
A Kati szeletnek – ha minden igaz – legalább két variánsa van. Az egyiket sütőporral lazítják, a másikat viszont szalakálival.
Én most a sütőporos receptet hoztam.
Sokan ismerik, állítólag régi sütemény – de esélyesen receptje inkább házról-hátra járhatott, meg nem igazán lehet régről rátalálni.
Nézzük a Kati szelet hozzávalóit –
Tésztához valók –
- 60 dkg liszt
- 18 dkg zsír
- 15 dkg porcukor
- 1 sütőpor
- 4 tojásnak a sárgája
- 1 dl tej , vagy 2 kanál tejföl
Töltelék:
- 2 dl tej
- 1 vaníliás cukor
- 0.5 dl rum
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg kakaó
- 5 kanál lekvár (barack)
- 1 összemorzsolt lap (a 3 közül egy)
Tetejére:
- 4 tojás fehérje
- 25 dkg porcukor
A sütemény elkészítésének menete –
- A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, lehetőleg minél gyorsabban.
- Ha a tészta összeállt, akkor becsomagoljuk műanyag fóliába, vagy zacskóba, és berakjuk a hűtőbe pihenni kicsit. Zsírozott tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle (200 C fok 10 -12 perc). Természetesen használhatunk sütőpapírt is.
- Ha megsült, akkor kivesszük és hagyjuk hűlni.
- A töltelékhez a vajat nagyon habosra keverjük a porcukorral, majd a többi hozzávalóit is belerakjuk, azzal is rendesen átkeverjük.
- Most hozzáadjuk az egyik összemorzsolt tésztalapot, és átkeverjük vele, hogy a morzsolt tésztán kívül a krémünk sima legyen.
- A tepsibe belerakjuk az egyik lapot, ráhalmozzuk a tölteléket, szép simára kenjük, majd rátesszük a másik lapot, ezt is átkenjük. Kicsit lenyomtatva egy-két órán keresztül hagyjuk pihenni.
- A tészta tetejére tojáshabot rakunk, melyhez a tojás fehérjét pici sóval és a porcukorral keményre verjük.
- Amikor már kemény, akkor gőz fölé tesszük a habüstöt, és folytonosan tovább verjük nagyon keményre, szabályosan főzzük. Ez a művelet kb. 20 percet vesz igénybe.
- Ha elkészültünk, akkor a felső rétet tetejére kenjük, szépen elsimítjuk, majd hidegre rakjuk.
- Ez az idő nem csak a hab száradásához kell, hanem a tészta puhulásához is. Másnap lesz igazán szeletelhető, és akkorra puhul meg a tésztalap is.
- Következő nap kivesszük a hűtőből, és kockára vágjuk. Díszíthetjük tortadarával, csokissal, vagy színessel is, de akár reszelt csokoládéval is.
Fotó: Vankó Sándorné