2024-07-12

Karácsonyi libasült

Karácsonyi libasült

Ha a család szép számú, sok vendég fog az ünnepi asztal körül ülni, ennek a problémának a megoldására a karácsonyi libasült tökéletes megoldás.

A liba talán a legjobb ízű baromfink, ráadásul testtömegénél fogva nagyon jól be lehet osztani, vagy pedig népes családot lehet vele jóllakatni.

S megsülve annyira impozáns, hogy bármelyik ünnepi asztal dísze lehet. Illata belengi a konyhát, s minden porcikája élvezetes.

A libát ennél a receptnél mézzel pirítjuk meg. Biztos van, aki összerezzen a méz szó hallatán, mert valahogy a köztudatban az édest jelent.

Márpedig sülteket ha bekenünk az utolsó pirítási szakaszban vele, akkor az nem lesz édes, viszont gyönyörű piros színt kap általa. Érdemes kipróbálni, nem csak libánál működik.

A karácsonyi libasült hozzávalói a következők –

 • 1 szép nagy, termetes, konyhakész liba
 • só,
 • majoránna
 • 2 dkg paradicsompüré 1 csapott evőkanál liszt
 • a pirításhoz a végén – méz

Összeállítása az alábbi módon történik –

 1. A libát megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla papírtörlővel, majd a bőrét 2 centi szélesen keresztben-hosszában beirdaljuk úgy, hogy a zsíros részét egészen a húsig bevágjuk.
 2. Kívül-belül megsózzuk, a sót beledörzsöljük, a hasüregét majoránnával megszórjuk rendesen, majd a szárnyast kizsírozott tepsibe téve közepes lánggal megsütjük.
 3. Szárnya végén és combvéteit érdemes fóliával takarni sütés közben, hogy ne égjen meg.
 4. Ha a liba nagy, akkor először takarva sütjük, mindaddig – míg már a pirítási folyamat van hátra. Érdemes alá egy kevés vizet tenni, s azt időközönként pótolni.
 5. Először nagy lángon pirítjuk, majd kihúzzuk a sütőből, átkenjük mindenhol mézzel, majd visszatoljuk, 200 fokon készre sütjük.
 6. Visszamaradó levéről a zsírt leszedjük, a többit a paradicsompürével 1 -2 percig nagy lángon pirítjuk, azután a liszttel megszórjuk.
 7. Ezután már csak rövid ideig pirítjuk, majd egy kevés vízzel néhány percig felforraljuk, végül leszűrjük.
 8. Tálaláskor a sült libát egészben is asztalra adhatjuk, úgy nagyon mutatós „darab”, és földarabolhatjuk, majd a pecsenyelével leöntjük. Egész libánál darabolás után, a tányéron öntjük le a pecsenyelével.
 9. Köretnek almás párolt káposzta meg tört burgonya illik hozzá.

Fotó: Magyar Konyha 2001.11.01.