2024-05-21

Karácsonyi rácponty

Karácsonyi rácpont

A rácponty egykor szinte kötelező fogás volt az ünnepi asztalon – ha a háziak a rántott ponttyal nem voltak valami miatt kibékülve.

A halászlé, és rácponty meg is oldotta egy kis süteménnyel a karácsonyi vacsora gondját. A vele sült krumpli, a lecsós hal tejföllel megbolondítva komplett ünnepi fogás.

Érdemes nagyobb adagot készíteni, mert ez az étel rendkívül kapós, ráadásul repetára is esélyesen szükség lesz.

De ha megmarad, másnap még bátran fogyasztható. S ha valaki szereti a halat – ezzel a problémával simán megbirkózik. A recept 4 személyes – hisz egy emberre átlagosan 20 deka halat számítunk.

A karácsonyi rácponty hozzávalói a következők –

  • 80 dkg pontyszelet
  • 15 dkg füstöltszalonna
  • pirospaprika
  • 1 kg burgonya
  • 2 szép vöröshagyma
  • 3-4 zöldpaprika
  • 4 átlagos paradicsom
  • 1 evőkanál liszt
  • 3-4 dl tejföl
  • ehhez is kanálnyi paprika
  • a tál kikenéséhez és a tetejére zsiradék

Az étel elkészítésének a módja a következő

  1. A pontyfilét 8 szeletre vágjuk, sűrűn beirdaljuk(akkor lesz igazán jó az irdalás, ha legalább 2 milliméterenként sikerül. Két roppanásig vágjuk), majd a vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük a halhúst.
  2. Utána megsózzuk egész rendesen, hisz a ponty íze csak akkor jön elő…
  3. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, majd amikor kihűlt, meghámozzuk és karikákra vágjuk.
  4. Egy kisebb tepsit vagy tűzálló tálat kiolajozunk , vagy zsírozzuk – a burgonyát beleterítjük. Enyhén megsózzuk, a ponty szeleteket ráfektetjük.
  5. Ezután a hagymát megtisztítjuk, hajszálvékony karikákra szeljük és ráterítjük a tepsiben lévő dolgokra.
  6. A kicsumázott paprikát meg a szárától megfosztott paradicsomot néhány milliméter vastagon fölszeleteljük.
  7. A pontyra először a hagyma, majd a paprika, végül a paradicsom kerül. 2-3 evőkanál zsiradékkal meglocsoljuk, és sütőben, a közepesnél melegebb sütőben (200 °C), kb. 45 percig sütjük.
  8. Közben a tejfölt elkeverjük a liszttel, pici sóval és a paprikával, s meglocsoljuk vele a halat…. Ez utóbbi művelet különlegesen pikánssá teszi az ízeket.

Fotó: Magyar Konyha 1996.08.01.