Hagyományos kelt palacsinta recept

kelt palacsinta serpenyőben

Laktató és finom

A kelt palacsinta vagy kőttes palacsinta igazi háborús étel – a világháborúk környékén terjedt el főleg, mikor nem volt elég élelem.
Nehéz volt beszerezni az élelmiszereket, fontos volt hogy amit készítenek a gazdasszonyok azoktól hamar jóllakjon az ember.


Ezt a fajta palacsintát vastagabbra sütötték, mint hagyományos párját – sokszor nem is töltötték meg, csak egy kis cukrot szórtak rá – s úgy falatozták.
Sőt – van aki sósan ette. Kinézetre, de még ízre is sósan hasonlít krumplis palacsintához.


Kifejezetten olcsó étel, de ugyanakkor laktató is. Ami a régi időkben nagyon fontos szempont volt.
Manapság ezt a fajta palacsintát sem fogyasztjuk töltelék nélkül.


Lényegében ugyanazok a töltelékek valók bele, mint élesztő nélküli párjába.
De jó hozzá a cukros tejföl is.

Tésztáját nagyjából olyan hígra készítették mint a normál palacsinta tésztát. Régebben – főleg a paraszti háztartásokban – nem a vékonyság volt a legfontosabb ennél a tésztafélénél, hanem hogy minél jobban telítse a gyomrot.

Ezt a fajtát viszont főleg ebédre készítették, s akkor el is fogyasztották. Ugyan hidegen is élvezhető, viszont kevesebb darab készül belőle, mint egy átlagosból.

Kelt palacsinta hozzávalói:

  • fél kg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • egy kávéskanálnyi olaj, vagy olvasztott margarin
  • pici só
  • pici porcukor
  • tej a kikeveréséhez

És hogy készítjük ezt a finomságot?

Az élesztőt egy pici tejben, cukorral, kevés liszttel felfuttatjuk.

  1. Hozzáadjuk a liszthez, melybe belekevertük a tojást, sót, olajat, s annyi tejjel dolgozzuk ki, hogy az átlagos palacsintatésztától kicsit hígabb masszát kapjunk.
  2. Ha nincs annyi tej, amennyire szükség lenne nyugodtan dolgozhatunk sima vízzel is. Ehhez a fajtához nem jó az ásványvíz.
  3. Ezután langyos helyre lerakjuk kelni. Nem kell neki nagy meleg, az a jó ha lassan nő meg.
    Nagyjából sütés előtt egy órával keverjük ki.
  4. Ha megkél úgy süssük ki, mint más palacsintát, semmi különbség nincs. A lényeg annyi, hogy vastagabbak lesznek, nagyjából fél centisek.
  5. Ahogy kisült tálra tesszük, és azonnal sütjük – de úgy is fogyaszthatjuk, hogy sülés után megszórjuk porcukorral.

Fotó: Wikipédia