Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Karácsonyi püspökkenyér

Püspökkenyeret valahogy év közben nem sütünk. Nyilván, nem véletlen alakult úgy, hogy a püspökkenyér karácsonyi sütemény. Egyik oka nyilvánvalóan a sok finom összetevő, amivel egy hétköznapi süteményt nem dúsítottak. Ráadásul nagyon mutatós szeletelve, omlik a szájban, sokáig marad friss…. Igazán ünnepi finomság, aminek elkészítése egyáltalán nem bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű.

A karácsonyi püspökkenyér hozzávalói

3 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1/2 citrom leve
3 dkg mazsola
1-2 dkg citromhéj
5 dkg mandula
3 dkg birsalmasajt
5 dkg csokoládé
5-10 dkg aprózott befőtt
10 dkg vaj
10 dkg fehércsokoládé (persze mindenki olyat használ, amit szeret, lehet keserű is)

A sütemény elkészítési módja a következő

3 egész tojást jól elkeverünk 15 dkg cukorral, mikor jó habos, hozzáadunk lassan 15 dkg lisztet, kevés citromlevet és reszelt héját, 3 dkg mazsolát, finomra vágott, vagy reszelt citromhéjat, 5 dkg vágott mandulát, 3 dkg birsalma sajtot, kevés darabokra vágott csokoládét, befőttet és 10 dkg vajat.

De valójában bármit adhatunk hozzá, ami harmonizál a többi ízzel. Mehet bele dió, szárított gyümölcs, és az előbb leírtakhoz sem kell ragaszkodni. A sütemény dúsítása, hogy mivel finomítjuk – csak rajtunk múlik.

Az egészet alaposan összekeverjük, majd lisztezett formában kisütjük.
Ha kész, vaníliás cukorral meghintjük, de még finomabb, ha fehér csokoládéval vonjuk be.
A gyümölcsök mennyiségén, arányán nyugodtan változtathatunk ízlésünknek megfelelően.

Ha tetszett a karácsonyi püspökkenyér recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük