
Ez a sütemény még csak néhány évtizedre tekint vissza, legalábbis így – együtt, kávékrém és dió egyvelege.
Külön-külön eddig is ismertek voltak.
Ez egy különlegesen finom sütemény, nem csak kávé imádóknak.
– Az adagok egy 20×30-as tepsihez elegendőek. Ebben fogjuk a végső simításokat is végezni.
A kávékrémes diókocka hozzávalói –
Piskótához:
- 6 tojás
- 3 kanál liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg darált dió
- 1/2 sütőpor
- pici só
Krémhez:
- 3 dcl tej
- 1 vanília puding
- 1 kanál őrölt kávé
- 25 dkg margarin
- 18 dkg porcukor
- 5 dkg darált dió
- kicsi rum, vagy aroma ( opcionális)
Tetejére:
- 15 dkg tortabevonó
- 5 dkg margarin
Elkészítése:
- A tojásokat a cukorral jó habosra keverjük, majd a lisztet, úrölt diót, és az átszitált sütőport is összekeverjük. Utána hozzáadjuk a cukorral kikevert tojáshoz.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, s előmelegített, 180 C fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Ezután a krémhez a tejben a pudingot, és a kávét sűrűre főzzük. Előtte természetesen a felhasználási javaslat szerint kikeverjük.
- A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd ha kihűlt a puding – jöhet hozzá a cukros margarin is – s azzal is folytatjuk a keverést.
- Mindaddig, míg nem lesz habos. Ekkor jöhet a dió, meg egy kis rum, vagy aroma, és lehetőleg géppel jól felhabosítjuk.
- A piskótát vissza tesszük a tepsibe, rásimítjuk a krémet. Berakjuk kicsit a hűtőbe, míg a csokoládé mázat elkészítjük.
- A csokit a vajjal mikróban, vagy hagyományosan – gőz fölött – megmelegítjük, és a krém tetejére simítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük. – Utána vizes késsel szeletelhető.
Fotó, forrás: Vankó Sándorné