Karácsonyi mákos bobajka-mákos guba recept

Karácsonyi mákos bobajka-mákos guba

Hihetetlennek tűnik, de a karácsonyi mákos bobajka-mákos guba, gubó nem csak nálunk ismert csemege, hanem például a németeknél, és a lengyeleknél is hasonlóan készítik.


Karácsonyi finomság, a böjti csodavárás része volt. A mák a szerencsét, gazdagságot jelképezi, a méz megédesíti a jövő évet – ezért fogyasztották az ünnepen.

Bár manapság már inkább néhány napos sima kifliből készítik, azonban eredetileg ezt házi kelt tésztából sütötték. Hétköznapokon meg sima kenyértésztából.

A karácsonyi mákos bobajka-mákos guba hozzávalói:

 • 1,5 dkg élesztő
 • 3 dl tej (liszttől is függ mennyi kell)
 • egy evőkanál cukor
 • 5 dkg zsiradék dagasztani
 • 5 dkg zsiradék beledolgozni a végén
 • fél kg liszt
 • néhány deka olvasztott vaj a forgatáshoz
 • 20 dkg mák
 • esetleg 15 dkg porcukor
 • citromhéj
 • méz
 • ha szeretjük, akkor vanília mártás (hígabbra főtt vaníliás házi krém)

A mákos guba elkészítési módja a következő :

 1. Az élesztőt egy kis cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
 2. Átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a többi langyos tejet, megszórjuk pici sóval, mehet bele a felfuttatott élesztő, kis zsiradék, és jó alaposan átdagasztjuk, aztán mikor már szép sima, hólyagosodik, és a kezünkön és a dagasztó edényen sincs már nagyon tészta moszadék, akkor elkészült.
 3. Ha idáig megvagyunk, akkor dolgozzunk bele még nagyjából 5 dekányi zsiradékot. Puhább, foszlósabb lesz a tésztánk, meghálálja a gondoskodást.
  Letakarva letesszük pihenni, hogy keljen.
 4. Ha duplájára nőtt, akkor kiborítjuk lisztezett deszkára, aztán széthúzzuk az egészet, nem kell nyújtani.
 5. Az ellapított tésztát felvágjuk 5-6 csíkra. A jól megkelt kalácstésztából ujjnyi vastag hengereket sodrunk, oly hosszúak legyenek, mint a sütőlemezünk, tepsink. Egymás mellé rakjuk és közben olvasztott zsiradékkal lekenjük.
 6. A sütőlemezt nem kell kenni, ennek a nélkül is ragadásmentesen kell sülni. Ha mégis félnénk tőle, akkor sütőpapírt rakjunk alá.
 7. Ha a sütőlemez megtelt, kés hátával keresztben mélyedéseket alakítunk rá, mintha kockára vágnánk fel. Valójában erre a mélyedésre azért van szükség, mert kisütés után itt tördeljük el.
 8. Mutatósabb lesz, mintha csak úgy sikerülne. Ezután még pár percet (negyedóra) kelesztjük, jó meleg sütőben (180 fok) szép világos kifli színűre sütjük. Ne legyen sötétebb, mert akkor a túlsült tészta ízét éreznénk rajta, nem hagyná érvényesülni a mák és méz finomságát.

Használatkor aztán karácsonyi mákos bobajka-mákos guba tészta alapot kockára tördeljük

…forró tejet öntünk rá, óvatosan, merőkanalanként, csak annyit, hogy a tészta megpuhuljon. Fontos, hogy egyben maradjon, mert úgy mutatós.


Utána kiszedjük, olvasztott vajjal megcsurgatjuk, átkavarjuk – hogy mindenhová jusson – és az előre megdarált, porcukorral, reszelt citromhéjjal összekevert mákba megforgatjuk őket. Tetejét forró mézzel csurgatjuk meg fogyasztáskor.


Van, aki csak mézet használ az édesítésre, de ez esetben vagy már a tejbe rakjunk belőle, vagy pedig csak legvégén tálaláskor, mert a mákkal összekeverve nehezen lehetne egyenlően elosztani a bobajkán.


Citromhéj nem fontos bele, mint ahogy a vaníliás öntet sem. Van aki azzal imádja, van akinek viszont a mák és a vanília kesernyés ízhatást eredményez. (jelen… 🙂 )

Nagyon finom lesz viszont a bobajkánk, ha tálalás előtt max negyedórára berakjuk a sütőbe. Egyrészt forró lesz, másrészt viszont a pirulás miatt kap egy plusz kis csavart.


Ezután felforrósított méz a tetejére – és már falatozhatjuk is a karácsonyi mákos csemegénket!

Fotó: Wikipedia.org/Készítette: Robert Pinter – https://www.flickr.com/photos/probesz/12408708475, CC BY-SA 2.0,