Kaszinótojás

kaszinó tojás

A kaszinótojás a franciasalátával legtöbbször kéz a kézben jár, kiegészítői egymásnak, sokszor a receptkönyvek egy lapon is tárgyalják.

Mind annyi ételféleség – ez is többféle módon elkészíthető. Van eredeti módszer, van jóval egyszerűbb, a végeredmény nagyon hasonló.

Megvallom – mi az egyszerű módszert részesítjük előnyben, valahogy azt jobban szeretjük.

Ehhez csak a félbevágott tojások sárgájára, kis mustárra, sóra-borsra, vajra, esetleg picur tejfölre, mustárra van szükség.

Ezt összekavarjuk, és már tölthetjük is vissza. Nem szoktunk csillag csövezni, egyszerűen a tojásfehérjébe belerakjuk kiskanállal, aztán pedig késsel lesimítjuk.

Van persze az eredeti elkészítési mód, ami azért bonyolultabb – most leírom.

A kaszinótojás hozzávalói –

  • 2 dl tej,
  • 2 dkg vaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 6 tojás,
  • 6 dkg vaj,
  • 1 evőkanál mustár,
  • 1 mokkáskanál porcukor,
  • 2 mokkáskanál citromlé,
  • 1 mokkáskanál só,
  • őrölt bors,
  • a díszítéshez
  • petrezselyemzöld,
  • saláta,
  • kígyóuborka,
  • paradicsom

Az étel elkészítésének módja –

  1. Először isa besamelt, fehérmártást készítjük el. A tejet felforraljuk, a vajat felmelegítjük, és a lisztet megfuttatjuk rajta.
  2. A forró tejet kevergetve a lisztre öntjük, enyhén megsózzuk, és addig főzzük, amíg a massza az edény falától elválik.
  3. A tojásokat sós vízben a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe rakjuk, utána pedig megtisztítjuk.
  4. A főtt tojásokat félbevágjuk, a sárgájukat kiemeljük. A vajjal áttörjük, a basemelmártással, a mustárral, a citromlével, a porcukorral összekeverjük, megsózzuk és megborsozzuk.
  5. Ezt a tojáskrémet sima csővel ellátott nyomózsákba töltjük, és a tojások üregébe púpozzuk. Ha nincs nyomózsákunk, kiskanállal is dolgozhatunk.
  6. A tojásokat a töltelékkel lefelé fordítva tálcára rakjuk, és hűtőszekrényben legalább 15 percig dermesztjük.
  7. Persze lehetne alkalmazni aszpikos áthúzás a tojásoknál, de most ezt mellőzzük.

    Tetejüket petrezselyemzölddel, paprikával, borssal díszítjük. De enélkül is tökéletes – sőt….
  8. Tálaláskor a tojásokat franciasaláta „talpazatra” állíthatjuk. Salátalevéllel, kígyóuborkával és paradicsomszeletekkel körberakjuk.
  9. Tartármártás helyett 2,5 deci majonézből és ugyanennyi tejfölből vagy joghurtból hasonlóan ízesített mártást is készíthetünk.