütőport, zsemlemorzsát, a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük.
- Hozzáadjuk lassan a cukrot, aztán óvatoskodva az olajat, majd belekavarjuk a lisztes-sütőporos-zsemlemorzsás keveréket.
- Vajjal-liszttel kikent tepsibe borítjuk, elkenjük, majd rászórjuk a darált diót.
- Dolgozhatunk persze őrölt mogyoróval is.
- Előmelegített sütőben 175 fokon nagyjából 15 perc alatt megsütjük.
- Figyeljünk rá, mert minden sütő más.
- Míg hűl elkészítjük a krémet.
- Kikeverjük jó rendesen a cukrot a tojások sárgájával, majd beleöntünk egy pici tejet, beleszórjuk a pudingport kikeverjük, a lisztet, és a vaníliát, és simára dolgozzuk vele.
- Ekkor a tejet feltesszük forrni, aztán amint forrósodni kell, pár kanállal hozzáöntünk a tojásos keverékhez, közben kavargatva, hogy lazább legyen, és melegebb, vagyis hőkiegyenlítést végzünk.
- Ezután már annyi a dolgunk, hogy állandó keverés mellett belecsurgatjuk a forró tejbe az egészet, és addig főzzük állandó kavarás mellett, míg jó sűrű nem lesz. Ha megfőtt, várunk, amíg kihűl.
- Jó lefedve tartani féloldalasan rakva rá a fedőt – így nem fog bebőrösödni.
- Míg hűl, addig a mogyorókrémet felolvasztjuk és rásimítjuk a meghűlt tészta tetejére, erre aztán mehet a vaníliás tejbe áztatott keksz.
- Nem szabad túláztatni, mert akkor képtelenség dolgozni vele. A töltelékben van nedvesség, majd az befejezi még a puhítást, a tej pedig legyen langyos, könnyebb lesz munkánk.
- Formásan, szépen rakosgatjuk, ahogy a csillag megy az égen… 🙂 rárakjuk sorba a beáztatott kekszet.
- Ekkor jöhet a puding kikeverése, hozzáadjuk a vajat, és alaposan megdolgozzuk.
- Az elkészült krémet kettéosztjuk.
- Felolvasztjuk mikróban, vagy pedig gőz segítségét igénybe véve, és hozzáadjuk a krém egyik feléhez.
- A maradék fele sárga krémet rákenjük a keksz sorunkra, aztán erre is tejbe áztatott keksz megy.
- Majd következik a csokis krém rásimítása.
- Néhány órát, de inkább egy éjszakát hideg helyre rakjuk, akkor szeleteljük.
- Ha fejünkbe vesszük, hogy az így nem elég, akkor a tetejét megszórhatjuk tortadarával, vagy csokiréteggel zárhatjuk.
- De a nélkül is épp elég laktatós…
Forrás: Magyar Kukta