Karácsonyi libasült vörösboros káposztával

Karácsonyi libasült vörösboros káposztával

A karácsonyi libasült vörösboros káposztával kifejezetten tartalmas főétel az ünnepi asztalon. A libahús mindig is a bőség jele volt – hisz sosem volt olcsó.

Egy liba egy egész családot napokig eltartott. Manapság meg éppen nem olcsó. Legtöbb család esetleg ünnepnap találkozik vele.

Egykor – Márton napján – szinte kötelező jelleggel sütötték a libasültet, s annak hátsó részét általában elküldték a papnak, lelkésznek. Innen ered a püspökfalat szavunk. No meg az az igazság, hogy a farrész nagyon-nagyon finom – főleg sütve.

Munkás dolog libát sütni, hisz elő kell készíteni, ráadásul nem egy csibe, amit könnyedünk „bevágunk” a tepsibe.

De nézzük, miből készül a libasült vörösboros káposztával!

Hozzávalók 6 személyre:

  • 6 libacomb, 10 gerezd fokhagyma,
  • 3 fej vöröshagyma,
  • 1 közepes fej vörös káposzta,
  • 1-2 evőkanál vörösborecet,
  • 3 evőkanál száraz vörösbor,
  • 3 kis jonatán alma,
  • 4 evőkanál ribizli dzsem,
  • 4 evőkanál cukor,
  • só,
  • bors,
  • szegfűszeg.

Most pedig az összeállítás következik!

  1. A libacombokat sóval-borssal bedörzsöljük, és kuktába tesszük, vagy olyan edénybe, ami jól zárható. Mellé rakjuk a megtisztított fokhagymát.
  2. Kevés vizet aláöntve 30 percig pároljuk. Ha nem kuktával dolgozunk, akkor dupla időt számolunk.
  3. A húst áttesszük egy peremes tepsibe, aláöntjük a levét, és forró sütőben megpirítjuk.
  4. A kisült zsiradékot közben leszedjük és áttesszük egy nagy serpenyőbe. Ezen üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt, besózott vörös káposztát is.
  5. Fedő alatt 10 percig pároljuk. Szegfűszeggel, borssal, vörösborecettel, száraz vörösborral ízesítjük, és további 10 percig pároljuk.
  6. Végül hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát, a ribizli dzsemet és a cukrot. Nagy lángon megpirítjuk.
  7. A megsült libacombokat apró szemű, főtt burgonyával és a párolt vörös káposztával tálaljuk.

Fotó: Pixabay