Kávékrémes diókocka

kávékrémes diókocka

Ez a sütemény még csak néhány évtizedre tekint vissza, legalábbis így – együtt, kávékrém és dió egyvelege.

Külön-külön eddig is ismertek voltak.
Ez egy különlegesen finom sütemény, nem csak kávé imádóknak.

– Az adagok egy 20×30-as tepsihez elegendőek. Ebben fogjuk a végső simításokat is végezni.

A kávékrémes diókocka hozzávalói –


Piskótához:

  • 6 tojás
  • 3 kanál liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg darált dió
  • 1/2 sütőpor
  • pici só


Krémhez:

  • 3 dcl tej
  • 1 vanília puding
  • 1 kanál őrölt kávé
  • 25 dkg margarin
  • 18 dkg porcukor
  • 5 dkg darált dió
  • kicsi rum, vagy aroma ( opcionális)


Tetejére:

  • 15 dkg tortabevonó
  • 5 dkg margarin

Elkészítése:

  1. A tojásokat a cukorral jó habosra keverjük, majd a lisztet, úrölt diót, és az átszitált sütőport is összekeverjük. Utána hozzáadjuk a cukorral kikevert tojáshoz.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, s előmelegített, 180 C fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
  3. Ezután a krémhez a tejben a pudingot, és a kávét sűrűre főzzük. Előtte természetesen a felhasználási javaslat szerint kikeverjük.
  4. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd ha kihűlt a puding – jöhet hozzá a cukros margarin is – s azzal is folytatjuk a keverést.
  5. Mindaddig, míg nem lesz habos. Ekkor jöhet a dió, meg egy kis rum, vagy aroma, és lehetőleg géppel jól felhabosítjuk.
  6. A piskótát vissza tesszük a tepsibe, rásimítjuk a krémet. Berakjuk kicsit a hűtőbe, míg a csokoládé mázat elkészítjük.
  7. A csokit a vajjal mikróban, vagy hagyományosan – gőz fölött – megmelegítjük, és a krém tetejére simítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük. – Utána vizes késsel szeletelhető.

Fotó, forrás: Vankó Sándorné