
Híreim szerint manapság problémás hájhoz jutni. A kelt hájas préselt zsírral (tégelyes, fehér) is elkészíthető, mennyiségre ugyanannyi kell mindenből.
A hájas tészták nagy népszerűségnek örvendtek egykor – főleg az egyszerűbb emberek körében.
Igazi téli tésztaféle, a zsiradékra akkor van szüksége az embernek. Régen a hájat nem darálták, hanem félfagyosan kapargatták – lényegesen nagyobb munkát adva a háziasszonynak.
Természetesen ha daráljuk – azzal is ugyanolyan jó eredményt érhetünk el. Nem árt viszont, ha darálás után jól átgyúrjuk a hájat, ugyanis így lesz szép, sima.
A kelt hájas kifli hozzávalói:
- 35 dkg háj,
- 70 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 3-4 dl tej,
- 2 tojássárgája,
- ízlés szerint só,
- cukor.
A tésztaféle összeállítása:
- A hájat ledaráljuk, 5 dkg-ot félreteszünk, a többit összegyúrjuk 10 dkg liszttel, s utána hideg helyre lerakjuk pihenni.
- A 60 dkg lisztet, a tejet, az élesztőt, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót alaposan bedagasztjuk, s amikor a tészta sima, hozzádagasztjuk az 5 dkg hájat is. (A tészta közepes keménységű legyen.)
- A tésztát pihentetjük langyos helyen – megkelesztjük, majd kinyújtjuk 2 cm vastagra. rásimítjuk az immár lehűlt hájat, a széleit felhajtogatjuk, majd 10-15 percet pihentetjük.
- Ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük, ezt aztán megismételjük háromszor.
- Az utolsó hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk, kockákra vágjuk, megtöltjük valamilyen töltelékkel, összehajtjuk, forró sütőbe tesszük. Legalább tíz percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját.
- Lehetőleg a vágásokat felforrósított késsel végezzük, a tészták tetejét kenjük meg tojással.
- Ajánlom, hogy egy 3 dl-es bögrében, vagy kislábasban vizet is tegyünk a sütőbe, ettől a gőztől szép nagyok lesznek a kiflik. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, másnap felmelegítve is kitűnő.
- Töltelék lehet a bejglinél ismert mákos, diós, akár gesztenyés töltelék, de kemény lekvár is.