2024-02-23

Ki ne dobd a karácsonyi morzsát!

Ki ne dobd a karácsonyi morzsát

Ki ne dobd a karácsonyi morzsát – egyik legelterjedtebb babonánk. Majd mindenki ismeri, de hogy pontosan mit kell vele tenni…. Az már feledésbe merült.

A karácsonyi vacsora morzsáját nem seperték le az asztalról, hanem az abrosszal együtt kivitték az udvarra, és ott a tyúkoknak kirázták, hogy sokat tojjanak.

Ezzel megalapozták a jövő év bőségét…. Hisz ha sokat tojnak a tyúkok, akkor lesz kotlós is, ha van kotlós, akkor lesz kiscsibe, abból pedig sok-sok baromfi.

Ezt a szokást még ezelőtt 50 évvel is ápolták falunk-városon. Hisz mindenki szerette volna biztonságban tudni magát az előtte lévő évben is.

Nem csak a karácsonyi morzsát gyűjtötték ilyenkor, más szokások is voltak.

Az asztalon amúgy legfontosabb étel a kenyér volt karácsonykor is. Ha ekkor volt kenyér, akkor biztosak lehettek abban, hogy egész évben lesz mit enni.

Diót is ettek Szentestén. Úgy gondolták – ezáltal egészségesek lesznek. Aztán fontos étel volt még az alma, a család összetartozását jelképezte.

Ritkán fordult elő, hogy maradjon étel. Máskor esélyesen a kutyának, vagy disznónak adták. Ilyenkor viszont szó sem lehetett róla, azt a kályhában el kellett égetni.

Nem nehéz eltalálni, hogy azt szerették volna ezzel intézni, hogy pocsékolás ne legyen a házban.

Az éjféli mise előtt a család halottjainak is terítettek. Minden ételből porcióztak nekik néhány falatot. De olyan is volt, hogy kivitték a sírhoz, és a föld alá kaparták.

Olyan vidék is volt, ahol mielőtt az éjféli misére indultak volna szépen megterítettek, s az asztalra raktak korsó vizet, egy darab kalácsot. Mindezt azért, hogy halottaik falatozni tudjanak.

Fotó: Pixabay