Kelt pite recept

kelt pite

S ha már kelt pite, akkor gyümölcsös is egyben. Könnyű tészta, de nem annyira mint a piskóta. Mintha a kalács és piskóta keveréke volna…. Meg lehet sütni bármilyen gyümölccsel, vagy darabos dióval gazdagítva.

Kötelező a porcukorral szórás, ehetjük lekvárral. És ami nagyon fontos – viszonylag olcsó tészta – ami manapság igencsak lényeges szempont.

Egykor lényegesen gyakrabban sütötték, hisz könnyen elkészíthető finomságról van szó.

Sajnos mára eléggé feledésbe merül, a kicsit is fiatalabb korosztály már nem nagyon ismeri. Pedig egy hétközbeni édesség óhajra, vagy egy hétvégi – mit üssek össze problémázásra tökéletes megoldás lehet.

Nézzük, milyen összetevők szükségesek a kelt pite elkészítéséhez

  • 40 dkg liszt, 
  •  2 tojás, 
  •  2 dkg élesztő, 
  •  5 dkg vaj vagy margarin, 
  •  1/2 liter tej, 
  •  4 dkg cukor, 
  •  citromhéj, só. 
  •  1/2 kg magozott megy, vagy más gyümölcs 

A tészta készítésének módja –

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk.

A tojássárgát a cukorral, és vajjal elkeverjük, hozzáöntjük a futkározó élesztőt, a tej felét, a lisztet, pici sót, majd keverés közben a a többi tejet, hogy egészen lágy galuskatésztát kapjunk, amit fakanállal jól kidolgozunk. 

Annyira, hogy szép, sima tésztánk legyen.

Végül hozzákeverjük a tojások keményre vert habját, és a tésztát letakarva 45 percet kelesztjük.

Ha már megkelt 1—2 percig újra verjük. Ezután lazán hozzákavarjuk a gyümölcsöt, s fagyos zsírral bekent tepsibe öntjük, amiben aztán 20 percig újra kelesztjük.

Tetejét megkenjük tejjel, megszórjuk kristálycukorral, vagy dióval és egyenletes lassú tűznél 1/2 órán át sütjük.