Karácsonyi mákos zserbó

Karácsonyi mákos zserbó recept

A mákos zserbó receptje igazi karácsonyi süteményt takar. Különlegessége a szilvalekvár és mák együttese, plusz a tetején lévő kakaós máz – mint a diós zserbónál.

Eredetileg ugyanis nem csokoládé került a zserbóra, hanem – úgynevezett – csokimáz, ami kakaó, cukor, pici víz, vagy tej felfőzött keveréke.

Ez a sütemény nem túl régi. Az elsőt is pár tíz évvel ezelőtt készítették.

A mák és a szilvalekvár pikáns ízt ad – aki nem szereti annyira a különleges dolgokat az édesebb lekvárral is töltheti, vagy a lekvárhoz rakjon egy kis cukrot.

Mákos zserbó hozzávalói:

  • fél kg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg zsír
  • 1 egész tojás
  • 2,5 dkg, kis tejben felfuttatott élesztő
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 1 kis doboznyi tejföl (20 %-os)

Töltelékhez a következő anyagokra lesz szükségünk:

  • 30 dkg mák
  • 1 citrom héja reszelve
  • kis tej a főzéshez
  • 15 dkg cukor
  • jófajta szilvalekvár – kenhető lágyságban
  • Tetejére 10 dkg cukor
  • 2 nagy evőkanál kakaó
  • 5 dkg margarin

Tésztát gyúrunk 50 dkg lisztből, 15 dkg porcukorból, 15 dkg zsírból, 1 tojásból, fél csomag, tejben felfuttatott élesztőből, 2 csomag vaníliás cukorból, 1 doboz tejfölből.


Jól kidolgozzuk.


Mikor már szép sima, akkor a tésztát három részre osztjuk.


Legalább 2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.

A töltelékhez 30 dkg mákot megdarálunk, majd kevés tejben megfőzünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot és 1 citrom lereszelt héját.


A három részre osztott tésztát kinyújtjuk, az elsőt megkenjük szilvalekvárral, és erre tesszük a mákos töltelék felét.


Ráhelyezzük a második tésztalapot, majd ezt is megkenjük lekvárral, majd mákos töltelékkel is, aztán a harmadik lappal beborítjuk. Megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.


Tetejére kakaós mázat készítünk.

A cukrot feltesszük parányi tejjel forrni, kavargatjuk, mikor elolvadt és már sűrűbb, mint eleinte, akkor belekeverjük a kakaót. Ha sima, akkor elzárjuk a hőforrást, majd lehúzzuk – nem kell tovább melegednie.

Amint már nem tűzforró belekeverjük a margarint, ha már egyenlő ráborítjuk a kisült, kihűlt tésztára.


Nem árt, ha kisűlés után a tésztát kiborítjuk, mert így az alja kerül felülre, és így simább lesz, szebb lesz a mázas rész.

A mázat elkenjük rajta, majd legalább néhány órára hűvös helyre rakjuk.
Szeletelni vizes késsel kell.