
Az eredeti kókuszos keksz szalámi retro „süti” párja a csokoládészalámi, vagy csokoládés keksz szalámi – ki hogy ismeri. Ez lényegében ugyanaz a recept, csak apróbbak benne a keksz darabkák, és a végén jön a kókuszos göngyöleg.
Rendkívül egyszerű, sütés nélkül elkészíthető édesség, ami kifejezetten jól mutat a vendégváró asztalon – és nem is drága – ami manapság nagyon fontos.
Lényeges, hogy ennél a szaláminál henger alak legyen a vége, hisz akkor tudjuk beleforgatni rendesen a kókuszba.
Én a külsejét picit fel szoktam bolyhosítani óvatosan egy villával, csak nagyon lágyan, és mikor forgatom, akkor bele is nyomom enyhén a kókuszba, így beletapad, és szeletelésnél nem válik le. No meg jobban is hasonlít egy rúd téliszalámira – ami jó mókákra is ad alkalmat.
Nézzük, milyen hozzávalók kellenek a kókuszos keksz szalámi elkészítéséhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 8 dkg kakaó
- 1 dl tej
- 3 evőkanál főtt kávé – természetesen jó a koffeinmentes, vagy pótkávé is
- 40 dkg háztartási keksz
- rum, vagy rumaroma
- 5 szem apróra tört dió
- kókuszreszelék a forgatáshoz
Elkészítése:
- Lábasban felmelegítjük a tejet, vajat, kakaót, cukrot, addig kell csak melegíteni, míg a vaj elolvad.
- Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, beleszórjuk a diót, beleöntjük a rumot, esetleg rumaromát, jöhet a kávé is, majd a keksz.
Ezeket aztán összekeverjük, aztán fél órán át pihentetjük. Nem árt egyszer-egyszer átkeverni közben. - Kókusszal szórt deszkán formázzuk meg – fontos, hogy jó tömör legyen.
- Szalámi formára gyúrjuk, két végét szalámi vég-szerűen formázzuk, majd a végén ismét kókuszba forgatjuk.
- Elé terítünk egy – a rúdnál hosszabb – folpackot, és szépen ráfordítjuk, aztán pedig beletekerjük. Végeit elszorítjuk.
- Rágörgetjük egy tálcára, és mehet hűvösebb helyre. 🙂
- Hűtőben sokáig eltartható, kifejezetten mutatós finomság.
- Gyúrhatunk bele bármilyen aszalt gyümölcsöt, minden csak rajtunk áll.