Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Kelt palacsinta recept

Laktató és finom

A kelt palacsinta igazi háborús étel – a világháborúk környékén terjedt el főleg, mikor nem volt elég élelem.
Nehéz volt beszerezni az élelmiszereket, fontos volt hogy amit készítenek a gazdasszonyok azoktól hamar jóllakjon az ember.


Ezt a fajta palacsintát vastagabbra sütötték, mint hagyományos párját – sokszor nem is töltötték meg, csak egy kis cukrot szórtak rá – s úgy falatozták.
Sőt – van aki sósan ette. Kinézetre, de még ízre is sósan hasonlít krumplis palacsintához.
Kifejezetten olcsó étel, de ugyanakkor laktató is. Ami a régi időkben nagyon fontos szempont volt.
Manapság ezt a fajta palacsintát sem fogyasztjuk töltelék nélkül.
Lényegében ugyanazok a töltelékek valók bele, mint élesztő nélküli párjába.
De jó hozzá a cukros tejföl is.

Tésztáját nagyjából olyan hígra készítették mint a normál palacsinta tésztát. Régebben – főleg a paraszti háztartásokban – nem a vékonyság volt a legfontosabb ennél a tésztafélénél, hanem hogy minél jobban telítse a gyomrot.

Ezt a fajtát viszont főleg ebédre készítették, s akkor el is fogyasztották. Ugyan hidegen is élvezhető, viszont kevesebb darab készül belőle, mint egy átlagosból.

Kelt palacsinta hozzávalói –

fél kg liszt
1 dkg élesztő
1 egész tojás
egy kávéskanálnyi olaj, vagy olvasztott margarin
pici só
pici porcukor
tej a kikeveréséhez

És hogy készítjük ezt a finomságot?

Az élesztőt egy pici tejben, cukorral, kevés liszttel felfuttatjuk.
Hozzáadjuk a liszthez, melybe belekevertük a tojást, sót, olajat, s annyi tejjel dolgozzuk ki, hogy az átlagos palacsintatésztától kicsit hígabb masszát kapjunk. Ha nincs annyi tej, amennyire szükség lenne nyugodtan dolgozhatunk sima vízzel is. Ehhez a fajtához nem jó az ásványvíz.
Ezután langyos helyre lerakjuk kelni. Nem kell neki nagy meleg, az a jó ha lassan nő meg.
Nagyjából sütés előtt egy órával keverjük ki.

Ha megkél úgy süssük ki, mint más palacsintát, semmi különbség nincs. A lényeg annyi, hogy vastagabbak lesznek, nagyjából fél centisek.
Ahogy kisült tálra tesszük, és azonnal sütjük – de úgy is fogyaszthatjuk, hogy sülés után megszórjuk porcukorral.

Ha tetszett a recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra!

Fotó: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük