Kati szelet – Katalin kocka

Katalin szelet

A Kati szeletnek – ha minden igaz – legalább két variánsa van. Az egyiket sütőporral lazítják, a másikat viszont szalakálival.

Én most a sütőporos receptet hoztam.

Sokan ismerik, állítólag régi sütemény – de esélyesen receptje inkább házról-hátra járhatott, meg nem igazán lehet régről rátalálni.

Nézzük a Kati szelet hozzávalóit –

Tésztához valók –

  • 60 dkg liszt
  • 18 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1 sütőpor
  • 4 tojásnak a sárgája
  • 1 dl tej , vagy 2 kanál tejföl

Töltelék:

  • 2 dl tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 0.5 dl rum
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg kakaó
  • 5 kanál lekvár (barack)
  • 1 összemorzsolt lap (a 3 közül egy)

Tetejére:

  • 4 tojás fehérje
  • 25 dkg porcukor

A sütemény elkészítésének menete –

  1. A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, lehetőleg minél gyorsabban.
  2. Ha a tészta összeállt, akkor becsomagoljuk műanyag fóliába, vagy zacskóba, és berakjuk a hűtőbe pihenni kicsit. Zsírozott tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle (200 C fok 10 -12 perc). Természetesen használhatunk sütőpapírt is.
  3. Ha megsült, akkor kivesszük és hagyjuk hűlni.
  4. A töltelékhez a vajat nagyon habosra keverjük a porcukorral, majd a többi hozzávalóit is belerakjuk, azzal is rendesen átkeverjük.
  5. Most hozzáadjuk az egyik összemorzsolt tésztalapot, és átkeverjük vele, hogy a morzsolt tésztán kívül a krémünk sima legyen.
  6. A tepsibe belerakjuk az egyik lapot, ráhalmozzuk a tölteléket, szép simára kenjük, majd rátesszük a másik lapot, ezt is átkenjük. Kicsit lenyomtatva egy-két órán keresztül hagyjuk pihenni.
  7. A tészta tetejére tojáshabot rakunk, melyhez a tojás fehérjét pici sóval és a porcukorral keményre verjük.
  8. Amikor már kemény, akkor gőz fölé tesszük a habüstöt, és folytonosan tovább verjük nagyon keményre, szabályosan főzzük. Ez a művelet kb. 20 percet vesz igénybe.
  9. Ha elkészültünk, akkor a felső rétet tetejére kenjük, szépen elsimítjuk, majd hidegre rakjuk.
  10. Ez az idő nem csak a hab száradásához kell, hanem a tészta puhulásához is. Másnap lesz igazán szeletelhető, és akkorra puhul meg a tésztalap is.
  11. Következő nap kivesszük a hűtőből, és kockára vágjuk. Díszíthetjük tortadarával, csokissal, vagy színessel is, de akár reszelt csokoládéval is.

Fotó: Vankó Sándorné