
A kuglóf manapság ünnepi sütemény – hisz nem süti minden nap az ember.
Összetételénél fogva sem mindennapos, és pusztán ránézésre is karácsonyi, ünnepi hangulata lesz az embernek.
Régen lényegesen gyakrabban sütötték, egy tea, kávé kedvelt kísérő sütije volt.
Könnyed finomság, ami meghozza a hangulatot.
Nézzük a karácsonyi kuglóf összetevőit –
- (átlagos, 24 centis kuglóf formához)
- 2 dl tejszín
- 20 dkg vaj (lehet margarin is, de véletlenül sem ligh)
- 1/2 kg liszt
- 3 dkg normál élesztő, vagy fél kiló liszthez való száraz
- pici tej (1-2 kanálnyi az élesztő felkeveréséhez)
- 15 dkg cukor
- 1 bourbon vaníliás cukor
- 1 biocitrom reszelt héja
- csipetnyi só
- 4 db egész tojás
- 15 dkg mazsola
- 15 dkg nagyszemű, aranymazsola, vagy aszalt gyümölcs apróra vágva
- 10 dkg vagdalt mandula, vagy vagdalt dió
- forma megkenéséhez vaj
- a tészta szórásához porcukor vaníliázva
A tészta összeállítása a következő módon történik –
- Először is felmelegítjük a tejszínt. Nem kell forralni, csak ebbe olvasztjuk bele a vajat.
- Ezután a lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt picurka tejjel felkavarjuk és hozzáadjuk, majd az összes hozzávalót belerakjuk, kivétel a mazsola és a mandula, vagy dió. Eztán az egészet nagyon alaposan összedolgozzuk.
- Ha van robotgép, akkor szerencsés, ha nem – akkor szép egyenlős legyen a tészta. Ha már jó, akkor fakanállal belekeverjük a mazsolát, mandulát is, vagy amit rakni szerenénk bele.
Lerakjuk meleg helyen pihenni egészen addig, míg nagyjából másfélszeresére kel
Közben kivajazzuk a kuglóf formát. - Ha megkelt, akkor még egyszer átdolgozzuk a tésztát – ezzel plusz levegőt juttatunk bele. Utána belerakjuk a kuglóf formába, s lerakjuk pihenni megint annyi időre, hogy nagyjából másfélszeresére nőjön.
- Ekkor előmelegített sütőbe rakjuk, és 160-180 fokon (sütőtől függően) nagyjából egy óra alatt készre sütjük.
- Ha elkészült nem szedjük ki egyből a formából, várunk vele nagyjából 10 percet. Utána viszont rácsra borítjuk, hogy kihúljön.
Mikor lehűlt – megszórjuk porcukorral.