2024-03-29

Kelkáposzta fasirt

Kelkáposzta fasírt

A kelkáposzta fasirt karakteres ízű zöldféléből készül, ebből kifolyólag kiváló feltétnek is, hisz fogyasztásakor érezzük, hogy „ettünk is valamit”.

A fűszerek ezen csak még jobban segítenek. S mint ahogy a főzeléknél, a fasírtnál is a legfontosabb a fokhagyma.

Tojással, liszttel, no és burgonyával fogjuk össze. (Amúgy tudtad, hogy krumplifasírt is van)

Rakhatunk hozzá minden olyan fűszert, amit szeretünk vele. Jó hozzá a már említett fokhagyma, bors, de akár a kömény is.

A fűszerpaprikát viszont nem ajánlom, mert könnyebben megég – és valójában ízén nem sokat változtat amúgy sem.

A kelkáposzta fasirt hozzávalói –

  • 2 szem jó közepes, vagy nagyobb burgonyaburgonya1 fél kilós fej kelkáposzta
  • 2 szép tojás
  • bors ízlés szerint – ne féljünk tőle
  • köménymag
  • 2 kanál liszt
  • néhány gerezd fokhagyma
  • zsemlemorzsa a forgatáshoz
  • zsiradék a sütéshez

Elkészítésének menete pedig a következő –

  1. A krumplit megmossuk, megtisztítjuk, összevágjuk, a káposztának kívánjuk a torzsáját, és nagyjából feldaraboljuk, majd ezeket megfőzzük sós vízben, még jobb, ha megpároljuk.
  2. Utána a levét leszűrjük, vagy csurgatjuk, aztán pedig összetörjük összevágjuk, együtt apróra lehet törni simán az egészet.
  3. Ha már kihűlt adjuk hozzá a fűszereket, a lisztet – szórjuk meg egy kanál zsemlemorzsával. Most hozzámegy a tojás feltörve, reszeljük, vagy vágjuk hozzá a fokhagymát, és gyúrjuk össze. A krumpli miatt egybe fog szépen állni.
  4. Utána formázzunk belőle fasírtgolyókat, kicsit nyomjuk laposabbra, majd forgassuk zsemlemorzsába, és óvatosan süssük mindkét oldalát pirosra.

Vacsorára tökéletes, egy teával kiváló falatozni való. Fotó – Pixabay