
A karamell puding nem pudingporból készül, bár úgy lényegesen egyszerű lenne. Így viszont a végeredmény sokkal különlegesebb.
Természetesen az adag arányosan növelhető – és kockacukor helyett bátran használhatunk kristálycukrot is – csak akkor púpos mokkáskanállal mérjük.
A pudingot formázhatjuk is akár megvásárolható pudingformákkal, akár otthon fellelhető tálkákkal.
A karamell puding hozzávalói az alábbiak –
- 5 dl tej
- 8 dkg cukor
- fél vaníliarúd
- 3 tojás
a karamellhez:
- 15 szem kockacukor
- 2 evőkanál víz
Összeállítása pedig az alábbiak szerint történik –
A tejet a cukorral lábasba töltjük. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, a belsejét kikaparjuk, a tejhez adjuk. 6-8 percig kis lángon forraljuk, hogy a vanília ízét a tej átvegye.
Két – lehetőleg teflonformát forró vízzel kiöblítünk, majd a karamellt belecsorgatjuk, és rövid ideig pihentetjük, hogy megkössön, különben összekeveredne a vaníliás krémmel, amit ezután öntünk rá.
Karamell elkészítése –
- A cukrot a vízzel nagy lángon, kevergetve világosbarnára karamellizáljuk, majd a tűzről azonnal lehúzzuk.
- Vigyázzunk, ne pirítsuk túl, mert a sötét karamell nem túl étvágygerjesztő. Konkrétan keserű. Be kell kalkulálni, hogy az edény forróságától, és saját maga hőfokától is pirul még egy-két percig.
- Közben a tojást fölverjük, és a már nem túl forró tejet – miután a vaníliarudat kiemeltük belőle – kevergetve beleöntjük (ha a tej túl forró, összekapja a tojást, csomós lesz).
- 35 Az így előkészített formákat vízzel félig telt tepsibe állítjuk – akkor jó, ha a formák oldalának feléig ér a víz – és előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) 25-30 percig gőzöljük.
- A tepsiből kivéve megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
- Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd tányérra borítjuk. A lecsurgó karamell egyben öntete is a pudingnak.
- A puding tányérját csokoládéval is díszíthetjük. Ehhez megolvasztjuk, hozzákeverünk 1 kanálnyi olajat, simára kavarjuk.
- Majd erre tálaljuk a pudingot – mutatósabb lesz. De csak teljes kihűlés, és dermedés után kerülhet rá a puding.
Ha a pudingot egy nagy formában készítjük, akkor kb. 50 percig kell gőzölni. - Azt, hogy a puding elkészült-e, ujjnyomással ellenőrizzük: ha a teteje megszilárdult, kocsonyás, akkor jó.
Forrás: Magyar Konyha 1997. 02.01.