
A mákos zserbó receptje igazi karácsonyi süteményt takar. Különlegessége a szilvalekvár és mák együttese, plusz a tetején lévő kakaós máz – mint a diós zserbónál.
Eredetileg ugyanis nem csokoládé került a zserbóra, hanem – úgynevezett – csokimáz, ami kakaó, cukor, pici víz, vagy tej felfőzött keveréke.
Ez a sütemény nem túl régi. Az elsőt is pár tíz évvel ezelőtt készítették.
A mák és a szilvalekvár pikáns ízt ad – aki nem szereti annyira a különleges dolgokat az édesebb lekvárral is töltheti, vagy a lekvárhoz rakjon egy kis cukrot.
Mákos zserbó hozzávalói:
- fél kg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg zsír
- 1 egész tojás
- 2,5 dkg, kis tejben felfuttatott élesztő
- 2 csomag vaníliáscukor
- 1 kis doboznyi tejföl (20 %-os)
Töltelékhez a következő anyagokra lesz szükségünk:
- 30 dkg mák
- 1 citrom héja reszelve
- kis tej a főzéshez
- 15 dkg cukor
- jófajta szilvalekvár – kenhető lágyságban
- Tetejére 10 dkg cukor
- 2 nagy evőkanál kakaó
- 5 dkg margarin
Tésztát gyúrunk 50 dkg lisztből, 15 dkg porcukorból, 15 dkg zsírból, 1 tojásból, fél csomag, tejben felfuttatott élesztőből, 2 csomag vaníliás cukorból, 1 doboz tejfölből.
Jól kidolgozzuk.
Mikor már szép sima, akkor a tésztát három részre osztjuk.
Legalább 2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.
A töltelékhez 30 dkg mákot megdarálunk, majd kevés tejben megfőzünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot és 1 citrom lereszelt héját.
A három részre osztott tésztát kinyújtjuk, az elsőt megkenjük szilvalekvárral, és erre tesszük a mákos töltelék felét.
Ráhelyezzük a második tésztalapot, majd ezt is megkenjük lekvárral, majd mákos töltelékkel is, aztán a harmadik lappal beborítjuk. Megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
Tetejére kakaós mázat készítünk.
A cukrot feltesszük parányi tejjel forrni, kavargatjuk, mikor elolvadt és már sűrűbb, mint eleinte, akkor belekeverjük a kakaót. Ha sima, akkor elzárjuk a hőforrást, majd lehúzzuk – nem kell tovább melegednie.
Amint már nem tűzforró belekeverjük a margarint, ha már egyenlő ráborítjuk a kisült, kihűlt tésztára.
Nem árt, ha kisűlés után a tésztát kiborítjuk, mert így az alja kerül felülre, és így simább lesz, szebb lesz a mázas rész.
A mázat elkenjük rajta, majd legalább néhány órára hűvös helyre rakjuk.
Szeletelni vizes késsel kell.