Karácsonyi kókuszkocka recept

kókuszkocka recept

A kókuszkocka recept szerinti elkészítése – egy mákszemnyit gyakorlott konyhatündérnek – fölöttébb egyszerű. A sütemény karakterét a méz, kakaó és kókusz különleges találkája adja.

Vendégvárásra kiválóan alkalmas, hisz alapból adagolva van, könnyen fogyasztható akár tányérból, tortavillával is.


Gyerekek kifejezetten kedvelik, és az idősebb korosztályban is sok rajongója van, mint minden kókuszos sütinek.


A sok mákos-diós sütemény közt valóságos felüdülés egy kókuszos kockát fogyasztani.


S aki tud piskótát sütni, annak nem kell továbbképzésre mennie, hogy meg tudjon egy kókusz kockát sütni. 🙂

Nézzük, hogy a kókuszkocka recept alapján milyen hozzávalók szükségesek!

  • 6 db tojás
  • hat evőkanál cukor
  • 6 kicsit púposabb evőkanálnyi liszt
  • sütőpor nem feltétlen kell, de ha bátorságot ad, akkor parányit tehetünk
  • 20 dkg méz
  • mint minden édes tésztához – csipetke só

Máz összetevői:

  • 12 evőkanálnyi tej
  • 5 evőkanálnyi kakaó
  • 4 evőkanálnyi kristálycukor
  • rum, vagy rumaroma
  • 30-35 dkg vaj
  • kókusz a „fürdetéshez”, nagyjából 2 csomag (nem lesz fogyókúrás fogás)

Most pedig következzék a kókuszkocka összeállítása!

  1. Szokásos módon elkészítjük a piskótát – ha elektromos habverőnk van, akkor akár egyszerre, hagyományosnál külön dolgozzuk ki a fehérje habot, és a sárgáját. Viszont tegyünk a fehérje habba egy csipetke sót is.
  2. Mikor már jó habos, vagy összekevertük a fehérjehabot a szinte fehér sárgája habbal, akkor óvatosan belecsurgatjuk a mézet is, közben lazán kevergetve.
  3. Ekkor jön a liszt beleszitálása. Azért szitáljuk, mert egyrészt így lassabban kerül a habba a liszt, van idő a beleforgatásra, másrészt pedig több levegő kerül bele, lazább lesz a sütemény.
  4. Ha nem bízunk magunkba, akkor a lisztbe keverjük bele a sütőport.
  5. Átlagos tepsibe – olyanban, amiben piskótát szoktunk sütni, nagyjából 20 x 30 – rakjuk, amit előtte sütőpapírral kibéleltünk.
    Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, nagyjából fél óra alatt elkészül.
  6. Ne nyitogassuk az ajtaját, mert összeesik, viszont ha negyedóra eltelt a sütésből, akkor vegyük le egy kicsivel a sütő hőfokát. Nagyjából 160-170 fok elég.
    Hagyjuk hűlni a tésztát – legjobb rácsra rakni.
  7. Míg hűl – elkészítjük a mázat.
  8. A kakaó a cukorral, és a tejjel kikeverjük, és elkezdjük melegíteni. Ha már felolvadt, akkor lehúzzuk a tűzről, és amint nem túl forró belekeverjük a vajat is. Ilyenkor rakhatjuk bele a rumot, vagy rumaromát, aztán jó alaposan kikeverjük.
  9. Felvágjuk a kihűlt piskótát kockákra, és a kakaós masszába mártjuk. Utána pedig jöhet a kókusz reszelék fürdő, és már el is készültünk. 🙂