
A karácsonyi libasült vörösboros káposztával kifejezetten tartalmas főétel az ünnepi asztalon. A libahús mindig is a bőség jele volt – hisz sosem volt olcsó.
Egy liba egy egész családot napokig eltartott. Manapság meg éppen nem olcsó. Legtöbb család esetleg ünnepnap találkozik vele.
Egykor – Márton napján – szinte kötelező jelleggel sütötték a libasültet, s annak hátsó részét általában elküldték a papnak, lelkésznek. Innen ered a püspökfalat szavunk. No meg az az igazság, hogy a farrész nagyon-nagyon finom – főleg sütve.
Munkás dolog libát sütni, hisz elő kell készíteni, ráadásul nem egy csibe, amit könnyedünk „bevágunk” a tepsibe.
De nézzük, miből készül a libasült vörösboros káposztával!
Hozzávalók 6 személyre:
- 6 libacomb, 10 gerezd fokhagyma,
- 3 fej vöröshagyma,
- 1 közepes fej vörös káposzta,
- 1-2 evőkanál vörösborecet,
- 3 evőkanál száraz vörösbor,
- 3 kis jonatán alma,
- 4 evőkanál ribizli dzsem,
- 4 evőkanál cukor,
- só,
- bors,
- szegfűszeg.
Most pedig az összeállítás következik!
- A libacombokat sóval-borssal bedörzsöljük, és kuktába tesszük, vagy olyan edénybe, ami jól zárható. Mellé rakjuk a megtisztított fokhagymát.
- Kevés vizet aláöntve 30 percig pároljuk. Ha nem kuktával dolgozunk, akkor dupla időt számolunk.
- A húst áttesszük egy peremes tepsibe, aláöntjük a levét, és forró sütőben megpirítjuk.
- A kisült zsiradékot közben leszedjük és áttesszük egy nagy serpenyőbe. Ezen üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt, besózott vörös káposztát is.
- Fedő alatt 10 percig pároljuk. Szegfűszeggel, borssal, vörösborecettel, száraz vörösborral ízesítjük, és további 10 percig pároljuk.
- Végül hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát, a ribizli dzsemet és a cukrot. Nagy lángon megpirítjuk.
- A megsült libacombokat apró szemű, főtt burgonyával és a párolt vörös káposztával tálaljuk.
Fotó: Pixabay