
Akár vega vagy, akár nem – ez mindenképp ütős!
A vega karfiolpaprikás egy kifejezetten jó megoldás a hétköznapokra.
Karfiolt az év szinte minden napján lehet venni, maximum az ára változik, s ha a családban húsevők is vannak, akkor fele adagot kiszedve, néhány virslit belekarikázva az ő étkezésük is megoldható egyúttal.
Valami miatt a karfiolt valahogy az emberek túlnyomó része szereti. Levesben, rakottan, rántva, pörköltnek – bárhogy…. a legritkább az, hogy valaki elutasítja.
Rendkívül alacsony kalória tartalma mellett sok élelmi rostot tartalmaz, s ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkedik. B-vitaminból például szinte az egész palettát tartalmazza.
Amúgy tudtad, hogy rántott karfiolhoz nem feltétlenül kell megpárolni őkelmét?
Ha előző este rózsáira szeded, besózod, lazán összekevered – hogy a só mindenütt érje – másnap fedő alatt szépen kisütheted. Így semmilyen tápanyag nem megy veszendőbe. Viszont a fedő valóban szükséges…
A vega karfiolpaprikás milyen hozzávalókból készül?
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 2 evőkanálnyi étolaj
- egy szép fej vöröshagyma
- kis paradicsom
- átlagoska zöldpaprika
- kis pohár tejföl
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
- só
- bors
Jól hangzik, de a vega karfiolpaprikás hogy lesz ebből összerakva?
Semmivel sem igényel több időt, mint mondjuk egy csirkepaprikást összedobni.
Először is a karfiolt letisztítjuk, rózsáira szedjük – megmossuk.
A hagymát apróra vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Ha már szép üveges, akkor mehet bele a fűszerpaprika. Hozzádobjuk a már előre megtisztított, darabolt paradicsomot és zöldpaprikát, s együtt pároljuk kicsit, de tényleg csak egy-két percig. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a karfiolrózsákat – ne legyenek túl nagyok, mert úgy finomabbak.
Lazán átkavarjuk, majd lefedjük és úgy főzzük tovább.
Míg meg nem puhul, addig egyszer-kétszer óvatosan átkavarjuk, hogy lehetőleg ne sérüljenek.
Ha csak lehet saját levében pároljuk, akkor adjunk hozzá vizet, ha feltétlenül szükséges.
Mikor elkészült a felkavart tejfölhöz adunk egy kis szaftot, összekeverjük – és a többire borítjuk. Nagyon óvatosan átkavarjuk, s már kész is ez a finom étel.
Legfinomabb nokedlivel, de persze bármi mással fogyasztható.
Fotó: Pixabay