Karalábé főzelék

Karalábé főzelék egy igazi, üde színfolt az ebédlőasztalon.

Régen ősszel nagy kék karalábéból készítették

Régen a karalábé főzelék tavaszi eledel volt, gyorsan fásak lettek, csak bizonyos fajták voltak még ősszel is főzelékként feldolgozhatók. Érdekes módon nem a világos zöld, hanem a mélykék-lilás volt a zsenge egész évben.

Ez aztán hatalmasra megnőtt, elég volt belőle egyetlen darab egy főzelék főzéshez.


Tavasszal, koranyáron ez a zöldségféle még viszonylag kisebb volt, ezért több darabot használtak főzéskor, s időnként még középső, apró leveleit is belerakták – igen zsenge, s karalábé ízű az is.


Ennek a főzeléknek is rendkívül egyszerű az elkészítése, valójában hosszabb idő leírni, mint gyorsan összedobni, persze ha a tisztítást, apróra darabolást nem számítom.


El lehet készíteni egy kis csavarral is.
Ha egy-két kávéskanálnyi cukrot aranyszínűre megpirítunk, s felengedjük a már majdnem teljesen elkészült főzelék levével, akkor a leve kap egy érdekes, aranyló színt, íze pedig még különlegesebb lesz.


Nagymama mindig így készítette, s akkoriban rajongtam érte. Alig vártam, hogy a régi-régi konyhai mérlegen gubbasztó hatalmas karalábéból ismét főzelék legyen.

Milyen hozzávalók szükségesek egy karalábé főzelékhez?

 • Karalábé egy másfél kilós, vagy 6 db nagyjából negyedkilós karalábé
 • zsiradék 6 dkg,
 • cukor 3-4 kávéskanálnyi,
 • petrezselyem 1/2 csomó,
 • liszt 2-3 kanál,
 • só egy jó csipetnyi – hármascsipet
 • tejföl 1 evőkanálnyi

Karalábé főzelék összeállítása hogy történik?

 1. A zsenge szép karalábét megtisztítjuk, megmossuk, szeleteljük, csíkozzuk, majd kockázzuk, aztán forró zsírban megpároljuk fedő alatt. Ha már lényegében puha hozzáadjuk a zöldpetrezselymet, melyet picurka sóval meghintve a vágódeszkán apróra vágtunk.
 2. Ha rádobtuk a petrezselymet, jöhet a liszt. Ezt a főzeléket is stazboljuk, ami annyit tesz, hogy a párolt karalábét megszórjuk lazán liszttel, és közben óvatosan kavarjuk.
 3. Ha végeztünk a liszt szórással, akkor jöhet az előre magunk mellé készített 2 pohárnyi víz, azzal felengedjük folytonos kevergetés mellett a főzeléket.
 4. Amennyiben úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a karamellel színezést-ízesítést, akkor míg felforr a főzelék elkészítjük a pirított cukrot, egyszer-egyszer azért a főzeléket is óvatosan megkavarva.
 5. Ha szép aranybarna a cukor, rámerünk egy kanállal a készülő ételből, elkeverjük és visszaborítjuk az egészhez. Átkavarjuk, és ha forrt egyet el is készült az étel.
 6. Nagyon finom fasírttal, de akár még magában is. Valahogy eteti magát.

A karalábé főzelék elkészíthető más módon is?


Van bizony. Ezt is el lehet készíteni úgy, hogy amikor feltesszük párolódni, akkor csirkemell darabkákat is adunk hozzá, ezzel együtt puhítjuk. Amúgy elkészítése teljesen megegyezik az alapételével.


Aki szereti eheti tejfölösen, viszont anélkül is jó.

Fotó: Pixabay