Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Vega receptek – karfiol paprikás

Akár vega vagy, akár nem – ez mindenképp ütős!

A vega karfiolpaprikás egy kifejezetten jó megoldás a hétköznapokra.
Karfiolt az év szinte minden napján lehet venni, maximum az ára változik, s ha a családban húsevők is vannak, akkor fele adagot kiszedve, néhány virslit belekarikázva az ő étkezésük is megoldható egyúttal.

Valami miatt a karfiolt valahogy az emberek túlnyomó része szereti. Levesben, rakottan, rántva, pörköltnek – bárhogy…. a legritkább az, hogy valaki elutasítja.
Rendkívül alacsony kalória tartalma mellett sok élelmi rostot tartalmaz, s ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkedik. B-vitaminból például szinte az egész palettát tartalmazza.

Amúgy tudtad, hogy rántott karfiolhoz nem feltétlenül kell megpárolni őkelmét?
Ha előző este rózsáira szeded, besózod, lazán összekevered – hogy a só mindenütt érje – másnap fedő alatt szépen kisütheted. Így semmilyen tápanyag nem megy veszendőbe. Viszont a fedő valóban szükséges…

A vega karfiolpaprikás milyen hozzávalókból készül?

Hozzávalók
1 fej karfiol
2 evőkanálnyi étolaj
egy szép fej vöröshagyma
kis paradicsom
átlagoska zöldpaprika
kis pohár tejföl
1 evőkanálnyi fűszerpaprika

bors

Jól hangzik, de a vega karfiolpaprikás hogy lesz ebből összerakva?

Semmivel sem igényel több időt, mint mondjuk egy csirkepaprikást összedobni.
Először is a karfiolt letisztítjuk, rózsáira szedjük – megmossuk.
A hagymát apróra vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Ha már szép üveges, akkor mehet bele a fűszerpaprika. Hozzádobjuk a már előre megtisztított, darabolt paradicsomot és zöldpaprikát, s együtt pároljuk kicsit, de tényleg csak egy-két percig. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a karfiolrózsákat – ne legyenek túl nagyok, mert úgy finomabbak.
Lazán átkavarjuk, majd lefedjük és úgy főzzük tovább.
Míg meg nem puhul, addig egyszer-kétszer óvatosan átkavarjuk, hogy lehetőleg ne sérüljenek.
Ha csak lehet saját levében pároljuk, akkor adjunk hozzá vizet, ha feltétlenül szükséges.
Mikor elkészült a felkavart tejfölhöz adunk egy kis szaftot, összekeverjük – és a többire borítjuk. Nagyon óvatosan átkavarjuk, s már kész is ez a finom étel.
Legfinomabb nokedlivel, de persze bármi mással fogyasztható.

Ha tetszett a vega karfiolpaprikás receptje, és szívesen olvasnál valami hasonló ételféleségről, akkor mutatok egy cikket: Vega receptek – sajtos karfiol.

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük