
S ha már kelt pite, akkor gyümölcsös is egyben. Könnyű tészta, de nem annyira mint a piskóta. Mintha a kalács és piskóta keveréke volna…. Meg lehet sütni bármilyen gyümölccsel, vagy darabos dióval gazdagítva.
Kötelező a porcukorral szórás, ehetjük lekvárral. És ami nagyon fontos – viszonylag olcsó tészta – ami manapság igencsak lényeges szempont.
Egykor lényegesen gyakrabban sütötték, hisz könnyen elkészíthető finomságról van szó.
Sajnos mára eléggé feledésbe merül, a kicsit is fiatalabb korosztály már nem nagyon ismeri. Pedig egy hétközbeni édesség óhajra, vagy egy hétvégi – mit üssek össze problémázásra tökéletes megoldás lehet.
Nézzük, milyen összetevők szükségesek a kelt pite elkészítéséhez
- 40 dkg liszt,
- 2 tojás,
- 2 dkg élesztő,
- 5 dkg vaj vagy margarin,
- 1/2 liter tej,
- 4 dkg cukor,
- citromhéj, só.
- 1/2 kg magozott megy, vagy más gyümölcs
A tészta készítésének módja –
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk.
A tojássárgát a cukorral, és vajjal elkeverjük, hozzáöntjük a futkározó élesztőt, a tej felét, a lisztet, pici sót, majd keverés közben a a többi tejet, hogy egészen lágy galuskatésztát kapjunk, amit fakanállal jól kidolgozunk.
Annyira, hogy szép, sima tésztánk legyen.
Végül hozzákeverjük a tojások keményre vert habját, és a tésztát letakarva 45 percet kelesztjük.
Ha már megkelt 1—2 percig újra verjük. Ezután lazán hozzákavarjuk a gyümölcsöt, s fagyos zsírral bekent tepsibe öntjük, amiben aztán 20 percig újra kelesztjük.
Tetejét megkenjük tejjel, megszórjuk kristálycukorral, vagy dióval és egyenletes lassú tűznél 1/2 órán át sütjük.