2024-03-29

Vega receptek – karfiol paprikás

A karfiol paprikás maga a csoda. Egy kis nodedlivel, vagy rizzsel isteni!

Akár vega vagy, akár nem – ez mindenképp ütős!

A vega karfiolpaprikás egy kifejezetten jó megoldás a hétköznapokra.


Karfiolt az év szinte minden napján lehet venni, maximum az ára változik, s ha a családban húsevők is vannak, akkor fele adagot kiszedve, néhány virslit belekarikázva az ő étkezésük is megoldható egyúttal.

Valami miatt a karfiolt valahogy az emberek túlnyomó része szereti. Levesben, rakottan, rántva, pörköltnek – bárhogy…. a legritkább az, hogy valaki elutasítja.


Rendkívül alacsony kalória tartalma mellett sok élelmi rostot tartalmaz, s ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkedik. B-vitaminból például szinte az egész palettát tartalmazza.

Amúgy tudtad, hogy rántott karfiolhoz nem feltétlenül kell megpárolni őkelmét?


Ha előző este rózsáira szeded, besózod, lazán összekevered – hogy a só mindenütt érje – másnap fedő alatt szépen kisütheted. Így semmilyen tápanyag nem megy veszendőbe. Viszont a fedő valóban szükséges…

A vega karfiolpaprikás milyen hozzávalókból készül?

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 2 evőkanálnyi étolaj
  • egy szép fej vöröshagyma
  • kis paradicsom
  • átlagoska zöldpaprika
  • kis pohár tejföl
  • 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
  • bors

Jól hangzik, de a vega karfiolpaprikás hogy lesz ebből összerakva?

Semmivel sem igényel több időt, mint mondjuk egy csirkepaprikást összedobni.
Először is a karfiolt letisztítjuk, rózsáira szedjük – megmossuk.


A hagymát apróra vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Ha már szép üveges, akkor mehet bele a fűszerpaprika. Hozzádobjuk a már előre megtisztított, darabolt paradicsomot és zöldpaprikát, s együtt pároljuk kicsit, de tényleg csak egy-két percig. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a karfiolrózsákat – ne legyenek túl nagyok, mert úgy finomabbak.


Lazán átkavarjuk, majd lefedjük és úgy főzzük tovább.
Míg meg nem puhul, addig egyszer-kétszer óvatosan átkavarjuk, hogy lehetőleg ne sérüljenek.


Ha csak lehet saját levében pároljuk, akkor adjunk hozzá vizet, ha feltétlenül szükséges.


Mikor elkészült a felkavart tejfölhöz adunk egy kis szaftot, összekeverjük – és a többire borítjuk. Nagyon óvatosan átkavarjuk, s már kész is ez a finom étel.
Legfinomabb nokedlivel, de persze bármi mással fogyasztható.

Fotó: Pixabay