2024-07-12

Karamell puding

Karamell puding

A karamell puding nem pudingporból készül, bár úgy lényegesen egyszerű lenne. Így viszont a végeredmény sokkal különlegesebb.

Természetesen az adag arányosan növelhető – és kockacukor helyett bátran használhatunk kristálycukrot is – csak akkor púpos mokkáskanállal mérjük.

A pudingot formázhatjuk is akár megvásárolható pudingformákkal, akár otthon fellelhető tálkákkal.

A karamell puding hozzávalói az alábbiak –

 • 5 dl tej
 • 8 dkg cukor
 • fél vaníliarúd
 • 3 tojás

a karamellhez:

 • 15 szem kockacukor
 • 2 evőkanál víz

Összeállítása pedig az alábbiak szerint történik –

A tejet a cukorral lábasba töltjük. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, a belsejét kikaparjuk, a tejhez adjuk. 6-8 percig kis lángon forraljuk, hogy a vanília ízét a tej átvegye.


Két – lehetőleg teflonformát forró vízzel kiöblítünk, majd a karamellt belecsorgatjuk, és rövid ideig pihentetjük, hogy megkössön, különben összekeveredne a vaníliás krémmel, amit ezután öntünk rá.

Karamell elkészítése –

 1. A cukrot a vízzel nagy lángon, kevergetve világosbarnára karamellizáljuk, majd a tűzről azonnal lehúzzuk.
 2. Vigyázzunk, ne pirítsuk túl, mert a sötét karamell nem túl étvágygerjesztő. Konkrétan keserű. Be kell kalkulálni, hogy az edény forróságától, és saját maga hőfokától is pirul még egy-két percig.
 3. Közben a tojást fölverjük, és a már nem túl forró tejet – miután a vaníliarudat kiemeltük belőle – kevergetve beleöntjük (ha a tej túl forró, összekapja a tojást, csomós lesz).
 4. 35 Az így előkészített formákat vízzel félig telt tepsibe állítjuk – akkor jó, ha a formák oldalának feléig ér a víz – és előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) 25-30 percig gőzöljük.
 5. A tepsiből kivéve megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
 6. Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd tányérra borítjuk. A lecsurgó karamell egyben öntete is a pudingnak.
 7. A puding tányérját csokoládéval is díszíthetjük. Ehhez megolvasztjuk, hozzákeverünk 1 kanálnyi olajat, simára kavarjuk.
 8. Majd erre tálaljuk a pudingot – mutatósabb lesz. De csak teljes kihűlés, és dermedés után kerülhet rá a puding.
  Ha a pudingot egy nagy formában készítjük, akkor kb. 50 percig kell gőzölni.
 9. Azt, hogy a puding elkészült-e, ujjnyomással ellenőrizzük: ha a teteje megszilárdult, kocsonyás, akkor jó.

Forrás: Magyar Konyha 1997. 02.01.