
A kaszinótojás a franciasalátával legtöbbször kéz a kézben jár, kiegészítői egymásnak, sokszor a receptkönyvek egy lapon is tárgyalják.
Mind annyi ételféleség – ez is többféle módon elkészíthető. Van eredeti módszer, van jóval egyszerűbb, a végeredmény nagyon hasonló.
Megvallom – mi az egyszerű módszert részesítjük előnyben, valahogy azt jobban szeretjük.
Ehhez csak a félbevágott tojások sárgájára, kis mustárra, sóra-borsra, vajra, esetleg picur tejfölre, mustárra van szükség.
Ezt összekavarjuk, és már tölthetjük is vissza. Nem szoktunk csillag csövezni, egyszerűen a tojásfehérjébe belerakjuk kiskanállal, aztán pedig késsel lesimítjuk.
Van persze az eredeti elkészítési mód, ami azért bonyolultabb – most leírom.
A kaszinótojás hozzávalói –
- 2 dl tej,
- 2 dkg vaj,
- 1 evőkanál liszt,
- só
- 6 tojás,
- 6 dkg vaj,
- 1 evőkanál mustár,
- 1 mokkáskanál porcukor,
- 2 mokkáskanál citromlé,
- 1 mokkáskanál só,
- őrölt bors,
- a díszítéshez
- petrezselyemzöld,
- saláta,
- kígyóuborka,
- paradicsom
Az étel elkészítésének módja –
- Először isa besamelt, fehérmártást készítjük el. A tejet felforraljuk, a vajat felmelegítjük, és a lisztet megfuttatjuk rajta.
- A forró tejet kevergetve a lisztre öntjük, enyhén megsózzuk, és addig főzzük, amíg a massza az edény falától elválik.
- A tojásokat sós vízben a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe rakjuk, utána pedig megtisztítjuk.
- A főtt tojásokat félbevágjuk, a sárgájukat kiemeljük. A vajjal áttörjük, a basemelmártással, a mustárral, a citromlével, a porcukorral összekeverjük, megsózzuk és megborsozzuk.
- Ezt a tojáskrémet sima csővel ellátott nyomózsákba töltjük, és a tojások üregébe púpozzuk. Ha nincs nyomózsákunk, kiskanállal is dolgozhatunk.
- A tojásokat a töltelékkel lefelé fordítva tálcára rakjuk, és hűtőszekrényben legalább 15 percig dermesztjük.
- Persze lehetne alkalmazni aszpikos áthúzás a tojásoknál, de most ezt mellőzzük.
Tetejüket petrezselyemzölddel, paprikával, borssal díszítjük. De enélkül is tökéletes – sőt…. - Tálaláskor a tojásokat franciasaláta „talpazatra” állíthatjuk. Salátalevéllel, kígyóuborkával és paradicsomszeletekkel körberakjuk.
- Tartármártás helyett 2,5 deci majonézből és ugyanennyi tejfölből vagy joghurtból hasonlóan ízesített mártást is készíthetünk.