
Ha a család szép számú, sok vendég fog az ünnepi asztal körül ülni, ennek a problémának a megoldására a karácsonyi libasült tökéletes megoldás.
A liba talán a legjobb ízű baromfink, ráadásul testtömegénél fogva nagyon jól be lehet osztani, vagy pedig népes családot lehet vele jóllakatni.
S megsülve annyira impozáns, hogy bármelyik ünnepi asztal dísze lehet. Illata belengi a konyhát, s minden porcikája élvezetes.
A libát ennél a receptnél mézzel pirítjuk meg. Biztos van, aki összerezzen a méz szó hallatán, mert valahogy a köztudatban az édest jelent.
Márpedig sülteket ha bekenünk az utolsó pirítási szakaszban vele, akkor az nem lesz édes, viszont gyönyörű piros színt kap általa. Érdemes kipróbálni, nem csak libánál működik.
A karácsonyi libasült hozzávalói a következők –
- 1 szép nagy, termetes, konyhakész liba
- só,
- majoránna
- 2 dkg paradicsompüré 1 csapott evőkanál liszt
- a pirításhoz a végén – méz
Összeállítása az alábbi módon történik –
- A libát megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla papírtörlővel, majd a bőrét 2 centi szélesen keresztben-hosszában beirdaljuk úgy, hogy a zsíros részét egészen a húsig bevágjuk.
- Kívül-belül megsózzuk, a sót beledörzsöljük, a hasüregét majoránnával megszórjuk rendesen, majd a szárnyast kizsírozott tepsibe téve közepes lánggal megsütjük.
- Szárnya végén és combvéteit érdemes fóliával takarni sütés közben, hogy ne égjen meg.
- Ha a liba nagy, akkor először takarva sütjük, mindaddig – míg már a pirítási folyamat van hátra. Érdemes alá egy kevés vizet tenni, s azt időközönként pótolni.
- Először nagy lángon pirítjuk, majd kihúzzuk a sütőből, átkenjük mindenhol mézzel, majd visszatoljuk, 200 fokon készre sütjük.
- Visszamaradó levéről a zsírt leszedjük, a többit a paradicsompürével 1 -2 percig nagy lángon pirítjuk, azután a liszttel megszórjuk.
- Ezután már csak rövid ideig pirítjuk, majd egy kevés vízzel néhány percig felforraljuk, végül leszűrjük.
- Tálaláskor a sült libát egészben is asztalra adhatjuk, úgy nagyon mutatós „darab”, és földarabolhatjuk, majd a pecsenyelével leöntjük. Egész libánál darabolás után, a tányéron öntjük le a pecsenyelével.
- Köretnek almás párolt káposzta meg tört burgonya illik hozzá.
Fotó: Magyar Konyha 2001.11.01.