6 karfiol leves variáció

A karfiol leves ízével, illatával, minimális kalóriatartalmával tarol a konyhánkban.

Egy egyszerű zöldségleves – karfiol leves recept. Különlegesen kellemes ízével a karfiol konyhánk kedvenc zöldsége. Egész sok féle módon el lehet készíteni, minimális kalóra tartalma, maximális ízekkel, kiváló állag.


Készíthetjük rántva, rakva, salátának, levesnek, lepénynek – egyik étel finomabb belőle, mint a másik.
Most több féle karfiol leves kerül „terítékre”.

Első recept egyszerű rántásos

Megmossuk a karfiolt, majd rózsáira szedjük.


Forró vízbe feltesszük főni, jól bezöldségeljük . sárgarépa, petrezselyem – s mikor már puhára főttek, készítünk vajas rántást – azzal felengedjük.
Egy tojásból főzött nokedlivel gazdagítjuk.

Következő karfiol leves recept tejfölös-tojásos

5 személyre veszünk: fél kg karfiolt, 12 deci vizet, négy deka zsírt, két deci tejfölt, egy tojás sárgáját és öt deka lisztet.


A karfiolt szétszedve megmossuk, a torzsát is meghámozzuk, úgyszintén a levelek nyelét is s az egészet apró metéltre vágjuk.
Azután sós vízben puhára főzzük.


Közben a zsírból és lisztből világos rántást készítünk, a megfőtt karfiol levét ezzel feleresztjük, ha kell utána sózzuk.
Tálalás előtt a tojássárgáját és a tejfölt elkeverjük alaposan, és a forró levesbe folytonos keveréssel lassacskán beleöntjük.
Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Harmadik levesünk egy csontleves variáció karfiolra fűszerezve-hangszerelve

1 kg borjúcsontból zöldséggel, sóval levest főzünk.


Mikor kész a leves leszűrjük és beletesszük a megtisztított és szétszedett karfiolrózsákat, azután puhára megfőzzük.
Világos zsíros rántást készítünk, pici piros paprikát teszünk bele és berántjuk.


Tálaláskor a tálba 2 deci tejfölt elkavarunk pici borssal – és ráöntjük a levest.

Következő levesünk nagyon hasonló – egy-két apró különbséggel

Egy szép fehér karfiolt apró rózsákra szétszedünk. Egy kanál forró zsírból kevés liszttel világossárga rántást készítünk, majd apróra vágott zöld petrezselymet és kevés piros paprikát adunk hozzá.


Vízzel felöntjük, megsózzuk, beletesszük a karfiolrózsákat s ha jó puhára megfőttek, akkor kész is.
Tálalás előtt 2 kanál tejszínt jól elkeverünk egy kis levessel, s erre öntjük a többi forró levest.

Utolsó előtti karfiol leves nem csak húsos, de még krémes is

KARFIOLKRÉMLEVES CSIRKEHÚSSAL


Hozzávalók

  • 1 adag csirkeaprólék,
  • 50 deka karfiol,
  • 4 deka vaj,
  • liszt,
  • 2 deci tejszín,
  • 2 tojássárga,
  • só,
  • bors,
  • zöldpetrezselyem.

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, majd nagyjából egy liter vízben puhára főzzük a belerakott csirkeaprólékkal. Sózzuk, borsozzuk.
Ha a csirkeaprólék megfőtt, akkor kivesszük a levesből.


A vajból meg a lisztből a petrezselyemzöld hozzáadásával rántást készítünk, amit aztán felengedünk tejszínnel. Ezzel sűrítjük be a levest.
Felforraljuk, majd az egészet mixeljük. Ha szükséges ízesítjük.


Az aprólékról leszedjük a húst, és azt visszarakjuk a levesbe.


Mielőtt tálalnánk kiveszünk egy kanál levest, azt a tojás sárgákkal elkeverjük, majd folytonos kavarás közben az egészet visszaöntjük a kész levesbe.
Nem kell hozzá levesbetét – anélkül is jó.

Utolsó karfiol leves recept paprikás elkészítési módot ír le – rántás, habarás nélkül

De régen így készítették

Karfiol leves paprikásan –


Hozzávalók

  • kis fej karfiol
  • 1 kanál zsiradék
  • fűszerpaprika kávéskanálnyi
  • bors
  • kis maréknyi rizs
  • petrezselyemzöld

Egy fazékban a zsiradékra rárakjuk a rózsáira szedett kis fej karfiolt, megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, átrázogatjuk, vagy óvatosan átkavarjuk, aztán felöntjük vízzel.


Megfőzzük jó puhára.
Ha már majdnem teljesen ké

sz, akkor beledobjuk a megmosott rizst, pár perc főzés után pedig az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Megkóstoljuk, ha kell utána ízesítünk. És lényegében már fogyasztható – de azért kicsit várjunk vele.

Régebben általánosan inkább ez utóbbi karfiol leves készült a konyhákban, ugyanis hűtő híján könnyebben eltartható volt, mint rántott, tejes, tejfölös társai.

Fotó: Pixabay