Karácsonyi libasült
Ha a család szép számú, sok vendég fog az ünnepi asztal körül ülni, ennek a problémának a megoldására a karácsonyi libasült tökéletes megoldás.
A liba talán a legjobb ízű baromfink, ráadásul testtömegénél fogva nagyon jól be lehet osztani, vagy pedig népes családot lehet vele jóllakatni. S megsülve annyira impozáns, hogy bármelyik ünnepi asztal dísze lehet. Illata belengi a konyhát, s minden porcikája élvezetes.
A libát ennél a receptnél mézzel pirítjuk meg. Biztos van, aki összerezzen a méz szó hallatán, mert valahogy a köztudatban az édest jelent. Márpedig sülteket ha bekenünk az utolsó pirítási szakaszban vele, akkor az nem lesz édes, viszont gyönyörű piros színt kap általa. Érdemes kipróbálni, nem csak libánál működik.
A karácsonyi libasült hozzávalói a következők –
1 szép nagy, termetes, konyhakész liba
só,
majoránna
2 dkg paradicsompüré 1 csapott evőkanál liszt
a pirításhoz a végén – méz
Összeállítása az alábbi módon történik –
A libát megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla papírtörlővel, majd a bőrét 2 centi szélesen keresztben-hosszában beirdaljuk úgy, hogy a zsíros részét egészen a húsig bevágjuk. Kívül-belül megsózzuk, a sót beledörzsöljük, a hasüregét majoránnával megszórjuk rendesen, majd a szárnyast kizsírozott tepsibe téve közepes lánggal megsütjük. Szárnya végén és combvéteit érdemes fóliával takarni sütés közben, hogy ne égjen meg. Ha a liba nagy, akkor először takarva sütjük, mindaddig – míg már a pirítási folyamat van hátra. Érdemes alá egy kevés vizet tenni, s azt időközönként pótolni.
Először nagy lángon pirítjuk, majd kihúzzuk a sütőből, átkenjük mindenhol mézzel, majd visszatoljuk, 200 fokon készre sütjük.
Visszamaradó levéről a zsírt leszedjük, a többit a paradicsompürével 1 -2 percig nagy lángon pirítjuk, azután a liszttel megszórjuk. Ezután már csak rövid ideig pirítjuk, majd egy kevés vízzel néhány percig felforraljuk, végül leszűrjük.
Tálaláskor a sült libát egészben is asztalra adhatjuk, úgy nagyon mutatós „darab”, és földarabolhatjuk, majd a pecsenyelével leöntjük. Egész libánál darabolás után, a tányéron öntjük le a pecsenyelével.
Köretnek almás párolt káposzta meg tört burgonya illik hozzá.
Ha tetszett a karácsonyi libasült recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Magyar Konyha 2001.11.01.