2024-05-27

Kelt málé – semmi köze a kukoricához

Kelt málé

A kelt málénak köze nincs a puliszkához, pusztán szép színe miatt kapta ezt az érdekes nevet – és esélyesen volt hasonló puliszkás sütemény egykor.

Színe alapján senki nem mondaná meg, hogy nem kukoricás étel, hisz tésztája kifejezetten sárga színű.

Egyébként kukoricával készítve is finom – ezeknél lényeges, hogy a cukor mellett elegendő sót is tartalmazzon.

Úgy jön ki a tengeri finom íze. Akárcsak a puliszka esetében.

Kelt málé hozzávalói a következők –

  • 35 dkg liszt
  • 35 dkg cukor,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 3 dkg élesztő,
  • fél liter tej,
  • 10 dkg mazsola,
  • 4 szép tojás,
  • csipetnyi só,
  • 1/2 pohár – 1 dl – étolaj,
  • 1/4 kg dió
  • zsír, és liszt a tepsi kenéséhez

A sütemény elkészítésének módja –

  1. Fél pohár tejbe egy kis cukorral, kevés liszttel bekeverjük az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. Szétválasztjuk a tojást, a sárgákhoz hozzáadunk egy csipetnyi sót, 3-4 kanál kristálycukrot, és ami van még tej azt is belekeverjük.
  3. Ehhez adjuk aztán az élesztőt, majd a lisztet beleszórva – közben folytonosan keverjük. Olyan tésztánk lesz, mintha hígabb nokedlit készítenénk.
  4. Szép simára keverjük, majd ha már jó – belecsurgatjuk kavarás közben az étolajat is. Ha a tészta egyneművé vált, hozzáadjuk lazán a mazsolát is.
  5. Lerakjuk megkelni, de közben fedjük le valamivel.
  6. Míg a tészta pihen – kikenjük a tepsit zsiradékkal, és átszórjuk liszttel is.
  7. Ebbe mehet bele a málétészta, pihentetjük benne egy negyedórát, aztán pedig mehet a sütőbe.
  8. Előmelegítettben sütjük közepes hőfokon, (170-180 C) félórán keresztül.
  9. Közben a diót felvagdaljuk, vagy darabosra törjük.
  10. A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval felverjük, hozzáadjuk a kristálycukrot ami még maradt, azzal is verjük, mehet bele a vanília.
  11. Mikor már jó kemény, akkor rákenjük a még jó meleg tészta tetejére az egészet, rászórjuk egyenletesen a darabos diót,
  12. és visszarakjuk a sütőbe nagyjából negyedórára. Ekkor már csak takarékon szárítjuk.
  13. A kelt málét – kőttes puliszkát kihűlés után szeleteljük. Frissen az igazi.