2024-05-27

Karácsony mézeskalács figura recept

karácsonyi mézeskalács figura recept

A karácsonyi mézeskalács figura recept formák, vagy házikó sütésére tökéletes. Elkészülve ünnepi hangulatot varázsol – már csak látványával is.

Ráadásul tartjuk magunkat a régi szokáshoz, miszerint karácsony estéjén mézet kell fogyasztani, mert akkor következő évünk megédesedik.

Mézest nem mindenki szeret készíteni. Sokan idegenkednek tőle, mivel úgy gondolják száraz, nem lehet egyből enni.

Ezen persze könnyű segíteni, korábban kell megsütni. Ez a módszer már csak azért is jó, mert akkor ünnep környékén nem leszünk annyira elhavazva.

Be lehet jól osztani a sütni valókat, hisz egy részük előkészítve áll el tökéletesen a fagyasztóban, más részük megsütve is jól bírja.

No és aztán vannak a zsiradék nélküli mézesek, amik eleinte valóban szárazak, kemények. No de pont emiatt – rendkívül soká eltartható.

Ráadásul ahogy telik az idő – puhul. Szóval ez a fajta is hasznos – pont azoknak, akiknek nincs ideje ünnep környékén napokat a konyhában konyhatündérkedni.

Nézzük a karácsonyi mézeskalács figura recept hozzávalóit!

 • 50 dkg finom liszt
 • 25 dkg porcukor
 • 15 dkg méz
 • 3 tojás
 • 1 evőkanálnyi őrölt fahéj
 • 1 kávéskanálnyi kakaópor
 • 25 dkg porcukor
 • 1 tojásfehérje

És most jöjjön, hogy állítsuk össze!

 1. A mézet meleg vízbe állítva felmelegítjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, porcukrot, kakaót, fahéjat, s az elkevert 3 tojást. Addig gyúrjuk, dagasztjuk, míg össze nem áll, majd néhány napra hűtőbe tesszük.
 2. Miután a tészta elnyerte megfelelő állagát (szép sima), kinyújtjuk mintegy fél cm-es darabokra, majd formák segítségével megfelelő alakzatokat vágunk belőle, s kivajazott , vagy sütőpapírral bélelt tepsiben közepes hőfokon aranybarnára sütjük.
 3. Mézeskalács házikóhoz téglalapokat vágunk, melyeket később erős cukorsziruppal illeszthetünk össze.
 4. Legegyszerűbb, ha előre megtervezzük a méreteket. Kell alap, két sima oldal, egy elő, és egy hátlap (négyszög tetején háromszöggel), két tető. Ajtót-ablakot ki is vághatjuk sütés előtt, de akár majd cukros tojáshabból ki is „rajzolhatjuk”.
 5. Ha kedvünk van – kéménnyel is „bűvészkedhetünk”.
  A tojásfehérjéből habot verünk, s belekeverjük a porcukrot.
 6. A masszát habzsákba tesszük, s ezzel díszíthetjük az elkészült mézeskalácsokat, vagy a házikót. Persze díszítéshez cukorkákat, kekszet is felhasználhatunk.

Fotó: Pixabay