2024-03-28

Retro kekszszalámi recept

kókuszos keksz szalámi sütemény

Az eredeti kókuszos keksz szalámi retro „süti” párja a csokoládészalámi, vagy csokoládés keksz szalámi – ki hogy ismeri. Ez lényegében ugyanaz a recept, csak apróbbak benne a keksz darabkák, és a végén jön a kókuszos göngyöleg.

Rendkívül egyszerű, sütés nélkül elkészíthető édesség, ami kifejezetten jól mutat a vendégváró asztalon – és nem is drága – ami manapság nagyon fontos.

Lényeges, hogy ennél a szaláminál henger alak legyen a vége, hisz akkor tudjuk beleforgatni rendesen a kókuszba.

Én a külsejét picit fel szoktam bolyhosítani óvatosan egy villával, csak nagyon lágyan, és mikor forgatom, akkor bele is nyomom enyhén a kókuszba, így beletapad, és szeletelésnél nem válik le. No meg jobban is hasonlít egy rúd téliszalámira – ami jó mókákra is ad alkalmat.

Nézzük, milyen hozzávalók kellenek a kókuszos keksz szalámi elkészítéséhez:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 8 dkg kakaó
  • 1 dl tej
  • 3 evőkanál főtt kávé – természetesen jó a koffeinmentes, vagy pótkávé is
  • 40 dkg háztartási keksz
  • rum, vagy rumaroma
  • 5 szem apróra tört dió
  • kókuszreszelék a forgatáshoz

Elkészítése:

  1. Lábasban felmelegítjük a tejet, vajat, kakaót, cukrot, addig kell csak melegíteni, míg a vaj elolvad.
  2. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, beleszórjuk a diót, beleöntjük a rumot, esetleg rumaromát, jöhet a kávé is, majd a keksz.
    Ezeket aztán összekeverjük, aztán fél órán át pihentetjük. Nem árt egyszer-egyszer átkeverni közben.
  3. Kókusszal szórt deszkán formázzuk meg – fontos, hogy jó tömör legyen.
  4. Szalámi formára gyúrjuk, két végét szalámi vég-szerűen formázzuk, majd a végén ismét kókuszba forgatjuk.
  5. Elé terítünk egy – a rúdnál hosszabb – folpackot, és szépen ráfordítjuk, aztán pedig beletekerjük. Végeit elszorítjuk.
  6. Rágörgetjük egy tálcára, és mehet hűvösebb helyre. 🙂
  7. Hűtőben sokáig eltartható, kifejezetten mutatós finomság.
  8. Gyúrhatunk bele bármilyen aszalt gyümölcsöt, minden csak rajtunk áll.