2024-05-21

Kelt hájas kifli recept

Kelt hájas kifli sütemény.

Híreim szerint manapság problémás hájhoz jutni. A kelt hájas préselt zsírral (tégelyes, fehér) is elkészíthető, mennyiségre ugyanannyi kell mindenből.

A hájas tészták nagy népszerűségnek örvendtek egykor – főleg az egyszerűbb emberek körében.

Igazi téli tésztaféle, a zsiradékra akkor van szüksége az embernek. Régen a hájat nem darálták, hanem félfagyosan kapargatták – lényegesen nagyobb munkát adva a háziasszonynak.

Természetesen ha daráljuk – azzal is ugyanolyan jó eredményt érhetünk el. Nem árt viszont, ha darálás után jól átgyúrjuk a hájat, ugyanis így lesz szép, sima.

A kelt hájas kifli hozzávalói:

 • 35 dkg háj,
 • 70 dkg liszt,
 • 2 dkg élesztő,
 • 3-4 dl tej,
 • 2 tojássárgája,
 • ízlés szerint só,
 • cukor.

A tésztaféle összeállítása:

 1. A hájat ledaráljuk, 5 dkg-ot félreteszünk, a többit összegyúrjuk 10 dkg liszttel, s utána hideg helyre lerakjuk pihenni.
 2. A 60 dkg lisztet, a tejet, az élesztőt, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót alaposan bedagasztjuk, s amikor a tészta sima, hozzádagasztjuk az 5 dkg hájat is. (A tészta közepes keménységű legyen.)
 3. A tésztát pihentetjük langyos helyen – megkelesztjük, majd kinyújtjuk 2 cm vastagra. rásimítjuk az immár lehűlt hájat, a széleit felhajtogatjuk, majd 10-15 percet pihentetjük.
 4. Ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük, ezt aztán megismételjük háromszor.
 5. Az utolsó hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk, kockákra vágjuk, megtöltjük valamilyen töltelékkel, összehajtjuk, forró sütőbe tesszük. Legalább tíz percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját.
 6. Lehetőleg a vágásokat felforrósított késsel végezzük, a tészták tetejét kenjük meg tojással.
 7. Ajánlom, hogy egy 3 dl-es bögrében, vagy kislábasban vizet is tegyünk a sütőbe, ettől a gőztől szép nagyok lesznek a kiflik. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, másnap felmelegítve is kitűnő.
 8. Töltelék lehet a bejglinél ismert mákos, diós, akár gesztenyés töltelék, de kemény lekvár is.