
A karfiolleves tejfölösen olyan első fogás, ami ezen kívül is sokféle módon elkészíthető – akár simán ötletelhetünk is, új receptúrákat kitalálva – mert szinte el nem rontható.
A zöldség rendkívül jellegzetes íze szinte mindennel harmonizál.
Alacsony kalóriatartalma, magas ásványianyag tartalma, és csodálatos íze miatt a konyha egyik legfontosabb alapanyaga lehetne. Remélhetőleg – ára is lehetővé teszi ezt.
Szinte minden étel viszonylag gyorsan elkészíthető belőle – mivel gyorsan puhul.
Még a rántott karfiol is kisüthető párolás nélkül, picit hosszabb sütési idővel és fedő alatt. Rakott karfiolt is készíthetünk nyersből, a lényeg ez esetben hogy fólia alatt, – vagy még jobb – sütőtálban készítsük.
A karfiolleves tejfölösen hozzávalói –
- egy átlagos karfiol fej
- 1-2 sárgarépa
- 1 petrezselyem
- 1 vöröshagyma
- 1/2 dl rizs
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- mokkáskanálnyi fűszerpaprika
- pici őröltbors
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- 2 dl tejföl
A leves elkészítési módja –
- Először is a karfiolt, és a többi zöldséget leöblítjük, megtisztítjuk, héját levágjuk, a karfiolt rózsáira bontjuk a sárgarépát, petrezselymet pedig felkarikázzuk, esetleg kockázzuk. A hagymát egyben hagyjuk.
- A karfiolt felrakjuk vízben főni, rendesen lepje el, legalább néhány ujjnyival magasabban legyen a víz szintje, mint a rózsái. A vízbe a sót is belerakjuk, no meg a vöröshagymát egyben.
- Ezt a főzés vége fele kihorgásszuk a levesből. Amennyiben mindenképpen benne akarjuk tudni, akkor vágjuk fel apróra, és a zöldséggel együtt pároljuk meg. Ekkor adjuk hozzá a borsot is.
- A sárgarépát, petrezselymet belerakjuk külön egy kis felforrósított zsiradékba – ha hagymát is benne akarjuk tudni, akkor most dobjuk bele apróra vágva – és megdinszteljük, megfuttatjuk.
- Így ízletesebb lesz. A végén rászórjuk a fűszerpaprikát, átkavarjuk.
- Amikor már a karfiol félfőzésében van, akkor hozzáadjuk a dinsztelt zöldséget is, no meg most szórjuk bele a rizst is – így lesz ideje megfőni.
- A tejfölt egy kis levessel elkavarjuk, és folytonos kutyulás mellett az egészbe beleöntjük akkor, mikor már minden puha.
- A petrezselymet deszkán teljesen apróra vágjuk, és a levesbe szórjuk. Megkavarjuk, és a hőforrást elzárjuk.