
Püspökkenyeret valahogy év közben nem sütünk. Nyilván, nem véletlen alakult úgy, hogy a püspökkenyér karácsonyi sütemény.
Egyik oka nyilvánvalóan a sok finom összetevő, amivel egy hétköznapi süteményt nem dúsítottak.
Ráadásul nagyon mutatós szeletelve, omlik a szájban, sokáig marad friss…. Igazán ünnepi finomság, aminek elkészítése egyáltalán nem bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű.
A karácsonyi püspökkenyér hozzávalói
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 1/2 citrom leve
- 3 dkg mazsola
- 1-2 dkg citromhéj
- 5 dkg mandula
- 3 dkg birsalmasajt
- 5 dkg csokoládé
- 5-10 dkg aprózott befőtt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg fehércsokoládé (persze mindenki olyat használ, amit szeret, lehet keserű is)
A sütemény elkészítési módja a következő
- 3 egész tojást jól elkeverünk 15 dkg cukorral, mikor jó habos, hozzáadunk lassan 15 dkg lisztet, kevés citromlevet és reszelt héját, 3 dkg mazsolát, finomra vágott, vagy reszelt citromhéjat, 5 dkg vágott mandulát, 3 dkg birsalma sajtot, kevés darabokra vágott csokoládét, befőttet és 10 dkg vajat.
- De valójában bármit adhatunk hozzá, ami harmonizál a többi ízzel. Mehet bele dió, szárított gyümölcs, és az előbb leírtakhoz sem kell ragaszkodni. A sütemény dúsítása, hogy mivel finomítjuk – csak rajtunk múlik.
- Az egészet alaposan összekeverjük, majd lisztezett formában kisütjük.
- Ha kész, vaníliás cukorral meghintjük, de még finomabb, ha fehér csokoládéval vonjuk be.
A gyümölcsök mennyiségén, arányán nyugodtan változtathatunk ízlésünknek megfelelően.