
A zserbó kifejezetten ünnepi sütemény. Nem véletlenül karácsonyi zserbó az általános neve. Sokan készítik 4, vagy akár többlaposan is – valójában az eredeti három lapból készül – és ez elég is pontosan. Ettől több lap már nehezebben fogyasztható. Jól mutat, de ízhatásában egy mákszemmel sem több, vagy jobb, mint a hármas.
Sőt – hisz így lesz optimális a sárgabarack lekvár, dió, és a tetején lévő csokoládé, vagy kakaó máz találkozása.
Láttam már fehércsokis változatot is, ám ennél a süteménynél tényleg az eredeti ízhatás a mérvadó. Ha nincs kakaó, akkor az már nem is zserbó, hanem egy másfajta sütemény.
A karácsonyi zserbó összetevői –
- 50 dkg liszt
- 25 dkg zsír (vagy vaj)
- 5-7 dkg porcukor
- 1 dl langyos tej
- 3 tojás
- 1 dkg élesztő
- pici szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 50 dkg baracklekvár
- 10 dkg étcsokoládé, vagy
- 10 dkg cukor
- 3-4 dkg kakaó
- 1 evőkanál vaj
- 1 citrom lereszelt héja
Most pedig következzék a zserbó elkészítési módja:
- A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, és felfuttatjuk. Közben a lisztet és a zsírt, picurka sóval összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojásokat reszelt citromhéjat és végül a felfuttatott élesztőt.
- Ha túl kemény a tészta, langyos tejet adunk hozzá.
Háromrészre osztjuk, és normál gáztepsi méretű lapokat nyújtunk belőle. Jó vékonyat. - Az első lapot a tepsibe rakjuk, megkenjük felkavart sárgabarack lekvárral, megszórjuk a dió és a cukor felével (mi nem szoktunk plusz cukrot adni hozzá, a lekvár nekünk pont elég édes).
- Kinyújtjuk a következő lapot, ráhelyezzük az előző, megkent lapra. A másik felét a lekvárnak szétkenjük rajta, a maradék diót és cukrot rászórjuk.
Jöhet az utolsó kinyújtott lap. Ennek tetejét megszurkáljuk, hogy sütés közben lehetőleg ne púposodjon fel. - Hagyjuk kicsit – jó negyedórát pihenni, majd előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük nagyjából fél óra alatt.
Ha kisült kivesszük – s hagyjuk meghűlni. Ha sütőpapírt raktunk alá, akkor gond nélkül kiboríthatjuk másik tepsire, vagy deszkára. - Ez azért jó, mert a tészta alja simább, jobban mutat rajta a máz.
Bevonhatjuk olvasztott csokoládéval is, ám az igazi – ha saját magunk készítünk kakaó mázat rá. Valahogy azzal sokkal ütősebb a végeredmény. - Felrakjuk egy kis edényben a cukrot nagyjából 1 dl tejjel, vagy vízzel olvadni, főni a tűzhelyre. Tejjel azért jó, mert akkor nem kell utána zsiradékot beletenni.
Mikor elkezd habzani, buborékolni gyorsan belekavarjuk a kakaót hogy sima legyen, s már öntjük is a tésztára. Elsimítjuk, s hagyjuk megdermedni. Legrosszabb esetben is pár óra alatt ez megtörténik. - Vizes késsel szeleteljük.
Fotó: Pixabay