
A rácponty egykor szinte kötelező fogás volt az ünnepi asztalon – ha a háziak a rántott ponttyal nem voltak valami miatt kibékülve.
A halászlé, és rácponty meg is oldotta egy kis süteménnyel a karácsonyi vacsora gondját. A vele sült krumpli, a lecsós hal tejföllel megbolondítva komplett ünnepi fogás.
Érdemes nagyobb adagot készíteni, mert ez az étel rendkívül kapós, ráadásul repetára is esélyesen szükség lesz.
De ha megmarad, másnap még bátran fogyasztható. S ha valaki szereti a halat – ezzel a problémával simán megbirkózik. A recept 4 személyes – hisz egy emberre átlagosan 20 deka halat számítunk.
A karácsonyi rácponty hozzávalói a következők –
- 80 dkg pontyszelet
- 15 dkg füstöltszalonna
- só
- pirospaprika
- 1 kg burgonya
- 2 szép vöröshagyma
- 3-4 zöldpaprika
- 4 átlagos paradicsom
- 1 evőkanál liszt
- 3-4 dl tejföl
- ehhez is kanálnyi paprika
- a tál kikenéséhez és a tetejére zsiradék
Az étel elkészítésének a módja a következő
- A pontyfilét 8 szeletre vágjuk, sűrűn beirdaljuk(akkor lesz igazán jó az irdalás, ha legalább 2 milliméterenként sikerül. Két roppanásig vágjuk), majd a vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük a halhúst.
- Utána megsózzuk egész rendesen, hisz a ponty íze csak akkor jön elő…
- A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, majd amikor kihűlt, meghámozzuk és karikákra vágjuk.
- Egy kisebb tepsit vagy tűzálló tálat kiolajozunk , vagy zsírozzuk – a burgonyát beleterítjük. Enyhén megsózzuk, a ponty szeleteket ráfektetjük.
- Ezután a hagymát megtisztítjuk, hajszálvékony karikákra szeljük és ráterítjük a tepsiben lévő dolgokra.
- A kicsumázott paprikát meg a szárától megfosztott paradicsomot néhány milliméter vastagon fölszeleteljük.
- A pontyra először a hagyma, majd a paprika, végül a paradicsom kerül. 2-3 evőkanál zsiradékkal meglocsoljuk, és sütőben, a közepesnél melegebb sütőben (200 °C), kb. 45 percig sütjük.
- Közben a tejfölt elkeverjük a liszttel, pici sóval és a paprikával, s meglocsoljuk vele a halat…. Ez utóbbi művelet különlegesen pikánssá teszi az ízeket.
Fotó: Magyar Konyha 1996.08.01.