Karácsonyi püspökkenyér

karácsonyi püsüökkenyér

Püspökkenyeret valahogy év közben nem sütünk. Nyilván, nem véletlen alakult úgy, hogy a püspökkenyér karácsonyi sütemény.

Egyik oka nyilvánvalóan a sok finom összetevő, amivel egy hétköznapi süteményt nem dúsítottak.

Ráadásul nagyon mutatós szeletelve, omlik a szájban, sokáig marad friss…. Igazán ünnepi finomság, aminek elkészítése egyáltalán nem bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű.

A karácsonyi püspökkenyér hozzávalói

  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1/2 citrom leve
  • 3 dkg mazsola
  • 1-2 dkg citromhéj
  • 5 dkg mandula
  • 3 dkg birsalmasajt
  • 5 dkg csokoládé
  • 5-10 dkg aprózott befőtt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg fehércsokoládé (persze mindenki olyat használ, amit szeret, lehet keserű is)

A sütemény elkészítési módja a következő

  1. 3 egész tojást jól elkeverünk 15 dkg cukorral, mikor jó habos, hozzáadunk lassan 15 dkg lisztet, kevés citromlevet és reszelt héját, 3 dkg mazsolát, finomra vágott, vagy reszelt citromhéjat, 5 dkg vágott mandulát, 3 dkg birsalma sajtot, kevés darabokra vágott csokoládét, befőttet és 10 dkg vajat.
  2. De valójában bármit adhatunk hozzá, ami harmonizál a többi ízzel. Mehet bele dió, szárított gyümölcs, és az előbb leírtakhoz sem kell ragaszkodni. A sütemény dúsítása, hogy mivel finomítjuk – csak rajtunk múlik.
  3. Az egészet alaposan összekeverjük, majd lisztezett formában kisütjük.
  4. Ha kész, vaníliás cukorral meghintjük, de még finomabb, ha fehér csokoládéval vonjuk be.
    A gyümölcsök mennyiségén, arányán nyugodtan változtathatunk ízlésünknek megfelelően.