
A kelt málénak köze nincs a puliszkához, pusztán szép színe miatt kapta ezt az érdekes nevet – és esélyesen volt hasonló puliszkás sütemény egykor.
Színe alapján senki nem mondaná meg, hogy nem kukoricás étel, hisz tésztája kifejezetten sárga színű.
Egyébként kukoricával készítve is finom – ezeknél lényeges, hogy a cukor mellett elegendő sót is tartalmazzon.
Úgy jön ki a tengeri finom íze. Akárcsak a puliszka esetében.
Kelt málé hozzávalói a következők –
- 35 dkg liszt
- 35 dkg cukor,
- 1 vaníliás cukor,
- 3 dkg élesztő,
- fél liter tej,
- 10 dkg mazsola,
- 4 szép tojás,
- csipetnyi só,
- 1/2 pohár – 1 dl – étolaj,
- 1/4 kg dió
- zsír, és liszt a tepsi kenéséhez
A sütemény elkészítésének módja –
- Fél pohár tejbe egy kis cukorral, kevés liszttel bekeverjük az élesztőt, majd felfuttatjuk.
- Szétválasztjuk a tojást, a sárgákhoz hozzáadunk egy csipetnyi sót, 3-4 kanál kristálycukrot, és ami van még tej azt is belekeverjük.
- Ehhez adjuk aztán az élesztőt, majd a lisztet beleszórva – közben folytonosan keverjük. Olyan tésztánk lesz, mintha hígabb nokedlit készítenénk.
- Szép simára keverjük, majd ha már jó – belecsurgatjuk kavarás közben az étolajat is. Ha a tészta egyneművé vált, hozzáadjuk lazán a mazsolát is.
- Lerakjuk megkelni, de közben fedjük le valamivel.
- Míg a tészta pihen – kikenjük a tepsit zsiradékkal, és átszórjuk liszttel is.
- Ebbe mehet bele a málétészta, pihentetjük benne egy negyedórát, aztán pedig mehet a sütőbe.
- Előmelegítettben sütjük közepes hőfokon, (170-180 C) félórán keresztül.
- Közben a diót felvagdaljuk, vagy darabosra törjük.
- A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval felverjük, hozzáadjuk a kristálycukrot ami még maradt, azzal is verjük, mehet bele a vanília.
- Mikor már jó kemény, akkor rákenjük a még jó meleg tészta tetejére az egészet, rászórjuk egyenletesen a darabos diót,
- és visszarakjuk a sütőbe nagyjából negyedórára. Ekkor már csak takarékon szárítjuk.
- A kelt málét – kőttes puliszkát kihűlés után szeleteljük. Frissen az igazi.