2024-05-27

Karácsonyi omlós diós-mákos bejgli

karácsonyi diós-mákos bejgli recept

A karácsonyi omlós diós-mákos bejgli egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy több a töltelék benne, mint a tészta. De így az igazi…

Régen nálunk Karácsonykor kétféle bejgli sült. Egyik fajta a kelt tésztából készült hagyományos volt – azt a nagyi sütötte, a másik az omlós – ez pedig az anyu reszortja volt.

Nagyi el tudta volna készíteni, hisz nagyon jó szakács volt – egykor sok emberre kellett főznie – de elzárkózott előle. Náluk hagyományosan ez volt a karácsonyi asztal süteménye – mással nem is foglalkozott.


Egy biztos – nem volt agyonédesítve, hisz a bejglik tésztájába egyikőjük sem rakott cukrot – pusztán a kelt tésztáknál szükséges minimális mennyiségben.


Ennek az volt az oka, hogy a töltelék elég édes, no meg a dióra, mákra csurgattak mézet is. Úgyhogy egyáltalán nem hiányzott hozzá, hogy a tészta is édes legyen.


Úgyhogy ha valaki ódzkodik a cukortól, és hanyagolná ahol lehet – ne tegyen a tésztába egy szemet sem, akkor is finom lesz….

Azért jó fajta ez a bejgli, mert lényegében linzertészta- aminek az a jellemzője, hogy sokáig puha marad.

Volt idő, amikor már hetekkel karácsony előtt meg volt sülve az összes bejgli, s be lett téve becsomagolva kettesével a fagyóba. Egy diós-egy mákos.

Aztán mikor kellett csak kivettük, vártunk nagyjából 1 órát – és már fogyasztható is lett. Tökéletes az állaga, nem érződik rajta, hogy nem friss sütés.


Viszont fagyasztás nélkül sincs gond vele 1-2 hétig. A lényeg, hogy ne legyen szellős helyen, s takarjuk le.

Karácsonyi omlós diós-mákos bejgli hozzávalói:

 • 60 dkg liszt
 • 15 dkg vaj és 10 dkg zsír, vagy 25 dkg sütőmargarin /semmiképp nem light!/
 • egy csipet só
 • 15 gramm élesztő – nem dől össze a világ, ha véletlenül 2 deka lesz…
 • 100 gramm cukor
 • 2 átlagos tojásnak a sárgája
 • 1 dl tejszín vagy dl tejföl, ha szükséges – rakhatunk még hozzá
 • 1 tojás a kenéshez

Töltelékek –
Mákos:

 • 15 dkg cukor
 • 1,5 dl tej
 • 30 dkg darált mák
 • 1 citrom lereszelt héja
 • 10 deka mosott, esetleg citromlébe, vagy rumba áztatott mazsola, esetleg apróra kockázott birsalmasajt
 • csurgassuk meg kis mézzel is, vékonyan

Diós:

 • 15 dkg cukor
 • 1 dl tej
 • 30 dkg darált dió
 • mazsola vagy birsalmasajt (kb. 10 dkg)
 • és egy kis mézet meghálál, no meg a reszelt citromhéj is mehet rá

Nézzük, hogy készült az ünnepi bejgli!

A mazsolát beáztathatjuk citromlébe, de akár rumba is.


Először elkészítjük a tölteléket, a hozzá való tejet fel kell forralni, majd belekeverni a töltelékhez való többi összetevőt.

Nagyon gyenge lángon, vagy alacsony hőfokon kell tovább melegíteni, régen ilyenkor a sparhelt szélére tették sűrűsödni a masszát. A végeredménynek gyúrhatónak, késsel éppen hogy kenhetőnek kell lennie, a túl lágy massza nem az igazi.


Ha mégis így sikerül, akkor vagy tovább forraljuk nagyon alacsony hőfokon, míg el nem éri a kellő állagot, vagy hozzákeverünk egy kis zsemlemorzsát, esetleg búzadarát. Előfordulhat, hogy hígabb, vagy cukrosabb massza miatt a bejglink kireped, pánikra ilyenkor sincs abszolút okunk.


Ilyenkor kihűlésig fejjel lefele fordítjuk, s utána óvatosan, szépen szeletelhető lesz. Ízén pedig egy cseppet sem változtat a malőr.

Elkészítjük a tésztát. Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, vagy zsírral, sóval és a cukorral.


A legjobb kézmosós mozdulatokkal tenni ezt, két tenyér egymáshoz dörzsölésével.


Pár perc alatt szép, egyenletesen eldolgozottá válik. Akkor van elegendő zsírtartalma, ha egy csipetet összenyomunk három ujjunkkal, és az megtartja formáját.


Ez után hozzáadjuk az élesztőt, amit egy csöppnyi tejben eloszlatunk, nem kell felfuttatni, a tojássárgáját, és a tejszínt, vagy tejfölt, és összegyúrjuk.

Tésztánk szép, sima felületű lesz. Ekkor négy részre osztjuk, – lesz 2 mákos, és két diós bejglink ilyen mennyiségből – kicsit átgyúrjuk, majd pihentetjük.

Nem árt ilyenkor hűtőbe tenni, úgy még kezelhetőbb lesz.

Pihentetés után deszkán tepsi hossz méretű téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel, mégpedig úgy, hogy a szélén, minden oldalon kb. 1 cm-es töltelékmentes részt hagyunk.


Én ilyenkor szoktam még rácsorgatni egy kis mézet is, és még pluszban meg szoktam szórni reszelt citromhéjjal. Ha ez megtörtént, jobb és baloldalát egy centi szélességben behajtjuk, majd magunk felől szépen, egyenletesen feltekerjük.


Megkenjük a tojás sárgájával a karácsonyi omlós bejglit, majd hűvös helyen pihentetjük legalább egy fél órát. Pihenés után most a fehérjével kenjük meg, ez biztosítja, hogy tésztánk sütés után szép, márványos lesz.

Megint hagyjuk pár percet, aztán jó mélyen végig szurkáljuk, nagyjából 5 cm-es távolságban, hogy a képződő gázok el tudjanak távozni, de feszítsék szét a süteményt. –

Amúgy hasonló eredményt kapunk márványozottságban, ha lekenjük rendesen tojással, pihentetjük 5-10 percet, hogy szikkadjon kicsit, aztán még egyszer rámegyünk, átkenjük a felületet.

Ha ezzel is elkészültünk, óvatosan alányúlva átcsúsztatjuk őket a tepsibe.

Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük. Zsírtartalma miatt nem ragadhat le, de biztonság kedvéért tehetünk alá sütőpapírt. A sütési ideje nagyjából 30 perc. Illata árulkodik, ha elkészült.


Kihűlés után szeletelhető.